Op welke manieren kun je kosten besparen met je onderneming?

april 05, 2023
Business Address for Chamber of Commerce - How to get a domicile address

Een belangrijk punt voor elke ondernemer is natuurlijk de winstmarge: het percentage van je omzet dat je daadwerkelijk als winst kunt aanmerken. Dit kun je immers geheel vrij uitgeven, daarnaast toont het jouw succes als ondernemer. Om dit bedrag zo hoog mogelijk te krijgen, kun je vele maatregelen treffen. Eén daarvan is kostenbesparing, een onderwerp dat momenteel een hot topic is met de huidige inflatie en daarbij horende prijsstijgingen. Gelukkig kun je als ondernemer op zeer veel verschillende manieren op je kosten besparen, zowel structureel als eenmalig. Wanneer je kosten kunt drukken, dan houd je vanzelfsprekend meer geld over voor zaken die voor jou van belang zijn, zoals investeringen en de aanschaf van vaste activa, maar ook persoonlijke behoeften en ambities, zoals een renovatie aan je woning, of een lange reis die je al lang uitstelt. In elk geval is het altijd verstandig om na te gaan, binnen welke gebieden je eventueel minder kosten zou kunnen maken. In dit artikel geven we je enkele tips hieromtrent, daarnaast leggen we ook meteen uit hoe een zakelijk registratieadres je alvast op weg kan helpen.

Welke kosten maak je als ondernemer?

Elke ondernemer heeft altijd bepaalde standaard kosten. Dit zal per onderneming uiteraard enorm verschillen, want een online ondernemer heeft veel minder zaken nodig, dan bijvoorbeeld een groothandel of kledingmaker. Wanneer je in goederen handelt of goederen vervaardigt, dan heb je immers spullen en ruimte nodig, om dit te bewerkstelligen. Een ondernemer die echter vooral online diensten levert, heeft doorgaans genoeg aan wat randapparatuur en een telefoon. Niettemin dien je in ieder geval rekening te houden met standaard kosten voor:

 • Een computer
 • Een telefoon
 • Een printer
 • Abonnementen die je hebt afgesloten
 • Je boekhouder/accountant
 • Een marketing/promotiebureau
 • Tekstschrijvers
 • Een auto van de zaak en bijbehorende uitgaven
 • Huur van een kantoorpand
 • Huur van een opslaglocatie
 • Personeel (wanneer je anderen in dienst neemt)
 • Reiskosten
 • Een zakelijke bankrekening
 • Jaarlijkse kosten van het hostingbedrijf van je website
 • Productontwikkeling
 • Innovatie
 • Onderzoekskosten

Dit is slechts een basale opsomming van mogelijke kosten die je als ondernemer draagt, maar in veel gevallen dekt het wel de lading. Het spreekt voor zich dat het geheel afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie en de keuzes die je hebt gemaakt als ondernemer, welke kosten jij zult gaan betalen. Indien je geen goederen verkoopt en geen personeel in dienst neemt, dan vervallen natuurlijk alle kosten die hieraan gerelateerd zijn. In ieder geval dien je zeker rekening te houden met abonnementskosten, kosten voor elektronica, reiskosten en kosten voor je boekhouding, want vrijwel geen enkele ondernemer doet dit zelf. Wanneer je een ander jouw bedrijf laat promoten, dan betaal je hier ook geld voor, dus deze kosten zijn ook relatief vaak aanwezig. Het eerste waar je naar kunt kijken, is of het goedkoper is om iets zelf te doen, of om dit aan een expert uit te besteden.

Zaken die je kunt uitbesteden vs. zaken die je zelf op kunt pakken

Op het eerste gezicht lijkt het uitbesteden van werkzaamheden op een dure aangelegenheid, maar niets is minder waar. Je kunt het zo bekijken: wanneer je ergens gespecialiseerd of ontzettend goed in bent, dan kun je deze taak veelal beter en sneller afhandelen, dan een leek. Wanneer je ergens niet goed in bent, of je hebt er geen kennis van, dan duurt het heel lang voordat je genoeg kennis hebt opgedaan om de taak überhaupt correct uit te voeren. Laat staan, dat je het net zo snel voor elkaar krijgt, als een expert of specialist. Daarom is het vaak een uitstekend idee, om taken die veel tijd en moeite vergen uit te besteden aan een derde. Dit zijn vaan werkzaamheden die niets met je corebusiness te maken hebben, maar meer met het op de kaart zetten van je onderneming en het afhandelen van wettelijk verplichte taken. Denk bijvoorbeeld aan marketing en promotie van je bedrijf, het creëren van een website, het creëren van content voor je website en ander promotiemateriaal, maar ook een boekhouder en eventueel jurist, wanneer je te maken krijgt met het recht.

Indien je je belastingaangifte niet op tijd én correct afhandelt, dan kun je later problemen krijgen in de vorm van fikse boetes, of zelfs gevangenisstraf. Daarom is het beter om zulke zaken aan een andere partij over te laten, die hier adequate kennis van heeft en jou zo kan helpen. Niet alleen weet je dan zeker dat iets goed gebeurt, maar je hebt zelf ook veel meer tijd over voor dagelijkse bedrijfsactiviteiten. Als je wilt dat je bedrijf goed loopt, dan is dit van onschatbare waarde. Een manier om derden te vinden die dit voor je kunnen opknappen, maar niet voor de hoofdprijs, is door te ‘shoppen’ op internet. Je kunt meerdere offertes bij verschillende bedrijven opvragen, waarna je de offertes naast elkaar legt en vergelijkt. Er zijn trouwens websites, die dit geautomatiseerd voor je doen. Daarnaast raden wij zeker aan om recensies te lezen op internet, want deze mogelijkheid bestaat niet voor niets. Indien een ander bedrijf bijvoorbeeld eens iemand opgelicht heeft, of werkzaamheden niet correct heeft uitgevoerd, dan is de kans erg aanwezig dat men anderen hiervoor wil waarschuwen. Zo weet je meteen, wanneer je niet met een bedrijf in zee moet gaan. Als je de tijd neemt om goed rond te kijken, dan vind je ongetwijfeld een uitstekende derde partij die voor een mooie prijs zaken van jou kan overnemen. Zo kun je op jaarbasis honderden, of zelfs duizenden euro’s besparen.

Kosten die je maakt als je internationaal zaken doet

Naast de kosten die we hierboven hebben benoemd, zijn er ook kosten die met (internationale) handel te maken hebben, zoals transport- en douanekosten. Wanneer je veel goederen importeert en exporteert, dan kunnen deze kosten erg oplopen. Veel ondernemers beginnen tegenwoordig een webshop, maar verkijken zich vaak op de grote hoeveelheid goederen die je zult moeten aanschaffen en op voorraad dient te hebben. Mensen zijn nu gewend aan het digitaal bestellen van spullen, er heeft nogal een kentering plaatsgevonden de afgelopen jaren: van fysiek winkelen, naar digitaal. Erg laat leveren, of een klant laten wachten op een bestelling, is iets wat simpelweg niet meer kan, want elke klant zal direct een andere aanbieder zoeken, omdat de meeste goederen binnen een werkdag geleverd kunnen worden. Kijk bijvoorbeeld eens op Bol.com: alleen speciale items hebben doorgaans een langere levertijd, dan één werkdag. Daarom zul je dus een voorraad goederen aan moeten leggen, om continu aan de wensen en behoeften van je klanten te kunnen voldoen.

Maar ook dit kun je slim aanpakken, door grondig op zoek te gaan naar betrouwbare derden in het buitenland. Probeer door onderzoek te achterhalen welke bedrijven kwalitatief goede producten of grondstoffen leveren, tegen een concurrerende prijs. Het verdient aanbeveling om in meerdere landen te kijken en natuurlijk ook wederom de recensies te lezen (indien aanwezig). Soms kun je meerdere leveranciers vinden, die dichtbij elkaar gelegen zijn. Dit kan weer schelen in transportkosten, wanneer je zelf het vervoer regelt. Doe je dit ook via een derde partij? Probeer dan uit te vinden, of je misschien korting krijgt bij reguliere leveringen. De meest voordelige optie qua aanschaf en transport is de Eurozone, omdat je dan meteen profiteert van het vrije verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie. Ook scheelt dit aanzienlijk in transporttijd, omdat er minder tot geen douane aan te pas komt.

Hoe je verder kunt besparen

Naast het uitbesteden van diensten en goed zoeken naar betrouwbare en betaalbare partijen, zijn er ook enkele zaken waar je zelf op kunt besparen. Er kunnen werkzaamheden zijn, die je zelf op kunt pakken, zoals het maken van een website. Indien je hier ervaring mee hebt, dan kan dit je zomaar duizenden euro’s schelen. Daarnaast kun je tegenwoordig ook je bedrijf laten registreren op een zakelijk vestigingsadres: iets dat voorheen enkel mogelijk was, indien je een fysiek pand huurde. Dit was voor veel ondernemers onbetaalbaar, zeker het MKB en kleine zelfstandigen. Door een zakelijk vestigingsadres te huren bij een derde die dit aan meerdere ondernemers aanbiedt, betaal je aanzienlijk minder per maand, terwijl je toch dezelfde voordelen geniet in vergelijking met een eigen kantoorpand. Bij Easystart Office kun je een maandelijks abonnement afsluiten, waarmee je je bedrijf op één van onze toplocaties kunt inschrijven in Amsterdam of Rotterdam. Onze prijs is vergelijkbaar met de kosten voor een zakelijk mobiel abonnement, of internetaansluiting. De huur van een kantoorpand is meestal honderden tot duizenden euro’s per maand, dus op jaarbasis scheelt dit enorm veel.

Een zakelijk registratieadres heeft nog veel meer voordelen

Daarom is een zakelijk vestigingsadres absoluut het overwegen waard! Naast het feit dat je je bedrijf niet meer op je huisadres hoeft in te schrijven en daardoor over meer privacy beschikt, heeft een zakelijk registratieadres vele extra voordelen. Zo oogt je bedrijf veel professioneler, waardoor klanten en zakelijke partners eerder geneigd zijn jouw bedrijf te vertrouwen en serieus te nemen. Ook maak je automatisch gebruik van onze digitale post scan service, zodat je je post altijd digitaal in kunt zien: wel zo overzichtelijk. Bovendien beschikken onze panden over werkplekken en vergaderruimten, dit stelt je in staat om derden op professionele wijze te ontvangen. Ook kun je overwegen, om bij ons te komen flexwerken. Dit kan bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf, omdat je op die manier in contact komt met vele andere ondernemers. Zo kun je je ideeën aan anderen voorleggen, tips en advies vragen en ook gewoon gezellig met anderen in contact treden.

Hoe Eaystart Office jouw onderneming kan helpen

Indien je graag eens meer wilt weten over de voordelen van een zakelijk vestigingsadres, dan kun je op onze website vast de nodige informatie vinden over onze diensten. Ook kun je lezen over coworking en waarom dit een opkomende trend is onder ondernemers. Onze abonnementen zijn flexibel af te sluiten en daardoor maandelijks opzegbaar, dit kan handig zijn indien je graag ad hoc van plannen verandert. Je zit bij ons nergens lang aan vast, alle diensten die wij bieden zijn op basis van wederkerigheid. Ben je niet tevreden, of bieden onze diensten je niet wat je ervan verwacht had? Geen enkel probleem. Al menen we dat de kansen die je terugkrijgt voor je investering, de investering hoe dan ook altijd overstijgen. Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met ons enthousiaste team, zij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt. Of plan meteen een afspraak in, zodat je één van onze locaties kunt komen bekijken.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu