Het belang van een ergonomische werkplek voor ondernemers

maart 16, 2023
easystart amsterdam coworking

De manier waarop we werken wordt steeds uitgebreider onder de loep genomen en bestudeerd. Dit komt mede vanwege het relatief hoge aantal gezondheidsklachten onder werknemers en ondernemers, dat in de afgelopen decennia alleen maar is gestegen. Sinds de opkomst van zogeheten kantoorbanen, zijn de lichamelijke klachten inherent aan het werken achter een bureau enorm toegenomen. Vooral de passieve zithouding en monotone bewegingen kunnen op lange termijn aanzienlijke schade aanrichten, indien je geen extra maatregelen neemt tot het beperken van fysieke klachten. Daarom is het erg belangrijk, om voor goed en stevig meubilair te zorgen op je werkplek, dat je naar je eigen wensen en behoeften kunt aanpassen. Hiermee voorkom je erg veel vervelende aandoeningen, zoals RSI en rug- en nekklachten, om maar een paar voorbeelden te benoemen. Het is tevens erg belangrijk om aan voldoende lichaamsbeweging te doen en geregeld een kleine pauze te nemen, om je benen even te strekken. We zullen in dit artikel dieper ingaan op het belang van een gezonde werkplek, hoe je dit kunt realiseren en op welke manier Easystart Office jou als ondernemer hiermee kan helpen. Ook geven we enkele basistips, zodat je je eventuele kantoor aan huis op een verantwoordelijke manier kunt inrichten en afstellen.

Het belang van ergonomie

Wanneer je wilt weten of je iets lichamelijk op de juiste manier uitvoert, dan kom je al snel bij het begrip ergonomie terecht. Een definitie van ergonomie kan als volgt worden omschreven: Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens, waardoor mensen optimaal kunnen functioneren. Dit beslaat het hele gebied van bijvoorbeeld een goede bureaustoel tot een efficiënt werkproces in de keuken van een restaurant. Ergonomie levert zo een belangrijke bijdrage aan het veilig en gezond kunnen inrichten van een werkplek.[1] Het draait dus om ‘optimaal functioneren’, een begrip dat erg breed kan worden opgevat. Zaken die bijdragen aan het optimaal kunnen functioneren binnen een werkomgeving zijn onder andere:

  • Een veilige werkomgeving
  • Meubilair dat verstelbaar en aanpasbaar is
  • Weinig tot geen stressfactoren
  • Voldoende rustmomenten op een dag
  • Veel daglicht c.q. natuurlijk licht
  • Alle nodige voorzieningen zoals sanitair en eet- en drinkgelegenheid
  • Een behaaglijk en gezond binnenklimaat
  • Goed werkende apparatuur

Wanneer je ergonomie serieus wilt nemen, dan zul je je werkplek op al deze punten na moeten lopen. Zoals we reeds summier hebben uitgelegd, is het langdurig werken op één vaste werkplek en in een vaste zithouding helemaal niet goed voor de mens op lange termijn. Daarom is het in ieder geval van erg groot belang, dat de werkplek zelf perfect afgestemd is op de correcte positie van jouw lichaam. Dit betekent, dat je (liefst door een professional) je zithouding dient te corrigeren naar gelang je lengte en lichamelijke behoeften. Sommigen zullen bijvoorbeeld het meeste baat hebben bij een zithouding van 90 graden, terwijl anderen juist beter een beetje achterover kunnen leunen, om de rug te ontlasten. Wij raden aan eens een afspraak met een fysiotherapeut te maken, zeker als je al te kampen hebt met werk gerelateerde lichamelijke klachten. Hij of zij kan dan kijken naar de behoeften van je lichaam, welke houding voor jou optimaal is en wat je verder nog kunt doen, om je lichaam goed te laten functioneren. Ergonomie draait vooral om veiligheid en gezondheid, neem dit dus absoluut serieus. Misschien kun je nu nog prima weken op de bank, maar na verloop van tijd zal je lichaam meer ondersteuning nodig hebben. Doe hier op tijd iets mee, zodat je op latere leeftijd niet onnodig met lichamelijke klachten wordt opgezadeld.

Hoe richt je je werkplek juist in?

Ben je ondernemer en werk je vooral thuis? Dan doe je er goed aan om eens kritisch naar je werkplek te kijken. Beschik je bijvoorbeeld over een verstelbare bureaustoel? En staat je bureau of werktafel op de goede hoogte? Een simpele methode om aan te houden, is de 90 graden regel: al je ledematen zouden zich idealiter in een hoek van 90 graden moeten bevinden. Dus je knieën, je ellebogen en je rug ten opzichte van je onderlichaam. Dit kun je vrij gemakkelijk bereiken, wanneer je over goed meubilair beschikt. Veruit de meeste bureaus zijn in hoogte verstelbaar. Stel allereerst de juiste hoogte in van je bureaustoel. Je dient met je voeten de grond te raken, terwijl je knieën zich in een hoek van 90 graden bevinden. Lukt dit niet, dan is het verstandig om te investeren in een voetensteun. Vervolgens zet je je bureau op een dusdanige hoogte, dat je je onderarmen ook in een hoek van 90 graden kunt laten rusten op het bureau- of tafelblad. Let ook op de positie van je rug en ga zeker niet voorovergebogen zitten, dit veroorzaakt namelijk een zeer groot deel van alle werk gerelateerde rugklachten. Stel de eventuele armleuningen van je stoel zo in, dat je gemakkelijk toegang hebt tot het bureau. Als de tafel te ver weg staat, dan leun je alsnog voorover, met alle gevolgen van dien. Eventueel is een bureaustoel met een lende steun aan te raden, omdat je hiermee direct je onderrug van ondersteuning voorziet. Wanner je in de juiste houding zit, merk je dat je lichaam op geen enkele plek spanning ondervindt en zichzelf goed kan ondersteunen. Dit leidt er uiteindelijk toe, dat de kans op lichamelijke klachten minimaal zal zijn en je op prettige wijze je werk kunt uitoefenen.

Andere factoren om op te letten bij een thuiskantoor

Naast de zithouding, spelen andere zaken ook en rol als het gaat om werkcomfort. Heb je bijvoorbeeld voldoende daglicht tijdens het werken? Natuurlijk licht is ontzettend belangrijk voor je waak- en slaapritme. Als je in een relatief donkere ruimte werkt, dan kan dit je slaap ’s nachts verstoren. Daarbovenop kan het onnatuurlijke licht van je computer je melatonineproductie verstoren, wanneer dit niet wordt gebalanceerd met voldoende natuurlijk licht. Doe dus zeker je gordijnen open overdag en ventileer ook goed, want schone en frisse lucht is minstens zo belangrijk als licht. Als het mogelijk is, zorg dan ook voor een prettig uitzicht. Als je je bureau tegen een wand aan zet, dan kun je na verloop van tijd een beklemmend gevoel krijgen doordat je naar een muur staart. Het is beter, om met je gezicht naar een raam te zitten. Dit voorkomt ook meteen, dat je last hebt van een lichtbron op je scherm. Onderzoeken hebben aangetoond, dat de natuur en groen in het algemeen een kalmerende, rustgevende en stress verlagende invloed hebben op de menselijke geest. Kun je niet naar buiten kijken, of is er geen natuur in je directe omgeving (omdat je bijvoorbeeld in een stad woont)? Dan is het raadzaam om een paar planten in je werkomgeving te plaatsen. Planten zorgen voor de nodige sereniteit, maar houden tegelijkertijd het klimaat en de luchtkwaliteit van een ruimte op een gezond peil.

Zorg er tevens voor, dat je gedurende een langere periode in alle rust en stilte kunt werken op je eigen werkplek. Iets is zo storend als afleiding als je geconcentreerd bezig wilt zijn, aangezien dit leidt tot langere werktijden en een verminderde concentratie. Het beste is natuurlijk een kantoortje dat apart is van de rest van je woning, maar we begrijpen dat dit niet voor eenieder realiseerbaar is. Indien je in een gemeenschappelijke ruimte werkt, zorg er dan voor dat eventuele huis- of kantoorgenoten weten, wanneer je even geen afleiding kunt gebruiken. Dit stelt je in staat om dieper te kunnen concentreren, waardoor je werk automatisch vloeiender en efficiënter zal verlopen. Tot slot kunnen we aanvoeren, dat het belangrijk is dat je geregeld een korte pauze neemt. Neem na elk half uur werken een paar minuten om je benen te strekken, of zet een kopje thee of koffie. Het is verstandig om elke twee uur een langere pauze te nemen, liefst met wat lichaamsbeweging. Op die manier voorkom je dat je stijf wordt, daarnaast is een pauze ook enorm doeltreffend om je concentratie op peil te houden. Als je langdurig aan een bepaald project of opdracht werkt, dan kun je na een poos verveeld of uitgeput raken. Structureel een (korte) pauze nemen heft dit probleem op.

Het voordeel van een professionele kantoorruimte

Het is thuis niet altijd mogelijk, om aan alle bovenstaande punten te kunnen voldoen. Niet iedereen beschikt immers over een grote woning met meerdere extra kamers. Daarbovenop wonen veel mensen samen met anderen en je kunt niet van je huisgenoten eisen, dat ze urenlang stil zijn als jij moet werken, of de deur uitgaan. Steeds meer zelfstandig ondernemers kiezen dientengevolge voor externe faciliteiten, zoals coworking locaties en flexwerkplekken. Dergelijke locaties bieden vanzelfsprekend kwalitatief solide werkplekken, met aanpasbaar meubilair en goede voorzieningen. Ook kun je op veruit de meeste coworking locaties kiezen tussen gezamenlijke werkplekken en stilteruimten, zoals kleinere aparte kantoortjes. Moet je een dagje aan een deadline werken? Of heb je tijd nodig voor je administratie? Dan is het prettig, als je je gedurende een paar uur af kunt zonderen. Dit is allemaal mogelijk, wanneer je gaat coworken.

Easystart Office heeft meerdere professionele kantoorpanden in beheer, waar ondernemers op ergonomisch verantwoorde wijze kunnen werken. De werkplekken die wij faciliteren zijn uitgerust met modern meubilair, dat je naar eigen wens en behoefte kunt afstellen. Onze locaties beschikken te allen tijde over ruim voldoende natuurlijk licht, een goede luchtkwaliteit en afdoende ventilatiemogelijkheden. Bovendien bevinden onze kantoren zich op aantrekkelijke en centrale locaties in grote steden, zodat je in je pauze voldoende te doen hebt. Ook vind je op onze locaties een verscheidenheid aan werkplekken, zodat er elke dag wel een plek beschikbaar is die aan jouw wensen beantwoord. De ondernemers die bij ons komen werken zijn serieus en sociaal ingesteld, hetgeen inhoudt dat eenieder rekening houdt met elkaar. Bovendien kun je interessante contacten opdoen als je gaat flexwerken, iets dat voor iedere ondernemer alleen maar mooi meegenomen is. Wanneer je thuis problemen ondervindt met werken, dan is een coworking werkplek absoluut het overwegen waard.

Bij Easystart Office kun je coworken in Amsterdam en Rotterdam

Onze panden zijn gelegen op schitterende locaties, waardoor je ons goed kunt bereiken, zowel met het openbaar vervoer, als met eigen vervoer. Dit is tevens een pluspunt, wanneer je ook klanten wilt ontvangen op een professionele locatie. Onze kantoorpanden beschikken altijd over één of meerdere vergaderzalen, die je kunt reserveren wanneer je graag iemand wilt ontvangen. Wanneer je graag eens wilt komen kijken op één van onze locaties, dan kun je daarvoor een afspraak maken met de teamleden van Easystart Office. Wij leiden je dan rond, waarna je tevens een dag(deel) op proef kunt komen werken, om te bepalen of coworking iets voor jou is. In vrijwel alle gevallen reageren ondernemers uiterst positief op onze  dienstverlening! Bovendien bieden wij flexibele abonnementen, die je maandelijks op kunt zeggen. Wil je volgend jaar misschien een wereldreis maken, of ga je verhuizen en kun je een maand niet komen werken? Geen probleem, dan kun je je abonnement tijdelijk opzeggen. Zo zit je nooit vast aan onnodige kosten. Laat ons gerust weten, wat je verder nog wenst of nodig hebt en wij kijken, of we dat voor jou kunnen faciliteren. Schroom niet om contact met ons op te nemen als je vragen of opmerkingen hebt, wij helpen je graag verder.


[1] https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/ergonomie

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu