Hoe kies je de juiste vestigingsplaats voor je bedrijf?

februari 26, 2023
Would you like to establish a company in Amsterdam?

Wanneer je ondernemer wordt, dan maak je vanaf de start van je bedrijf een enorm aantal keuzes. Natuurlijk bedenk je allereerst, wat je precies wilt gaan doen. Wil je een specifiek beroep uitoefenen, of is er een ambacht dat jou interesseert? Of ben je meer van het online ondernemen, omdat je bijvoorbeeld flexibel wilt blijven? Misschien heb je er altijd van gedroomd om een groot bedrijf te runnen, maar ook dan zul je ergens moeten beginnen. In ieder geval dien je voor jezelf een route uit te stippelen, om je ideeën te kunnen realiseren. Eén van de keuzes die je maakt, is waar je je bedrijf registreert. Dit kan natuurlijk op je privéadres, maar in veel gevallen is dit niet de meest handige optie. Om te achterhalen waar je je bedrijf het beste kunt vestigen, zul je allereerst voor jezelf een aantal vragen dienen te beantwoorden. In dit artikel gaan we iets dieper in op het belang van een slim gekozen vestigingsadres voor je bedrijf, waarom dit belangrijk is en hoe je natuurlijk de juiste keuze maakt. Ook leggen we meteen uit, waarom een zakelijk registratieadres je bedrijf kan professionaliseren en hoe je op betaalbare wijze je bedrijf op een prominente locatie kunt vestigen.

Waar is jouw onderneming in gespecialiseerd?

Elke startende ondernemer heeft een bepaald idee omtrent de rol en functie van een potentieel bedrijf. Er zijn nogal wat verschillende bedrijfssoorten en markten, die elk over unieke eigenschappen bezitten. Het vestigingsadres van je bedrijf is daarmee erg afhankelijk van je corebusiness. Er zijn een paar algemene bedrijven te benoemen:

  • Bedrijven die vooral handelen in goederen en daardoor afhankelijk zijn van fysieke distributiecentra en verkoopkanalen
  • Bedrijven die vooral diensten aanbieden en daardoor afhankelijk zijn van de fysieke aanwezigheid van degene die de diensten levert
  • Bedrijven die vooral online opereren en daardoor nagenoeg niet afhankelijk zijn van een fysieke vestigingsplaats

Om welke goederen of diensten het gaat, doet er in dit specifieke geval niet zoveel toe. Het gaat er meer om, dat je voor jezelf dient te bepalen wat je precies wilt aanbieden of leveren, met hoeveel mensen je dit wilt doen en aan wie je deze goederen dan wel diensten wilt leveren. Wil je graag bakker worden en speciaal brood aanbieden? Dan ben je afhankelijk van de vestigingsplaats van je bakkerij, want daar creëer je het product dat je wilt verkopen. Vervolgens dien je ook te bedenken, hoe en waar je het brood precies wilt verkopen. Doe je dat vanuit een fysieke winkellocatie? Dan kan het handig zijn, om de bakkerij zelf en de winkel op dezelfde locatie te vestigen. Zo hoef je het brood niet onnodig te transporteren, hetgeen extra kosten met zich meebrengt. Wil je echter je brood online verkopen? Dan zul je ook na moeten denken over zaken als opslag en transport. Idealiter is je distributiecentrum ook op dezelfde locatie gelegen, als je bakkerij. Maar dit hoeft geen winkel meer te zijn, dus je kunt bijvoorbeeld ook op een industrieterrein je bedrijf vestigen, in plaats van een drukke winkelstraat waar je de meeste klanten hoopt aan te trekken.

Wanneer je diensten levert, is het direct een heel ander verhaal. Wil je een consultancybedrijf beginnen? Dan zul je allereerst een werkplek voor jezelf moeten regelen. Dit kan thuis zijn, maar als je meerdere consultants in dienst wilt nemen, dan zul je moeten uitwijken naar een geschikte kantoorlocatie. Daarentegen zijn de consultants ook vaak bij klanten aan het werk, dus als je een te grote locatie huurt of koopt, zal deze vaak leegstaan. In zulke gevallen is een coworking locatie goed geschikt, zoals Easystart Office onder meer aanbiedt. Wanneer je online onderneemt, heb je ook de keuze uit thuiswerken, of op locatie. Coworking is dan het meest ideale, vanwege de geringe kosten die je maakt in combinatie met de faciliteiten die je ervoor terug krijgt. In al deze gevallen dien je dus te bepalen, op welk adres je je bedrijf vervolgens bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijft. In het geval van de bakker kan het de bakkerij zijn, maar ook een eventuele winkellocatie. De consultant kan zijn of haar huisadres gebruiken, het adres van een fysiek kantoor, maar ook een coworking locatie. Bij sommige coworking locaties kun je namelijk ook je bedrijf vestigen, zoals bij Easystart Office. Om te achterhalen wat voor jou het beste werkt, zul je dus bepaalde afwegingen moeten maken.

Een strategische positie kiezen

Een strategische positie voor je onderneming bepalen is een keuze die vooral afhankelijk is van de factoren die meewegen, zoals we hierboven al uiteen hebben gezet. Wanneer je enkel online actief bent, dan kun je kiezen tussen je privéadres of een coworking locatie. Je zult immers niet zo snel een heel kantoorpand huren, als je zelfstandig werkzaam bent. Wil je personeel in dienst nemen, dan dien je natuurlijk uit te wijken naar een geschikte locatie. Als je goederen wilt distribueren, dan raden wij aan om je dicht bij een uitvalsweg te vestigen, zoals op een industrieterrein. Een locatie in de buurt van een haven of vliegveld is ook uitermate geschikt, zoals Amsterdam of Rotterdam. Dat scheelt aanzienlijk in transportkosten en -tijd. Wanneer je diensten levert, maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit, tenzij je bepaalde klanten hebt die dicht bij elkaar gelegen zijn. Dan is het aan te raden, om je bedrijf ook op een nabije locatie te vestigen. Het wordt echter interessant, wanneer je ook internationaal zaken wilt gaan doen. Mensen, dus ook ondernemers, kijken onder meer naar de professionaliteit van je bedrijf. Een vestigingsplaats op of nabij een prominente en internationaal bekende locatie kan dan het verschil betekenen tussen middelmatig en grootschalig succes. Dit is dus iets, dat je in je achterhoofd dient te houden.

Het belang van een zakelijk vestigingsadres

Het grote voordeel van een zakelijk vestigingsadres, is de professionaliteit die dit met zich meebrengt. Wanneer je je bedrijf inschrijft in een klein dorpje, bijvoorbeeld je privéadres, dan loop je het risico soms niet helemaal serieus genomen te worden. Ben je vooral plaatselijk actief? Dan geldt dit minder. Een schoonheidsspecialiste of kapper zal vooral lokale klanten bedienen, derhalve is het in zulke omstandigheden niet echt nodig om je bedrijf te vestigen in een grote stad. Maar wanneer je diensten of producten aanbiedt die je interlokaal aanbiedt, of online onderneemt, dan raden wij zeker aan om een vestigingsadres te overwegen dat goed gelegen is en bovendien enkel voor je bedrijf bedoeld is. Dit maakt het ook makkelijker voor je, om internationaal zaken te doen. Is je bedrijf bijvoorbeeld in Amsterdam gevestigd, dan kent een enorm hoog percentage van je internationale klanten deze locatie. Ze zullen je bedrijf automatisch associëren met de internationale allure die de stad Amsterdam uitstraalt. Hetzelfde geldt voor andere grote steden, zoals Den Haag en Rotterdam. Men weet natuurlijk niet, dat je misschien een gezamenlijke locatie hebt gekozen. Veruit de meeste klanten zullen denken, dat je daadwerkelijk fysiek aanwezig bent in de stad waar je je bedrijf hebt gevestigd. Dit kan jou een grote voorsprong geven op je concurrenten, omdat mensen nu eenmaal snel geneigd zijn op zaken als imago en allure te letten. Dit vergroot vervolgens het vertrouwen in je onderneming, waardoor de kans substantieel groter is dat de klanten eerder bij jou zullen bestellen, vaker terugkomen en bovendien ook anderen naar je bedrijf verwijzen. Denk hier dus absoluut goed over na, wanneer je je bedrijf ergens officieel wilt vestigen.

Heeft jouw onderneming baat bij een gezamenlijke coworking locatie?

Naast bovenstaande, kun je je ook afvragen hoe je het liefst wilt werken. Vooral online ondernemers en freelancers kunnen soms het gevoel hebben, dat ze van anderen afgezonderd zijn. Dat is jammer, want juist door te netwerken kun je je kennissen- en klantenkring snel vergroten. Als je alleen maar thuis werkt, dan ben je totaal afhankelijk van het internet om klanten te vinden. Werk je echter met anderen op een locatie, dan is de kans relatief groot dat je via deze mensen aan interessante contacten en opdrachten of projecten kunt komen. Coworking is precies daarop gericht: ondernemers de kans bieden, om samen te werken onder één dak, zodat je het gevoel hebt met collega’s samen te werken. Naast het feit dat je je bedrijf kunt promoten, kun je ook allerhande zaken van elkaar leren en elkaar helpen en aanvullen, waar nodig. Ook kun je handige tips krijgen van anderen, bijvoorbeeld aangaande derden die je kunt inhuren om bepaalde zakelijke activiteiten voor je uit handen te nemen. Easystart Office biedt zakelijke vestigingsadressen aan op locaties, die tevens dienst doen als coworking spaces. Je kunt ervoor kiezen om enkel één van onze adressen te gebruiken als vestigingsadres, maar je kunt ook een coworking abonnement afsluiten. Op die manier kom je op regelmatige basis in contact met andere gemotiveerde ondernemers, die allicht iets voor je kunnen betekenen.

Easystart Office biedt mogelijkheden om je bedrijf op een zakelijk adres te registreren

Of je nu goederen importeert en verkoopt, diensten aanbiedt of enkel online actief bent: een zakelijk vestigingsadres biedt in alle omstandigheden voordelen. Zelfs als je over een fysiek distributiecentrum beschikt, kun je ervoor kiezen om je bedrijf op een geheel apart adres te registreren. Dit kan je bedrijf een boost geven, vooral als je internationaal zaken wilt gaan doen. Zoals we hierboven al hebben beschreven, beschikt Easystart Office over meerdere coworking spaces, die verspreid zijn in Amsterdam en Rotterdam. Je kunt één van deze adressen gebruiken als zakelijk vestigingsadres, zonder tevens gebruik te maken van de coworking faciliteiten. Je zakelijke post wordt dan door ons gescand en digitaal opgeslagen, zodat je altijd de beschikking hebt over je zakelijke correspondentie. Ben je echter zelfstandig werkzaam en op zoek naar mogelijkheden, om je netwerk uit te breiden? Dan raden wij aan om onze coworking faciliteiten eens uit te proberen. Je kunt een dag op proef komen werken, of een afspraak maken om onze locaties te komen bekijken. Een bijkomend voordeel is het feit, dat je klanten en zakenpartners kunt ontvangen in de aanwezige vergaderzalen. Zo maak je een professionele indruk en hoef je je woning niet te gebruiken als werklocatie. Ben je benieuwd naar de vele mogelijkheden, die Easystart Office jouw bedrijf kan bieden? Neem dan snel vrijblijvend contact met ons op, wij vertellen je graag meer over ons dienstenpakket.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu