Hoe weet je of ondernemerschap bij je past?

oktober 29, 2023
The many benefits of a Chamber of Commerce registration address

Updated on 4 december 2023

Het uitkiezen van een beroep of carrière is voor sommigen erg lastig, zelfs op latere leeftijd. Hoewel je binnen het onderwijs reeds op jonge leeftijd al wordt klaargestoomd om vroeg een bepaalde richting te kiezen, veranderen veel (jonge) mensen alsnog van baan of beroepsgroep in een later stadium. Het is ook niet gemakkelijk om te weten wat je precies wilt doen, want in de meeste gevallen zul je dat allereerst moeten ervaren. En soms blijkt de ervaring heel anders te zijn dan hetgeen iemand ergens van verwacht, waardoor zo iemand op een bepaald moment besluit om iets heel anders te proberen.

Dit proces kan enigszins worden vergeleken met iemand die ervoor kiest om zelfstandig ondernemer te worden, nadat diegene vooral als werknemer actief is geweest. Ondernemers zijn over het algemeen mensen die graag zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun inkomsten en niet zo graag voor een ander werken. Hier kunnen diverse redenen aan ten grondslag liggen, maar een groter gevoel van vrijheid is er steevast één van. Het is echter wel noodzakelijk om te weten, of ondernemerschap jou wel ligt. Het werkt immers heel anders dan een vaste baan, waarbij je te allen tijde verzekerd bent van een maandelijks inkomen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je van je ambities je carrière kunt maken, wat ervoor nodig is om ondernemer te worden en hoe je op dagelijkse wijze in contact kunt treden met andere ondernemers. Zo kun je in ieder geval vast goed voorbereid nadenken over je beroepsmatige toekomst.

De reden om voor een bepaald beroep te kiezen

Er zijn veel redenen op te noemen om een bepaalde richting te kiezen. Een heel logische reden is het hebben of ontdekken van een talent. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld erg goed in (grafisch) ontwerpen, bereiden van voedsel, maken van berekeningen: noem maar op. Wanneer iets jou heel makkelijk af gaat, dan is de keuze voor een beroep waarin je jouw talent kunt benutten snel gemaakt. Over het algemeen bereiken mensen die hun talent exploiteren ook succes, omdat het werk dat ze doen niet zozeer als werk aanvoelt, maar meer als hobby. Je ziet ook dat deze mensen vaak zelfstandig ondernemer worden, omdat ze graag de regie houden over de wijze waarop ze hun werk uitoefenen. Naast talent speelt algemene interesse uiteraard ook een rol. Elke archeoloog die je ooit zult ontmoeten, is van nature geïnteresseerd in historie en antieke stukken. Zonder deze basisinteresse word je geen archeoloog. Als een bepaald onderwerp of werkgebied jou heel erg interesseert, dan is de kans erg groot dat je succes zult bereiken wanneer je hier je werk van maakt. Interesse is belangrijk voor het behouden van motivatie en de wil om te werken, want zonder interesse wordt een beroep of functie al snel saai en weinig inspirerend. Wanneer talent en interesse samenvallen, dan heb je een sterke combinatie van factoren die bij kunnen dragen aan succes.

Daarnaast is ambitie ook een belangrijke factor die meeweegt bij het uitkiezen van een beroep. Ambitie is een enigszins omstreden reden, het is namelijk belangrijk om te achterhalen wat de exacte reden voor jouw ambitieuze doelen is. Wanneer je enkel en alleen gefocust bent op het verdienen van geld, dan mis je een intrinsiek stuk aan motivatie om een bepaald beroep te kiezen. Je zult dan niet zoveel plezier halen uit je werk, als iemand die iets doet waar blijdschap mee gemoeid is. Niettemin kun je uiteraard nog steeds succes bereiken, bijvoorbeeld wanneer je specifiek kiest voor een toekomst binnen de financiële wereld, of bij een grote corporatie. Ambitie is veel waardevoller, wanneer je het koppelt aan kwaliteit. Dit betekent dat je niet alleen succesvol wilt worden, maar ook goed in wat je doet. Op die manier onderscheid je jezelf van anderen, omdat je ernaar streeft om enkel topkwaliteit te leveren. Dit is overigens een uitstekende vorm van motivatie voor elke ondernemer, omdat je als ondernemer concurrenten hebt en op zult moeten vallen. Door kwalitatief uitstekende diensten of producten te leveren en hier continu naar te streven, zul je zien dat het makkelijk is om klanten te verkrijgen én te houden.

Als laatste kunnen we aanvoeren dat sociale conditionering soms een rol kan spelen bij het uitkiezen van een beroep. Misschien wil je in de voetsporen van je ouders treden, of heeft een leraar ooit iets tegen je gezegd dat is blijven steken. Zorg er dan altijd voor, dat je zelf ook achter een bepaalde keuze staat en deze niet door een ander is ingegeven. De keuze voor een beroep is enorm persoonlijk. Als je iets gaat doen alleen maar om een ander te plezieren, zonder dat je het werk zelf ook plezierig vindt, dan is de kans aanwezig dat je daar in de toekomst spijt van krijgt. Je zult een groot gedeelte van je leven geld moeten verdienen, dus je kunt er het beste voor zorgen dat je iets doet waar je je in kunt vinden. Veruit de meeste werk gerelateerde (gezondheids-)klachten komen voort uit ontevredenheid op het werk, een te grote mate van stress of een combinatie van beide. Als je je elke dag gedwongen voelt om iets te doen dat in het geheel niet bij je past, dan is het te voorspellen dat je hier naderhand problemen door zult ondervinden. Probeer voor jezelf te achterhalen waar je talenten en interesses liggen en of je daar iets mee kunt – zo houd je het interessant voor jezelf. Als je ook nog een beetje ambitieus bent aangelegd, dan kun je een hoop kanten uit met je doelen en ambities.

Ben je momenteel in dienst als werknemer?

Als je op dit moment nog een (vaste) baan hebt, dan is ondernemerschap allicht iets waar je al eens over hebt nagedacht. Ontzettend veel ondernemers starten initieel op de arbeidsmarkt als werknemer in een bepaalde functie, om na verloop van tijd voor zelfstandig ondernemerschap te kiezen. De redenen hiervoor lopen uiteen, variërend van ontevredenheid binnen de huidige functie en de drang naar meer vrijheid, tot de wens financieel onafhankelijk te zijn en niet te willen werken binnen vaste patronen en tijden. De zogeheten ‘9-tot-5-mentaliteit’ is een veelgehoorde reden om te stoppen met werken voor een ander, zodat je je tijd geheel zelfstandig in kunt delen. Het kan ook zo zijn dat je heel blij bent met het werk dat je nu doet, maar dit liever voor jezelf wilt voortzetten. Let in zulke gevallen dan altijd op: veel contracten bevatten een concurrentiebeding. Een concurrentiebeding bevat een verbod voor de werknemer om na het einde van zijn contract soortgelijke werkzaamheden uit te oefenen bij een ander bedrijf of als ondernemer.[1] Is dit het geval, probeer dan met je werkgever om de tafel te gaan en zaken te bespreken, vaak is er best veel mogelijk, als je maar open kaart speelt. Je werkgever zal vooral negatief staan tegenover dubieuze praktijken zoals het overnemen van klanten, waardoor jouw werkgever (ook een ondernemer) er op achteruit gaat. Ga je echter hetzelfde werk doen, maar concurreer je niet direct met je huidige werkgever, dan is er vaak geen probleem. Wees in ieder geval eerlijk, dat scheelt al een hoop potentiële problemen in de toekomst.

Vervolgens kun je ervoor kiezen om te starten naast je baan, of je baan direct op te zeggen. De meningen over deze keuze zijn behoorlijk verdeeld, want je zult zo goed als mogelijk alle risico’s dienen te beperken. Het grootste risico is natuurlijk het niet hebben van inkomsten, want hierdoor kun je in grote problemen terechtkomen. Het is aan te raden om van tevoren marktonderzoek te doen en je plannen in een business plan te gieten, zodat je een concreet beeld hebt van de slagingskans van je toekomstige onderneming. Verwacht je op korte termijn al solide winsten te boeken? Dan kan het interessant zijn, om je baan op te zeggen. Voorzie je echter dat je tijdens de start slechts een bescheiden inkomen zult verdienen dat je langzaamaan opbouwt, dan kan het slim zijn om het bedrijf in je vrije tijd te starten, zoals een webshop of hobby waar je (je) werk van wilt maken. Je zult dan wel rekening moeten houden met een hoger belastingtarief, omdat je werkgever reeds arbeidskorting doorberekend. Gaat het echter goed met je bedrijf, dan kun je in de meeste gevallen in relatief korte tijd je reguliere werk opzeggen. Meer informatie over de manier waarop je een business plan opstelt, vind je in dit artikel. Doe er je voordeel mee, want je zet niet alleen voor jezelf op papier wat je precies wilt bereiken, maar creëert tegelijkertijd een document waarmee je mogelijk financiering kunt krijgen voor je onderneming.

Vraag je af of je de verantwoordelijkheid van ondernemerschap kunt dragen

Een zeer belangrijk onderdeel van het keuzeproces betreft het achterhalen of ondernemerschap bij je past. Vergis je niet: ondernemen is een heel andere manier van geld verdienen dan een vaste baan biedt. Je bent allereerst geheel zelfstandig verantwoordelijk voor het functioneren van je onderneming, je kunt niet terugvallen op reeds bestaande processen en collega’s en je zult ook helemaal zelf je bedrijf op de markt moeten zetten. Daarnaast zijn er extra verantwoordelijkheden waar je zorg voor dient te dragen, zoals je periodieke en jaarlijkse belastingaangiften. Dit betekent dat je vooral aan het begin veel uren zult maken, misschien wel meer dan je momenteel werkt. Ben je bereid veel tijd en inzet te spenderen aan een bedrijf? En heb je er geen problemen mee om dit alleen te doen? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met een zakenpartner te starten, dan kun je werkzaamheden verdelen. Doe dit echter enkel met iemand die je vertrouwt en stel duidelijke contracten en voorwaarden op, om later niet teleurgesteld te worden. Andere vragen die je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

 • Kan ik geheel zelfstandig alle werkzaamheden plannen?
 • Kan ik mijn bedrijf adequaat verkopen en in de markt zetten?
 • Kan ik zonder de hulp van anderen alle werkzaamheden aan?
 • Beschik ik over voldoende kwaliteiten en capaciteiten om een bedrijf te runnen?
 • Heb ik genoeg tijd om het bedrijf te starten en ben ik bereid overuren te maken zonder een directe financiële beloning?
 • Kan ik leven met onregelmatige inkomsten, zeker aan het begin?
 • Kan ik werkzaamheden delegeren wanneer dit nodig is en heb ik financiële middelen om anderen in te huren?
 • Beschik ik over voldoende verkoopkwaliteiten?
 • Heb ik genoeg discipline om mezelf dagelijks aan het werk te zetten?
 • Kan ik lastige kwesties zelf oplossen, of beschik ik over vaardigheden om hulp van derden in te winnen?
 • Beschik ik over voldoende (financiële) middelen om het bedrijf te starten?

Wanneer je op de meeste vragen gemakkelijk ‘ja’ kunt antwoorden, dan is de kans relatief groot dat je succesvol kunt zijn als ondernemer. Ondernemerschap vergt veel van je, zeker in de beginfase. Je hebt geen standaard werkuren meer, maar zult een groot deel van je tijd moeten opofferen voor het bedrijf. Als je tevens een gezin hebt, dan kan dit soms lastig blijken – bespreek het dus zeker met je gezin of huisgenoten. Als je echter bereid bent om veel tijd te investeren, dan zul je merken dat je in een later stadium juist meer tijd en ruimte terugkrijgt. Dit punt is voor iedereen verschillend, maar met voldoende inzet komt het vanzelf. Dan weet je ook meteen, waarom je in de eerste plaats bent gaan ondernemen. Als je succes weet te behalen, heb je meer vrije tijd en financiële middelen dan werknemers: een goede reden om te ondernemen.

Doe een beroepskeuzetest!

Zoals we aan het begin van het artikel reeds uiteen hebben gezet, is een bepaalde mate van talent en interesse erg belangrijk bij de keuze voor een beroep. Dit geldt des te meer voor ondernemers, omdat je vooral jezelf zult moeten motiveren om aan het werk te gaan. Je hebt geen collega’s en werkgever meer die dit voor je doen. Wil je graag ondernemen omdat je zelfstandig wilt zijn, maar weet je niet wat je wilt doen? Dan kan een professionele beroepskeuzetest uitkomst bieden. Je kunt dergelijke testen bij verschillende publieke en private organisaties aanvragen, kies daarbij een organisatie uit die aan jouw wensen beantwoord. Je kunt online ook reviews nalezen, om te kijken wat anderen ervan vinden. Vaak kom je tot verrassende en interessante conclusies na zo’n test, misschien kom je er zelfs achter dat je over capaciteiten beschikt waar je zelf nog geen weet van had. Met name werknemers die al een langere periode hetzelfde doen, zijn vaak onwetend over andere talenten en kwaliteiten, omdat ze deze simpelweg nooit gebruiken. Je komt daardoor vaak op heel inspirerende nieuwe ideeën, waardoor het veel gemakkelijker wordt om een bedrijf te starten. Probeer je ervaring en capaciteiten te combineren met iets waar je plezier aan beleeft, dan heb je een uitstekende combinatie te pakken. Het zal je in een dergelijke situatie veel gemakkelijker afgaan om dagelijks gemotiveerd aan de slag te gaan, een absoluut meewegende factor voor toekomstig succes.

Als ondernemer hoef je tegenwoordig allang niet meer alleen te werken

Een interessante ontwikkeling binnen de ondernemerswereld is het feit, dat bedrijfseigenaren tegenwoordig veel vaker samenwerken dan voorheen het geval was. Dit komt voor een groot deel door het ontstaan van coworking spaces: professionele kantoorruimten waar ondernemers als collega’s samen kunnen werken. Sinds de opkomst van flexibel werken is de wijze waarop werknemers en ondernemers werkzaamheden uitvoeren substantieel veranderd. Waar je vroeger als werknemer altijd op kantoor aanwezig moest zijn, kunnen de meeste werknemers tegenwoordig ook een deel van de werktijd vanuit huis werken. Tegelijkertijd hoeven ondernemers niet meer enkel vanuit huis te werken, of vanuit een eigen kantoor, iets dat voor menig ondernemer onbetaalbaar is. Coworking spaces zijn specifiek gericht op het faciliteren van professionele werkruimten voor ondernemers, die anderzijds niet echt een plek hebben om naar uit te wijken. Niet alleen heb je op deze manier voor een relatief klein bedrag toegang tot professionele faciliteiten, maar je kunt dus ook andere ondernemers in een collegiale sfeer ontmoeten.

Het fijne hieraan is, dat je je professionele netwerk veel sneller en effectiever kunt uitbreiden. Voor ondernemers is een breed en interessant professioneel netwerk van groot belang, want je kunt gemakkelijker klanten en zakenpartners bereiken wanneer je veel mensen kent. De kans op opdrachten is daarmee ook veel groter en dit scheelt je allicht tijd, die je anders kwijt zou zijn aan acquisitie. Een netwerk is bovendien van belang, als je bepaalde werkzaamheden wilt outsourcen. Je komt er gaandeweg achter als entrepreneur, dat het vrijwel onmogelijk is om alles zelfstandig op te pakken. Zaken als je boekhouding, marketing en administratie zijn veel beter uit te besteden, omdat je dan meer tijd overhoudt voor werkzaamheden die te maken hebben met je corebusiness. Veel ondernemers die op flexibele locaties werken geven tevens aan, dat het bovenal gezellig en motiverend is om met anderen op één locatie te werken. Isolement kan lastig zijn, ook omdat je creatieve vermogens met de tijd in de kiem kunnen worden gesmoord. Coworking lost daarmee veel problemen met één simpele oplossing op, een aanrader dus, als je denkt aan zelfstandig ondernemerschap. De overstap van een (vaste) baan naar zelfstandigheid zal dan ook veel minder rigoureus lijken, omdat de nieuwe werksituatie veel weg heeft van de oude manier waarop je werkzaam was. Sociale contacten zijn voor elk mens eigenlijk onontbeerlijk, dus doe zeker je voordeel met deze kennis.

Coworking biedt ondernemers dezelfde faciliteiten als werknemers

Coworking is wereldwijd reeds aan een opmars begonnen en dit zal naar alle waarschijnlijkheid niet zo snel stoppen. Vanwege de steeds meer toenemende digitalisering is het aantal (online) ondernemers ook gegroeid, waardoor het aantal mensen dat een professionele werkplek zoekt hoogstwaarschijnlijk zal stijgen. Het feit dat werknemers soms denken dat ondernemers vaak eenzaam zijn is een drempel geweest om te ondernemen, maar daar komt nu dus duidelijk verandering in. Als je van plan bent om een onderneming te starten waarvoor je voornamelijk met je computer of laptop aan de slag zult gaan, dan is coworking zeker iets dat je uit zou kunnen proberen. Je krijgt voor een vast bedrag per maand toegang tot alle faciliteiten, die je op een formele kantoorlocatie ook vindt. Denk aan flexibele en vaste werkplekken, alle apparatuur die nodig is, snelle internettoegang, vergaderruimten en een koffie- en theecorner. Veel coworking spaces bieden ook zithoeken, waar je even uit kunt rusten van je werk. Ook kun je in de meeste gevallen minimaal een paar aparte kantoortjes vinden, voor dagen waarop je het liefst even alleen en geconcentreerd aan een project of opdracht werkt. Je kunt er derhalve zelf voor kiezen of je de gezelligheid opzoekt, of echt even met je bedrijf bezig bent. In de pauze kun je dan alsnog met collega-ondernemers een wandeling maken, een maaltijd nuttigen of discussiëren over interessante ontwikkelingen.

Easystart Office beheert verschillende centraal gelegen coworking locaties

Als je pas bent gestart als ondernemer, of er op dit moment over nadenkt om te starten, dan is coworking zeker het overwegen waard. Easystart Office biedt meerdere moderne en professionele coworking locaties aan op zeer centrale locaties in zowel Rotterdam, als Amsterdam. Bij ons kun je kiezen uit diverse flexibele abonnementen, die maandelijks opzegbaar zijn. Je zit derhalve nooit lang ergens aan vast, een fijn detail als je graag flexibel wilt ondernemen. Onze locaties zijn tevens te gebruiken als zakelijk registratieadres. Dit kan handig zijn, als je in de toekomst bijvoorbeeld wilt gaan reizen. Je kan je bedrijf dan op één van onze locaties inschrijven, de Kamer van koophandel (KvK) neemt dit vervolgens over en jij kan met een gerust hart gedurende een langere periode in het buitenland verblijven, terwijl je Nederlandse bedrijf gewoon blijft bestaan. Als je meer wilt weten over onze specifieke producten of diensten, dan kun je altijd contact opnemen met het team van Easystart Office voor meer informatie, of een persoonlijke offerte. Wij vertellen je graag meer over de manier waarop wij de locaties beheren, welke diensten we allemaal bieden en hoe dit aansluit op jouw persoonlijke wensen en behoeften. Je kunt ook meteen een dag op proef komen werken, zodat je van de sfeer op één van onze locaties kunt proeven. Overweeg coworking zeker, als je een sterke start met je nieuwe bedrijf wilt maken.


[1] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/wat-is-een-concurrentiebeding

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu