Een Nederlandse onderneming in combinatie met langdurig reizen: kan dat?

september 16, 2023

Updated on 4 december 2023

Steeds meer zelfstandig ondernemers besluiten hun vaste verblijfplaats op te zeggen, om gedurende een langere periode een wereldreis te maken. Dit duurt soms enkele maanden tot in uitzonderlijke gevallen tientallen jaren, afhankelijk van de plannen die iemand maakt. Omdat onze wereld steeds meer onderhavig is aan globalisering, massa-immigratie en emigratie, vervangen de grenzen tussen landen langzamerhand en wordt de aarde stukje bij beetje beter toegankelijk voor elke wereldburger. Dit leidt dan ook tot een groei in het aantal reizigers. Voorheen was het relatief ongewoon om zomaar je woonplaats te verlaten, daarentegen kan worden aangevoerd dat mensen vaak bepaalde verplichtingen hadden waardoor ze niet langdurig weg konden, zoals een gezin en een vaste baan. Met de huidige digitalisering en flexibilisering is daar gigantisch veel verandering in gekomen, waardoor je nu veel gemakkelijker kan veranderen van woonplaats, land en zelfs continent. Niet zo gek dus, dat veel (jonge) mensen gebruik maken van deze mogelijkheid, waaronder ook een groot aantal ondernemers. In dit artikel leggen we uit hoe je uit Nederland kunt vertrekken zonder dat je onderneming wordt opgeheven, wat je allemaal moet regelen en op welke knelpunten je eventueel dient te letten.

Waarom uit Nederland vertrekken?

Voordat je een hoop wilde plannen maakt, is het verstandig als je eerst bij jezelf nagaat waarom je precies weg wilt gaan uit Nederland. Hoewel het een klein landje is en wij ons kunnen voorstellen dat sommigen zich hier na verloop van tijd vervelen, biedt Nederland ook erg veel veiligheid, vrijheid, goed onderwijs en economische en politieke stabiliteit. Het oude adagium “het gras is niet altijd groener aan de overkant” gaat hier erg goed op, met andere woorden. Misschien is het een idee, om gewoon iets vaker op vakantie te gaan om te kijken hoe dat bevalt? Dan kun je ook meteen kijken, waar je je goed voelt en waar minder. Veel emigranten komen na verloop van tijd toch weer terug, omdat ze bepaalde zaken missen of simpelweg elders niet kunnen wennen. Als je van plan bent een zeer lange reis te maken, zorg er dan voor dat je in Nederland in ieder geval bij iemand terecht kunt, indien je besluit eerder terug te komen. Je weet immers nooit helemaal van tevoren wat er allemaal kan gebeuren onderweg. Ben je echter zeker van je zaak? Dan is de kans groot dat je je op andere plekken gewoon beter voelt dan hier. Nederland is in feite ook zeer dichtbevolkt, niet iedereen houdt daarvan. Begin dan altijd met het maken van plannen, zodat je precies weet wat je allemaal nodig gaat hebben en hoe je alles realiseert.

Bedenk goed waar je precies naartoe wilt gaan en maak een (financieel) plan

Het eerste dat je zult moeten bepalen, is/zijn de locatie(s) van je reis. Niet alleen maar omdat het leuk is om vooruit te plannen, maar omdat je ook een visum nodig kunt hebben voor sommige landen en je deze het beste ruim van tevoren aanvraagt voor de zekerheid. Ook kun je dan meteen uitzoeken of je nog bepaalde vaccinaties moet nemen tegen plaatselijke ziekten en virussen, of er sprake is van afwijkende wetten en regels in het land van bestemming, welke klederdracht verplicht is enzovoorts. In bepaalde landen is de wetgeving een stuk anders dan in Europa, houd daar te allen tijde rekening mee om problemen en illegale activiteiten te voorkomen. Ook raden wij aan om de veiligheidssituatie in het land van bestemming te beoordelen, niet overal op aarde is sprake van (langdurige) vrede. Indien de situatie instabiel is, kun je de reis beter naar een andere datum verschuiven totdat alles er beter uitziet.

Een ander belangrijk punt is natuurlijk je budget. Als ondernemer kun je in de meeste gevallen gewoon werken onderweg, zeker als je online ondernemer bent. Dat is het enorme voordeel van ondernemerschap! Niettemin kunnen de kosten binnen landen ongelofelijk uiteen lopen, het is derhalve zeer verstandig om hier van tevoren ruim onderzoek naar te doen en een solide financieel plan te maken. Ga je langer weg, dan kun je beter een appartement of woonhuis huren op locatie, in plaats van overnachtingen in hotels – hiermee bespaar je veel geld. Je dient dit dan wel uit te zoeken en een betrouwbare makelaar in de arm te nemen, die je met zulke zaken kan helpen. Heb je huisdieren die je meeneemt, meldt dit dan ook altijd, opdat je er zeker van kunt zijn dat je diertjes mee kunnen gaan. Neem ook andere kosten op in je budget zoals diensten van derden, energievoorzieningen, vervoerskosten en kosten voor levensonderhoud en dergelijke. Daarnaast ben je natuurlijk ook op vakantie, dus houd ook een beetje vrij in je budget voor onverwachte uitgaven, souvenirs en uitjes. Als je financieel goed voorbereid op weg gaat, dan heb je het meeste al gedaan. Je kunt dan met een gerust gevoel in het vliegtuig stappen, wetende dat je je reis gemakkelijk kunt betalen.

Laat je een woning achter in Nederland?

Een punt van aandacht is de vraag, of je een woning in Nederland achterlaat. Dit hangt onder meer af van de duur van je reis en het soort woning waar je over beschikt. Ben je eigenaar van een koopwoning, dan kan het interessant zijn om een (tijdelijke) huurder in je woning te zetten. Indien je huurt, kun je allicht je woning onderverhuren, lees echter wel goed de algemene voorwaarden van je verhuurder na om na te gaan of dit wettelijk toegestaan is. Is dat niet zo, dan riskeer je torenhoge boetes en misschien zelfs ergere problemen tijdens je afwezigheid, dit raden wij daarom ook ten sterkste af. Een ander hekel punt is, dat huurders er na verloop van tijd soms lastig weer uit te zetten zijn. Hoe langer je weg bent, hoe moeilijker dit zal gaan. Indien je toch graag je woning behoudt, dan kun je het beste familie of vrienden vinden, die in je woning willen verblijven. De kans is dan vele malen minder groot dat je hen er mogelijkerwijs niet meer uit krijgt. Het is in principe ook wel een prettig gevoel, om te weten dat je in Nederland nog een woning hebt. Zeker als er iets flink misgaat op reis. Of je je woning houdt of niet is derhalve een zeer persoonlijke overweging, die je kunt maken door alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Wat dien je allemaal te regelen voordat je vertrekt?

Wanneer je je (financiële) plan eenmaal rond hebt, dan kun je beginnen met het regelen van alle praktische zaken. Wil je je woning verkopen? Zet je huis dan te koop, soms kan het even duren voor de koop daadwerkelijk rond is en dat vertraagt je plannen allicht. Als je je huis gaat verhuren, zoek dan naar betrouwbare huurders, eventueel via een derde partij die jou kan verzekeren dat de huurders er uit gaan, wanneer je terugkomt. Een bedrijf dat woonruimte voor expats zoekt, is bijvoorbeeld een goede optie. Daarnaast is het verstandig om met je boekhouder of accountant te discussiëren over je vertrek, zodat hij of zij op de hoogte is van je plannen. Je kunt dan samen periodieke afspraken maken voor de diverse aangiften, zodat dit goed blijft lopen. Wanneer je geen woning in Nederland achterlaat, dan zul je tevens nog een adres voor je onderneming moeten vinden. Doe je dit niet? Dan wordt je onderneming opgeheven. Gelukkig hoef je hiervoor niet meer een heel kantoorpand af te huren, want je kunt een zakelijk registratieadres huren bij een bedrijf die dit aanbiedt. Voor een klein bedrag per maand is je bedrijf dan netjes op een hiertoe geschikt adres ingeschreven, waardoor jij weg kunt en je bedrijf gewoon door blijft lopen.

Ga met een betrouwbare partij in zee

Wanneer je op zoek gaat naar een aanbieder van zakelijke bedrijfsadressen, let dan op de betrouwbaarheid van de aanbieder. Kijk allereerst op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) of het bedrijf überhaupt geregistreerd is. Kijk ook even naar de bedrijfsactiviteiten, om te achterhalen of ze ook daadwerkelijk doen wat ze zeggen. Daarna kun je op de website kijken naar de diensten die ze aanbieden, in de meeste gevallen bieden aanbieders van zakelijke adressen namelijk ook coworking locaties aan. Is dit niet zo, dan kun je het adres van de onderneming opzoeken en op Google Maps de locatie bestuderen. Ziet het er onbetrouwbaar of vreemd uit? Bel dan de onderneming en vraag om opheldering. Of kijk verder naar een bedrijf dat wél betrouwbaar oogt. Je kunt ook online zoeken naar recensies over het bedrijf, op die manier kom je vaak ook al een hoop te weten over de kwaliteit van de dienstverlening en de betrouwbaarheid van een onderneming. Easystart Office verhuurt enkel adressen op legitieme locaties, waar wij tevens coworking spaces faciliteren en beheren. Je bent bij ons altijd welkom om op locatie te komen kijken, zodat je een helder beeld krijgt van het adres waar je onderneming zal worden ingeschreven.

Easystart Office heeft meerdere zakelijke registratieadressen op sterke locaties

Indien je je bedrijf graag op een zakelijk bedrijfsadres inschrijft tijdens je reis, dan kun je bij ons kiezen uit diverse locaties verspreid door Amsterdam en Rotterdam. Indien je een woning achterlaat in Nederland kun je ook kiezen voor enkel een postadres. Al je zakelijke post wordt dan door ons gescand, zodat je altijd toegang hebt tot je zakelijke correspondentie. Het vestigingsadres bij de KvK blijft echter hetzelfde. Kies je voor een registratieadres, dan wordt het vestigingsadres bij de KvK wél gewijzigd. Je voldoet dan aan alle wettelijke vereisten voor het drijven van een onderneming, waardoor je met een gerust hart kunt reizen. Let er wel op, dat je in het buitenland geen buitenlandse neveninkomsten hebt, omdat je dit aan zult moeten geven bij de Belastingdienst. Ook als je geen woonadres hebt in Nederland blijf je Nederlands belastingplichtig met een bedrijf in Nederland. Wil je meer weten over onze diensten, of een keer op één van onze locaties komen kijken? Neem dan vrijblijvend contact op met het team van Easystart Office, wij helpen je graag verder met al je vragen, of een offerte op maat.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu