Wat is een geschikte werkplek voor online ondernemers?

oktober 20, 2022
Top 5 benefits of a virtual office

Updated on 19 februari 2024

In de hedendaagse maatschappij werken steeds meer mensen thuis. Of het nu door Covid-19 komt of door technologie; het is nu eenmaal zo. Maar soms kan het thuis werken tegendraadse effecten hebben, bijvoorbeeld wanneer je in huis continu last hebt van afleiding. Vooral ondernemers met kinderen kunnen zichzelf hier waarschijnlijk wel in vinden. Tijdens de lockdown hebben veel ondernemers en werknemers hiervan last gehad. Om constructief te kunnen werken, zijn een aantal basiselementen van belang. In dit artikel gaan we het over die basisbeginselen hebben. Wat is nu echt nodig, om goed en geconcentreerd te kunnen werken? Welke interne en externe factoren zijn daarvoor van belang? Wat is eigenlijk de ideale werkplek?

Wat heb je nodig om goed te kunnen werken?

Wanneer je een e-commerce bedrijf leidt, dan wel een bedrijf bezit dat enkel en alleen door online media zoals internet bestaat, dan ben je al gauw een stuk flexibeler dan bijvoorbeeld een bakker, schoenmaker of sleutelmaker. In dergelijke gevallen kan het soms lastig zijn, om de ideale werkplek te vinden. Je kunt immers overal werken! Dan kan al gauw leiden tot keuzestress, uitstelgedrag en een gevoel dat lijkt op ‘geen werkplek te hebben’. Online ondernemers zijn in feite ook als nomaden; er is niet echt een werkplek of hoofdkantoor. Dit kan leiden tot een vervreemd gevoel van de maatschappij, aangezien werknemers dagelijks in contact staan met collega’s, maar plaatselijke ondernemers ook dagelijks hun klanten zien. Dus wie zijn die ‘online ondernemers’ nu eigenlijk? En waar werken zij het beste?

Om zulke vragen te kunnen beantwoorden, moet je je eerst afvragen wat je nodig hebt om te kunnen werken. De meeste online ondernemers hebben maar een aantal simpele zaken nodig, zoals:

 • Een computer dan wel notebook
 • Een bureau of goed zittende plek
 • Een telefoon

Dat is het eigenlijk wel zo’n beetje! Dus hoe beslis je dan, waar je gaat werken? Want je kunt overal werken tegenwoordig; in de bibliotheek, de kroeg, het restaurant, picknick-tafels, eigenlijk alles waar je met je laptop kunt zitten. Dus om te bedenken wat voor jou de beste locatie is, dien je nog een aantal extra factoren in overweging te nemen. De volgende vragen kun je jezelf daarvoor stellen:

 • “Wat heb ik nodig om geconcentreerd te kunnen werken?”
  • Stilte of drukte?
  • Een eigen plek of een plek met anderen?
  • Een drukke of juist rustige omgeving?
  • Orde of een chaotisch bureau?
  • Een uitzicht of juist een muur in je vizier?
  • Veel objecten om je heen, of juist niks?
  • Op welk dagdeel wil je werken: de ochtend, middag of avond?
  • Wil je ergens muziek kunnen luisteren, of tegen iemand praten? Of prefereer je juist een stilteruimte?
  • Wil je in een stad of dorp werken?
 • “Hoe ver wil ik reizen naar mijn werk?”
 • “Hoeveel geld wil ik eventueel betalen, om ergens te kunnen werken?”

Wanneer je op deze vragen een antwoord kunt vinden, dan zit je al in de buurt van je ideale werkplek.

Wat is een werkplek?

Om te bedenken wat een werkplek eigenlijk is, kunnen we het beste teruggaan in de tijd en bekijken, wanneer het begrip ‘werk’ is ontstaan en wat dan in die tijden de beste werkplek was. Over het algemeen wordt onder werk verstaan: de bezigheid om geld te verdienen. Maar is werk allicht meer dan dat? Er is namelijk ook onbetaald werk, zoals boodschappen doen, de was doen, stofzuigen etc. Voor een hoefsmid is de beste werkplek een manege, zoals voor een visser de boot is. Maar wat is nu de beste werkplek voor een online ondernemer? Indien je graag alleen werkt, dan kan het een idee zijn om een zelfstandig kantoor te huren. Dit kan echter knap duur zijn tegenwoordig, vandaar de beslissing van vele ondernemers om thuis te werken. Indien je in huis een kantoorruimte kunt realiseren, dan is dat natuurlijk prachtig. Kan dat niet? Dan zul je uit moeten wijken naar betaalbare alternatieven.

Easystart maakt coworking mogelijk voor iedereen

Een goed alternatief voor het huren van een kantoorpand is coworking. Flexkantoren hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen, vanwege het betaalbaar faciliteren van moderne en hedendaagse werkplekken. In een kwalitatief goede coworking space vind je diverse faciliteiten, zoals:

 • Groepswerkplekken
 • Zelfstandige werkplekken
 • Diverse apparatuur zoals printers, telefoons en computers
 • Vergaderzalen
 • Een ruimte om samen te komen tijdens de lunch

Over het algemeen zijn flexkantoren goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer, zodat iedereen in Nederland in staat is er gebruik van te maken. Je kunt zelf kiezen of je in een gemeenschappelijke ruimte wilt werken, of soms een dagje in een stilteruimte, bijvoorbeeld om aan een beleidsstuk te werken, of je administratie. Een flexkantoor biedt alle gemakken van je eigen huis, zonder dat je lastig wordt gevallen door je familie, of andere zaken zoals de televisie. Easystart Office biedt meerdere flexplekken op verschillende locaties in Nederland, zoals Amsterdam en Rotterdam. Je kunt bij ons gemakkelijk in stilte werken, maar er is ook altijd ruimte om gezellig met andere ondernemers te praten en discussiëren. Wil je meer weten over onze faciliteiten? Neem dan zeker eens contact op, of kom een keer op proef werken bij ons. Je zult gegarandeerd terug willen komen!

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu