Coworking: de ideale oplossing voor startups en freelancers

januari 05, 2023

Updated on 19 februari 2024

Elk bedrijf is uniek, er zijn letterlijk geen twee bedrijven hetzelfde. Dit kan natuurlijk ook niet, met het oog op intellectuele-eigendomsrechten en aanverwante wetgeving: je mag immers niet zomaar een ander kopiëren. Dit leidt ertoe, dat juist de bedrijfswereld een enorme diversiteit laat zien, doordat je als ondernemer alles kunt doen en bereiken, wat je ambieert. Je zit niet vast aan regels, zoals in een werknemers- en werkgeversverhouding. Daarom bestaan bedrijven tevens in alle soorten en maten: van enorme multinationals met duizenden mensen in dienst, tot eenmanszaken met slechts één eigenaar, die de spreekwoordelijke kar trekt. Wanneer je een groot bedrijf hebt, dan is de kans aanwezig dat je tevens een groot kantoorpand hebt gehuurd voor je medewerkers.

Ben je echter een zelfstandige zonder personeel (Zzp’er), een ondernemer actief binnen het midden- en kleinbedrijf (MKB) of een starter, dan is het logischerwijs een stuk lastiger om moderne en betaalbare kantoorruimte te vinden en behouden. In zulke gevallen is coworking allicht een perfecte optie voor jou, omdat je daarvoor het gemak van een gezamenlijke kantoorruimte krijgt, in ruil voor een bescheiden maandelijkse bijdrage, in ieder geval in vergelijking met het zelfstandig huren van een kantoorpand. In dit artikel vertellen we je graag meer over de voordelen van coworking voor startende ondernemers en zelfstandigen, waar je op moet letten als je wilt coworken en hoe je een mooie locatie kunt vinden die aan jouw wensen en behoeften beantwoord.

Waarom een bedrijf in je eentje starten?

Ondernemer worden, dat is niet een besluit dat je zomaar neemt. In veruit de meeste gevallen gaan er jaren scholing, werkervaring en brainstormen aan vooraf, voordat iemand daadwerkelijk de eerste stap zet en zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijft. Er zijn natuurlijk aparte gevallen, zoals iemand die het familiebedrijf overneemt, maar over het algemeen is ondernemerschap een weloverwogen en pragmatische keuze. Waar het vroeger relatief normaal was om dan ook meteen een bedrijfsruimte te huren of kopen, is dat tegenwoordig echter helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Ondernemerschap is in feite verschoven van het uitvoeren van een ambacht en inhuren van personeel, naar zelfstandig geld verdienen om alle mogelijke manieren. Dat betekent trouwens niet, dat ambacht en ondernemerschap niet meer met elkaar verbonden zijn; integendeel! Door de toenemende digitalisering en individualisering zien steeds meer mensen kans, om hun talent door middel van zelfstandig ondernemerschap aan de man te brengen. Denk aan schrijvers, kunstenaars, grafisch ontwerpers, interieuradviseurs en alle anderen, die op eigen houtje verantwoordelijk zijn voor hun service of product.

In die zin is zelfstandig ondernemerschap inderdaad een stuk zelfstandiger geworden, want voor veel soorten bedrijven heb je inmiddels geen personeel meer nodig. Je kunt net zo gemakkelijk bepaald werk uitbesteden, door een andere freelancer in te huren. Dit gebeurt bijvoorbeeld erg veel met boekhoudkundige werkzaamheden: vrijwel alle ondernemers huren hiervoor een specialist in. Daardoor is er in de afgelopen decennia een gestage groei zichtbaar van freelancers, zelfstandig ondernemers en online ondernemers. Dit soort entrepreneurs wordt ook wel als ‘nomaden’ gezien, aangezien ze normaliter geen vaste werkplek hebben. De voordelen van het werken op deze manier zijn onder andere een veel grotere mate van vrijheid en flexibiliteit, veel hogere uurtarieven, meer ruimte om je zaken in te richten zoals jij het wilt, minder (financiële) verplichtingen zoals het inhuren van personeel en andere grote bedrijfsuitgaven en de mogelijkheid om je werk continu bij te stellen aan je ambities. Je bent echter ook geheel zelf verantwoordelijk voor je eigen succes en ook falen, waardoor deze weg niet voor iedereen geschikt is. Het is belangrijk dat je op z’n minst over een gezonde mate van discipline beschikt, om vooruitgang te boeken met je bedrijf.

Ben ik geschikt voor ondernemerschap?

Ondernemerschap is ontzettend leuk, maar zeker niet voor iedereen weggelegd. Bedenk dit dus goed, voordat je van start gaat en stel jezelf in ieder geval de volgende vragen:

 • Waarom wil ik ondernemer worden?
 • Wat wil ik precies verkopen of aanbieden?
 • Kan ik geheel zelfstandig de regie houden over een eigen bedrijf?
 • Heb ik anderen nodig om structuur te behouden, of kan ik dat zelf?
 • Hoe deel ik mijn werktijden in?
 • Wat doe ik, als zaken tijdelijk minder goed gaan?
 • Hoe ga ik om met schommelingen binnen de markt?
 • Lukt het mij om continu up-to-date te blijven omtrent de laatste ontwikkelingen?
 • Kan ik alle taken zelf oppakken, of zal ik zaken moeten uitbesteden?
 • Heb ik voldoende financieel inzicht om mijn bedrijf draaiende te houden?
 • Wat wil ik precies bereiken als ondernemer?
 • Kan ik omgaan met fluctuerende inkomsten?

Dit zijn enkele basisvragen waardoor je er achter kunt komen, of ondernemerschap iets voor jou is. Onthoud goed dat je geen garantie op salaris hebt, vooral in de eerste periode. Je zult dus echt over doorzettingsvermogen moeten beschikken, als je het ver wilt schoppen. Als je erg veel behoefte hebt aan externe structuur en anderen die jou vertellen wanneer je iets moet doen, dan is ondernemerschap niets voor jou. En dat is helemaal niet erg! Want er zijn uiteindelijk ook enorm veel banen die opgevuld moeten worden. Maak een goede afweging voor jezelf en vraag ook zeker advies binnen je kennissenkring, om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Een goede werkruimte vinden blijkt nochtans lastig

Heb je eenmaal besloten dat je een onderneming wilt starten? Dan is het belangrijk, dat je alle basiszaken goed voor jezelf regelt. Bedenk allereerst, wat je precies nodig hebt om je dagelijkse bedrijfsactiviteiten te kunnen uitvoeren. Dit is voor elke ondernemer anders en volledig afhankelijk van je corebusiness. Een schilder zal heel andere spullen nodig hebben, dan een sleutelmaker of consultant. Veruit de meeste online ondernemers hebben vooral apparatuur nodig, zoals een goedwerkende computer of notebook en telefoon. Daarnaast natuurlijk een snelle internetverbinding. Het leuke aan freelancen en het uitvoeren van een ambacht is, dat je zelf helemaal kunt uitmaken wanneer je iets doet, waar je het doet, waarom je het doet én hoe je het doet. Veel zzp’ers werken bijvoorbeeld geregeld buiten de deur, om op die manier ook in contact te treden met andere ondernemers en geïnteresseerden.

Maar al snel blijkt dat het aantal goede werkplekken relatief beperkt is. Het is erg gezellig om zo nu en dan in een restaurant of bibliotheek te werken, maar je kunt na een paar uur ook veel last van rug- en nekklachten krijgen, doordat de stoelen en tafels niet ergonomisch en verstelbaar zijn. Natuurlijk kun je thuis een ergonomische werkplek inrichten, echter thuis doe je geen contacten op en kun je je afgesloten van de buitenwereld voelen. Een ander nadeel aan thuiswerken is afleiding. Zelfs als je geen huisgenoten hebt, kun je door allerhande zaken in je huis worden afgeleid, zoals de was die gedaan moet worden, ongeopende post, een boodschappenlijstje et cetera. Dit blijkt voor zeer veel zelfstandig ondernemers een gigantische valkuil, waardoor het structureel en geconcentreerd werken aan opdrachten of projecten niet gemakkelijk gaat. Binnen dit kader is het slim om derhalve eens na te denken over andere mogelijke opties, zoals het huren van een kantoortje. Voor veel ondernemers is het huren van zelfstandige kantoorruimte te duur en dan kom je toch al gauw bij coworking uit.

Wat is coworking precies en wat voor nut biedt het ondernemers?

Coworking is inmiddels niet zo nieuw meer, maar toen het werd bedacht, was het redelijk baanbrekend. Het is immers normaal dat werknemers binnen één ruimte samenwerken, omdat de werkgever het pand waarin wordt gewerkt financiert. Daarnaast dienen collega’s ook onderling overleg te kunnen voeren, om alle werkzaamheden naar behoren uit te voeren. Men had er echter nog nooit bij stilgestaan, dat een dergelijke aanpak voor ondernemers ook zou kunnen werken. In 2005 werd de eerste coworking locatie in San Francisco geopend, dit is dus vrij recent. Maar sindsdien is het concept in een korte tijd enorm gegroeid, uitgebreid en populair geworden. In Nederland bestaan inmiddels ook veel flexwerkpanden, variërend van klein tot groot van opzet, met veel verschillende interieurs, werkplekken en faciliteiten. Deze ruimten bieden kosteneffectieve oplossingen voor kleine bedrijven en startups in een vroeg stadium, omdat je slechts een fractie van de prijs betaalt, die je normaliter voor een zelfstandig kantoorpand zou hebben betaald.

Vooral voor kleine ondernemers is dit een ideale situatie om op een professionele, veilige en prettige wijze je werk te kunnen doen. Zo bieden coworking spaces bijvoorbeeld wél ergonomische werkplekken, waardoor je je meubilair precies kunt afstemmen op je ideale zithouding. Dit voorkomt een breed scala aan gezondheidsproblemen, iets dat je natuurlijk wilt voorkomen. Daarnaast bieden goede coworking spaces ook vele professionele faciliteiten, zoals snel internet, printers en andere randapparatuur, diverse werkruimten en vergaderzalen en ook koffiecorners en plekken waar je kunt pauzeren. Sommige coworking spaces zitten in zogeheten verzamelgebouwen, waar ook andere bedrijven gevestigd zijn. In zulke gebouwen heb je ook wel eens gezamenlijke bedrijfsrestaurants, zodat je in je lunchpauze van een gezond hapje kunt genieten. Dit zijn allemaal zaken, die je alleen in professionele kantoorpanden terugvindt. Ideaal dus, als je als ondernemer geconcentreerd wilt werken en je klanten en partners op een professionele locatie wilt ontvangen.

Je network snel uitbreiden met coworking

Een ander groot voordeel van coworking is, dat je in aanraking komt met een veelvoud aan andere ondernemers en professionals. Dit is met name voor startups een kans bij uitstek, om je bedrijf goed op de kaart te zetten. Aan het begin heb je nog niet zoveel naamsbekendheid verworven, waardoor het lastig kan zijn om klanten te ontmoeten en aan opdrachten te komen. Wanneer je gaat coworken, dan ontmoet je dagelijks zeer uiteenlopende individuen, die je op diverse manieren kunnen helpen. En jij kunt hen andersom ook allicht ergens mee van dienst zijn. Het mooie aan coworking is, dat je nergens toe verplicht bent. Je kunt ook een hele dag in een stilteruimte werken, indien je daar behoefte aan hebt of wanneer je werkdruk hierom vraagt. Het is dus zeker niet zo, dat je verplicht wordt om sociaal te doen. Er zijn redelijk veel ondernemers die juist voor de rust en stilte coworken, iets dat ze thuis helaas niet kunnen bereiken. Niettemin zijn er tevens genoeg mogelijkheden om met anderen in contact te komen. Je kunt een keertje wandelen met een paar andere entrepreneurs, of een vergadering inplannen om aan gezamenlijke ideeën te werken. Ook kun je evenementen organiseren, of een borrel. In elk geval zul je voldoende kansen hebben om met anderen in gesprek te gaan.

Easystart Office heeft meerdere moderne coworking locaties in beheer

Easystart Office is opgestart met het idee dat hierboven wordt uitgelegd: ondernemers helpen aan een betaalbare werkplek, waar ze optimaal gebruik kunnen maken van de aanwezige faciliteiten en tevens met andere ondernemers in contact kunnen treden. Met veel plezier en toewijding beheren wij inmiddels meerdere coworking locaties in Amsterdam en Rotterdam, waar zeer diverse ondernemers structureel komen werken. Onze locaties zijn van alle gemakken voorzien, daarbovenop kun je dagelijks 24 uur per dag komen werken: dus ook midden in de nacht, mocht je daar een keer behoefte aan hebben. Wij hebben bewust gekozen voor een lichte, frisse en neutrale inrichting, zodat je tijdens het werk niet te veel wordt afgeleid. Onze abonnementen zijn geheel flexibel af te sluiten en maandelijks opzegbaar, waardoor je nooit ergens aan vast zit. Als ondernemer wil je natuurlijk juist je flexibiliteit bewaren. Indien je interesse hebt in onze diensten, neem dan zeker eens contact op met het team van Easystart Office. Wij vertellen je graag meer over ons aanbod, de faciliteiten die wij bieden en wat de voordelen voor jou als ondernemer kunnen zijn. Tevens ben je van harte welkom om een keer op proef te komen werken op één van onze locaties, zodat je kunt kijken of coworking iets voor jou is. We horen graag eens van je!

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu