5 (marketing)tips voor startende ondernemers...

5 (marketing)tips voor startende ondernemers…

Een nieuwe onderneming starten doe je niet zomaar even. In dit blog geven we je 5 basistips die jou als startende ondernemer vandaag nog op weg helpen.


1. Onderzoek de markt

Je wilt ze de kost niet geven; de ondernemers die een product of dienst uitdenken, hier veel tijd en geld in investeren en vervolgens ontdekken dat er geen behoefte aan is in de markt. Ga daarom eerst op pad en interview je beoogde klanten. Leg uit dat je niets wilt verkopen maar vooral wilt onderzoeken welke probleem je voor ze op kunt lossen. De antwoorden uit deze gesprekken vormen de basis van je producten of je dienstverlening. 


2. Stel je aanbod samen

Dit punt sluit naadloos aan op punt 1: wanneer je hebt onderzocht hoe de markt in elkaar zit en aan welke oplossingen er behoefte is, dan bedenk je je aanbod. Verzeker je ervan dat je doelgroep baat heeft bij jouw product of dienst. Neem ook de cijfers mee: is de marge tussen je in- en verkoop voldoende? Klopt je uurtarief? 

De KvK schrijft regelmatig interessante artikelen over het ontwikkelen van je ondernemersvaardigheden, het opstellen van slimme marketingplannen en meer. 


3. Kies voor een slimme locatie

Als je de markt in beeld hebt, een goed aanbod hebt bedacht waar ook daadwerkelijk behoefte aan is, dan is het tijd voor de volgende stap: een professionele werkplek waar je (potentiële) klanten kunt ontvangen en waar je je offertes, facturen opstelt en je website up to date houdt. Denk goed na over je behoefte: werk je veel alleen en is een flexplek voldoende? Komen er inderdaad regelmatig bezoekers, zoals nieuwe relaties of collega’s? Dan is een eigen kantoor praktisch. Maar ook kiezen voor een virtueel kantoor en/of een zakelijk postadres of registratieadres (ook voor de KvK) kan. Meer informatie over wat slim is, ook vanuit kostenoogpunt, vind je hier. Denk ook goed na over de plaats waar je je (virtueel) vestigen wilt: bevinden jouw relaties zin in één van de grote steden? Of is je aanbod vooral online en maakt het niet zoveel uit waar je je vestigt? En als dat zo is, welke uitstraling vinden je klanten dan belangrijk qua zakelijke vestigingsplaats? Een klein dorp in Groningen klinkt nog altijd anders dan een toplocatie in Amsterdam of Rotterdam…


4. Word structureel zichtbaar online

Goed, je hebt de markt onderzocht, weet aan welke producten of diensten er behoefte is, weet er een goede marge aan over te houden en beschikt over een passende locatie, zowel qua uitstraling als kijkend naar je behoeften als (startende) ondernemer. Tijd voor zichtbaarheid! 

Bedenk waar je klanten zich bevinden online: op LinkedIn of eerder op Insta? Scrollen ze vroeg in de ochtend door hun tijdlijn of juist tijdens de lunchpauze? Stem daar het tijdstip van je mailing op af. Er is veel te schrijven over de beste manier waarop je je (potentiële) klanten benaderen kunt, maar denk in elk geval na over:

  • De frequentie waarin je benadert (vermijd spammen)
  • De onderwerpen die interessant zijn voor je doelgroep (verkoop niet, vertel een verhaal dat ze herkennen. Sla dan de brug naar je aanbod)
  • Het medium dat je kiest: een nieuwsbrief? Dat kan bijvoorbeeld via gratis platforms waarmee je binnen een mum van tijd een professioneel ontwerp maakt. Na het versturen kun je ook meten wie je nieuwsbrief leest en doorklikt. Dat is, zeker over een langere periode bekeken, waardevolle informatie. Of kies je (aanvullend) voor een persoonlijke e-mail? Een belletje? Een kaartje bij een verhuizing of een attentie tegen het einde van het jaar? Alles kan, zolang je maar authentiek blijft communiceren. 


5. Beheer je relaties

Tot slot is het belangrijk om je relaties te onderhouden. In de praktijk zien we vaak dat ondernemers bezig zijn met het werven van nieuwe klanten. Dat kost veel energie. Energie die je ook kunt steken in het beheren van je opgebouwde relaties: dit zijn immers klanten die al eens iets bij je gekocht hebben. Ze vertrouwen je en staan open voor je aanbod. Acquireren is natuurlijk prima, zolang je daarbij je bestaande klanten maar niet uit het oog verliest. 


Neem contact op

Even sparren met een partner die jaren ervaring heeft en graag kennis deelt? Dat mag altijd, we kijken uit naar je bericht. 

Similar Posts:

Share this post