Kun je in Rotterdam flexibele kantoorruimte huren?

februari 06, 2024
postbus inschrijven

Ben je ondernemer en woon je tevens in of nabij Rotterdam? Dan ben je ongetwijfeld op de hoogte van alle bezienswaardigheden en interessante plekken die deze prachtige stad te bieden heeft. De kans is echter groot dat je er weinig van ziet, omdat je als ondernemer voornamelijk thuis werkt. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om thuis aan de slag te gaan, voornamelijk vanwege de continu stijgende huurprijzen binnen zowel de particuliere als de zakelijke sector. De tijden dat je gemakkelijk een mooi kantoorpand kon huren voor je bedrijf en eventueel ook personeel zijn inmiddels voorbij, tenzij je direct tijdens de start van je onderneming aanzienlijke winsten weet te boeken. Maar is een zelfstandig kantoorpand nog wel lucratief? En waarom zou je niet thuiswerken? Thuis heb je immers toegang tot een comfortabele werkruimte en alle nodige faciliteiten in de buurt? Zo denken velen, maar dit is niet altijd waar. Thuiswerken kan op de langere termijn een nadelige invloed hebben op zowel je gezondheid als je productiviteit, dus het is verstandig om na te denken over mogelijke alternatieven. Gelukkig zijn deze er ook, zoals coworking. Easystart Office biedt in Rotterdam meerdere coworking locaties aan op goed bereikbare plaatsen, waar je kunt werken en socializen tegelijk. Misschien een goede oplossing voor jou?

Waarom ondernemers steeds meer thuiswerken

Het verkrijgen van woon- en werkruimte wordt in Nederland met de dag moeilijker, vooral op financieel gebied. Met name de afgelopen jaren zijn de prijzen echt de pan uit gerezen, waardoor relatief veel ondernemers hun bedrijfspand op hebben moeten zeggen. Tijdens de pandemie zijn er zelfs ondernemers die geheel failliet zijn gegaan. Erg triest, natuurlijk. En een wijze les voor elke ondernemer: wees te allen tijde voorbereid op vervelende situaties, opdat je jezelf nog kunt redden. De financiële last in combinatie met de huidige inflatie heeft er dientengevolge toe geleid, dat een groot aantal ondernemers ervoor kiest om vanuit huis te werken. Dit scheelt op financieel vlak aanzienlijk, want een bedrijfspand kan maandelijks flink oplopen in de kosten. Zo menen veel ondernemers zichzelf in te dekken voor potentiële toekomstige problemen en natuurlijk werkt dit voor een groot deel ook: je ontneemt immers een risicofactor. Daarbovenop menen veel entrepreneurs dat thuiswerken heel comfortabel is: je hoeft je niet eens aan te kleden, om aan het werk te gaan. Alles  is binnen handbereik en je hebt de beschikking over de apparatuur die je nodig hebt, indien je online ondernemer hebt.

Aan dit scenario kleven echter ook nogal wat nadelen, die je op het eerste gezicht misschien niet zo snel ziet. Hoewel thuiswerken inderdaad zeer comfortabel en prettig is, kan het op de langere termijn ook ontaarden in sociaal isolement. Wanneer je in groepsverband ergens werkzaam bent, dan pak je dagelijks een stuk sociale interactie mee. Dit zal doorgaans deels werkgerelateerd zijn en deels om privé-interactie gaan, maar het gaat er om dat je gedurende meerdere uren in contact bent met anderen. Dit is niet alleen goed voor je sociale vaardigheden, maar ook voor je oplossingsvermogen, creatieve denkvermogen, je bereidheid tot het vragen van hulp en je beoordelingsvermogen, om maar wat zaken te noemen. Wanneer je met anderen werkt, dan is de kans groot dat je eerder geneigd bent om hulp te vragen, bepaalde problemen aan anderen voor te leggen en over het algemeen zaken gemakkelijker bespreekt. Werk je echter thuis, dan is er geen sprake meer van werkgerelateerde sociale interactie en zullen deze vermogens langzaam achteruit gaan. Je pakt alles eigenlijk helemaal in je eentje op, zonder dat je anderen er bij betrekt. Nu staan ondernemers er natuurlijk om bekend alles alleen te (willen) doen, maar in bepaalde situaties is dit onverstandig. Bijvoorbeeld wanneer de situatie stressvol is, of wanneer je in financieel noodweer zit.

Bovendien kun je thuis ook geconfronteerd worden met een hoge mate van afleiding, vooral wanneer je een gezin met kinderen hebt. Kinderen kunnen enorm afleiden, waardoor je productiviteit substantieel zal dalen. Dit heeft automatisch een negatief effect op je inkomsten, hetgeen vervolgens weer stress kan veroorzaken: een vicieuze cirkel waar je niet zo snel meer uit komt. Het is heel belangrijk dat je de beschikking hebt over een rustige werkplek waar je je goed kunt concentreren en helaas is dit voor velen niet haalbaar in verband met een tekort aan ruimte binnenshuis. Tot slot kunnen we ook nog stellen, dat het belangrijk is dat je op een goede manier zit wanneer je werkt, omdat je anders last kunt krijgen van diverse lichamelijke klachten. Hiervoor heb je op zijn minst een ergonomisch bureau en een verstelbare bureaustoel nodig, welke je precies naar jouw behoeften in kunt stellen. Beschik je hier niet over, dan kun je te maken krijgen met zeer vervelende en langdurige klachten, wees dus waakzaam.

De negatieve gevolgen van thuiswerken en sociaal isolement voor ondernemers

Zoals je hierboven kunt lezen, kan thuiswerken voor nogal wat problemen zorgen op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied. Daarnaast is er ook nog een issue met je privacy, want het registratieadres van je bedrijf is gewoon te vinden op de website van de Kamer van Koophandel (KvK). Heb je normaliter een geheim adres, dan kunnen anderen dat op deze manier gemakkelijk omzeilen. Dit kan voor nare situaties zorgen, zeker wanneer je in een beroepsgroep werkzaam bent die ontevreden klanten tot gevolg kan hebben. Zorg er dus in ieder geval voor, dat je je bedrijf kunt registreren op een zakelijk registratieadres, ook al werk je vanuit huis. We zullen hier straks meer over vertellen, maar eerst gaan we even terug naar de gevolgen van sociaal isolement, specifiek voor ondernemers.

Hoewel sociale interactie voor eenieder belangrijk is (mensen zijn immers zoogdieren en hebben behoefte aan wederkerigheid), is het voor ondernemers een must. Je bent immers geheel zelf verantwoordelijk voor de groei en potentie van je bedrijf, dus de klanten zul je ook zelf aan moeten trekken. Zonder een minimale mate van sociale interactie lukt dit echter nagenoeg niet. Hoe leer je nieuwe prospects kennen, hoe kom je in contact met potentiële investeerders, hoe kun je je klantenbestand uitbreiden en hoe laat je aan anderen weten wat je precies doet? Juist: door het continu uitbreiden van je zakelijke netwerk. Het onderhouden van een solide netwerk is voor elke ondernemer een absolute must, omdat dit de kans op succes en groei enorm vergroot ten opzichte van iemand zonder netwerk. Heb je een keer iets nodig, bijvoorbeeld een dienst van een derde of advies? Met een netwerk kun je daar direct op inspelen, terwijl je als ondernemer zonder netwerk lang op zoek kunt zijn naar dergelijke hulp, laat staan onbetaald. Wanneer je niet over een goed netwerk beschikt wordt het drijven van een onderneming heel zwaar. Door jezelf thuis op te sluiten frustreer je dus je eigen mogelijkheden op dit gebied, al kun je natuurlijk wel online je netwerk uitbouwen met behulp van sites zoals LinkedIn. Let wel: persoonlijk contact heeft uiteindelijk altijd de voorkeur, omdat dat de enige manier is om iemand echt te leren kennen. Probeer dus zeker netwerkbijeenkomsten bij te wonen wanneer je thuiswerkt, om dit probleem op te kunnen vangen.

Naast het ontbreken van een netwerk, leidt een sociaal isolement vaak ook tot de nodige psychische, emotionele en mentale klachten. Wanneer je werk altijd je primaire contactmoment was, dan zal je ontzettend moeten wennen aan het feit dat je ineens helemaal alleen zit. Dit kan nogal confronterend zijn, zeker wanneer je van nature extravert bent. Veel startende ondernemers kampen hiermee, omdat je op dat moment natuurlijk pas net bent overgestapt van een baan naar zelfstandig ondernemerschap. Wanneer je dan ook nog eens besluit thuis te werken, terwijl je werken in een kantooromgeving gewend was, dan kan de klap dubbel zo hard aankomen. Na verloop van tijd kun je daardoor lusteloos worden, moe, verveeld, uitgeput, ongeïnteresseerd en ongeïnspireerd. Probeer daarom wel minimaal met anderen te communiceren, bijvoorbeeld oor middel van digitale vergaderingen. Zo blijf je nog een beetje op de hoogte van zaken die spelen. En ga elke dag de deur uit, dit zal je inspiratie en energieniveau alleen maar ten goede komen.

Hoe kan coworking bijdragen aan verbeterde werkomstandigheden?

Als je isolement en de bovengenoemde zeer vervelende gevolgen van sociaal isolement wilt voorkomen, dan zul je als ondernemer toch van werkplek moeten veranderen, indien je momenteel thuis werkt. Dit kan al vrij gemakkelijk door in een publieke ruimte plaats te nemen, zoals een restaurant of bibliotheek. Dit is echter niet altijd even praktisch, bovendien ontbreekt het op zulke plekken vaak aan de nodige apparatuur. De meest voor de hand liggende oplossing is daarom coworking, aangezien dit concept speciaal is bedacht voor ondernemers die graag samen willen werken. De eerste coworking space, is enkele decennia geleden in San Francisco opgezet door een handvol ondernemers die het een goed idee vonden om op een gezamenlijke locatie te werken. Ondernemers zijn in feite altijd een beetje geïsoleerd geweest, omdat je natuurlijk met je eigen zaak bezig bent en niet meer voor een baas werkt. Pas wanneer je personeel in dienst neemt, komen er weer sociale contacten bij kijken – al zul je als werkgever ook altijd een beetje van je personeel af staan.

Daarom is coworking zo’n fijne en passende oplossing. Coworking biedt namelijk de ruimte aan vrijwel alle soorten ondernemers om op een gezamenlijke locatie te werken. Het fijne aan deze constructie is dat je in het geheel niet afhankelijk bent van elkaar, je werkt tenslotte aan je eigen onderneming. Daarentegen zit je wel naast elkaar, of in ieder geval in de buurt van een ander, net zoals op een reguliere kantoorlocatie. Dit werkt in de meeste gevallen interessante gesprekken in de hand, waardoor je op een heel simpele wijze aan je zakelijke netwerk kunt werken. Het komt regelmatig voor, dat ondernemers die elkaar op een coworking locatie ontmoeten de handen ineens slaan, of op een andere manier iets voor elkaar kunnen betekenen. Het kan ook zomaar gebeuren dat je ineens een opdracht binnenhaalt, omdat je iemand tijdens het werken hebt ontmoet. Al deze kansen loop je mis wanneer je thuis blijft werken! Onderschat dit dus niet. Verder kan natuurlijk ook nog worden vermeld, dat een goede coworking locatie altijd beschikt over moderne apparatuur en alle benodigde faciliteiten voor een professionele werkruimte, inclusief ergonomisch en verstelbaar meubilair. Maak hier dus zeker gebruik van, het zal jou en je onderneming enkel ten goede komen.

De vele voordelen van Rotterdam als thuisbasis

Wanneer je op zoek gaat naar een goede coworking locatie, dan raden wij aan om vooral in grote steden rond te kijken. Een coworking locatie in een grote stad heeft namelijk meerdere voordelen. Zo profiteer je onder meer van de goede bereikbaarheid, omdat veruit de meeste stedelijke coworking locaties vlak bij openbaar vervoer gelegen zijn en doorgaans ook prima bereikbaar met eigen vervoer. Dit is trouwens ook een pluspunt wanneer je klanten of derden wilt ontvangen, omdat zij het ook gemakkelijk kunnen vinden. Coworking spaces beschikken altijd over één of meerdere vergaderzalen die je kunt reserveren. Dit is een ontzettende pre wanneer je het vergelijkt met thuiswerken: thuis klanten ontvangen is toch al een heel stuk minder professioneel. Voorts kun je ervoor kiezen om je bedrijf ook op het adres van de coworking locatie te laten registreren bij de KvK. We hebben hierboven reeds summier de voordelen beschreven van een zakelijk registratieadres. Een bijkomend voordeel van een zakelijk registratieadres in een grote en bekende stad, is dat eventuele internationale klanten je veel sneller serieus zullen nemen. Een registratieadres op een prominente locatie in een stad met internationale bekendheid straalt professionaliteit en succes uit, waar jij als ondernemer alleen maar van kunt profiteren.

Daarnaast is het werken in een stad natuurlijk ook gewoon erg leuk! Je kunt in je pauze en na het werk allerlei aan interessante activiteiten deelnemen, of gewoon een wandeling maken door de stad om van de bezienswaardigheden te genieten. Met name Rotterdam leent zich hier uitstekend voor, gelet op de bijzondere architectuur in de stad. Je kunt plaatsen en gebouwen bezoeken die inmiddels internationale roem hebben verworven, zoals de Erasmusbrug, Rotterdam Centraal Station, de Euromast, Delfshaven, het stadhuis van Rotterdam, de befaamde Kubuswoningen en natuurlijk de Markthal. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, natuurlijk is er veel meer om te ontdekken. Zo vind je in Rotterdam meerdere musea, een breed aanbod aan restaurants en cafés en diverse andere bezienswaardigheden. Er zijn dus ook volop mogelijkheden om potentiële klanten en zakenpartners te entertainen, na een vergadering.

Kom een dag vrijblijvend bij ons werken

Ben je als ondernemer enthousiast geworden over Rotterdam en wil je graag een keer op één van onze locaties komen kijken? Dat is geen enkel probleem, want bij Easystart Office kun je ervoor kiezen om een gehele dag op proef te komen werken. Als je in een sleur bent geraakt door thuis te werken en behoefte hebt aan verandering, dan is dit een fantastische mogelijkheid om je werksituatie uit te breiden. Wij bieden meerdere flexibele abonnementen aan, waarbij je er ook voor kunt kiezen om direct je bedrijf bij ons te registreren – zo geniet je direct van meer anonimiteit en privacy in je privéleven. Daarnaast zijn onze abonnementen maandelijks opzegbaar, waardoor je nergens lang aan vast zit. Als ondernemer blijf je waarschijnlijk graag zo flexibel mogelijk en wil je allicht niet eens elke dag werken: dat is gewoon mogelijk. Wanneer je werkt op een coworking locatie, dan maak jij geheel zelf uit wanneer je werkt. Hier zijn onze abonnementen dan ook op gericht. Heb je vragen over onze diensten, of wil je graag meer weten over ons concept? Neem dan zeker eens vrijblijvend contact op met ons team en kom onze locaties een keer bekijken. De kans is groot dat je niet meer weg zult gaan.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu