Coworking leidt tot nieuwe bedrijfsideeën en originele oplossingen

januari 08, 2024

Updated on 6 februari 2024

Ondernemerschap is een bijzondere manier van geld verdienen die zeker niet voor iedereen geschikt is. Hoewel velen ervan dromen om als zelfstandige van financiële vrijheid en rijkdom te genieten, kan ook zeker gesteld worden dat een behoorlijk aantal mensen nogal naïef tegen ondernemen aankijkt. Uiteraard boeken veel entrepreneurs op termijn zeer goede successen, maar hier staat meestal jarenlang keihard werken tegenover, het nemen van gedurfde risico’s en in vrijwel alle gevallen ook de nodige stress en paniek. Je staat er immers helemaal alleen voor en hebt geen enkele vorm van zekerheid om op terug te vallen, op een eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering na. Die eerder genoemde droom van velen is dus wel bereikbaar, maar ook overdreven geromantiseerd.

Waar veel entrepreneurs collectief tegenaan lopen, is de isolatie en gevoelens van eenzaamheid die ondernemerschap met zich mee kan brengen. Zeker als je daarvoor in loondienst werkzaam bent geweest en binnen een team van medewerkers heb gefunctioneerd. Het kan dan nogal hard aankomen, dat je ineens niemand meer hebt om op terug te vallen (tenzij je met meerdere ondernemers een bedrijf bent gestart, maar dat is in veel gevallen niet aan de orde). Een bedrijf runnen kan een geweldige uitdaging zijn, maar je moet echt niet vergeten dat je deze uitdaging helemaal zelfstandig aan gaat.

Daarom is het ook belangrijk, om over bepaalde karaktereigenschappen te beschikken wanneer je als zelfstandige verder wilt komen in het leven. Dit zijn eigenschappen zoals zelfredzaamheid, originaliteit, zelfstandigheid (hoe kan het ook anders), flexibiliteit en zeker ook een bepaalde mate van creativiteit. Deze creativiteit speelt namelijk ook een rol in het behendig oplossen van problemen. Een nadeel van alleen werken is, dat het isolement een negatief effect kan hebben op je creativiteit waardoor je bedrijf vast kan lopen. In dit artikel gaan we iets dieper in op het verschil tussen werknemer en ondernemers, hoe je je creativiteit het beste in kan zetten en hoe coworking je kan helpen, om je creativiteit substantieel te verbreden.

Ondernemer versus werknemer: de belangrijkste verschillen

De meest voor de hand liggende verschillen tussen een ondernemer en werknemer kent iedereen wel, zoals het werken in loondienst tegenover je eigen baas zijn, een salaris krijgen van een ander versus jezelf betalen en afhankelijk zijn van een ander in tegenstelling tot (financiële) onafhankelijkheid. Maar dit zijn slechts oppervlakkige en overduidelijke verschillen: er zijn er namelijk veel meer, wanneer je in deze materie duikt. Zo zijn werknemers te allen tijde ondergeschikt aan iemand, terwijl een ondernemer op zichzelf moet kunnen vertrouwen. Dit vraagt een bepaalde mate van durf en verantwoordelijkheidsgevoel, omdat je jezelf zult moeten sturen als zelfstandige. Dit is zeker niet voor iedereen een optie! Je zult echt voor jezelf uit moeten zoeken of deze onafhankelijkheid iets voor jou is, want je kunt de schuld bij niemand anders leggen dan jezelf, wanneer het fout gaat. Dit laatste vereist derhalve ook een vermogen tot zelfreflectie.

Een ander saillant verschil tussen een werknemer en ondernemer, is het totale gebrek aan collega’s wanneer je voor jezelf begint. Niet alle mensen staan hier even goed bij stil wanneer ze overwegen hun baan op te zeggen en alleen verder te gaan. Wanneer je in loondienst werkt, dan werk je doorgaans met anderen in teamverband, waarbij de hiërarchische verhoudingen ongeveer gelijk zijn, afgezien van een eventuele manager die jullie in het gareel dient te houden. Als ondernemer bestaat dit echter helemaal niet meer. Een entrepreneur heeft enkel personeel in dienst en dientengevolge zijn deze medewerkers ondergeschikt aan de ondernemers. Wel kun je als ondernemer zakenpartners hebben, maar ook dit is niet hetzelfde. Je zult dus echt om moeten kunnen gaan met op jezelf aangewezen zijn, anders wordt het een zeer lastige opgave om vooruit te komen als zelfstandige. Niet iedereen denkt hier goed over na en dit kan vervolgens ontaarden in zowel zakelijke, als persoonlijke problemen.

Waarom veel ondernemers alleen werken

Ondernemerschap is een solo aangelegenheid, dat is namelijk de belangrijkste karakteristiek van het managen van een eigen bedrijf. Je kiest er bewust voor om niet voor een ander te werken, want je hebt ongetwijfeld zelf ideeën over wat je wilt doen, hoe zaken beter kunnen en hoe jij dat gaat bewerkstelligen in de wereld. Bijna alle ondernemers zijn vaak individualistische personen, die niet graag met de stroom meegaan, maar juist iets unieks willen doen. Daarom hebben zoveel ondernemers (in spé) ook enorm veel moeite met het accepteren van autoriteit buiten zichzelf en hiërarchische verhoudingen waarbij zij zich niet bovenaan de piramide bevinden. Vooral in de beginfase van een onderneming ben je vrijwel alleen bezig met het uitwerken van je idee en bedrijf, het implementeren van basisprocessen en het binnenhalen van klanten en potentiële businesspartners. Vaak zal je pas in een later stadium personeel in dienst nemen, als je dat al doet, want het aantal zzp’ers blijft gestaag groeien.

Solo ondernemerschap was altijd al aanwezig, met name binnen bepaalde ambachtelijke beroepsgroepen zoals een schoenmaker, bakker of kleermaker. Sinds de digitalisering van de maatschappij is solo ondernemerschap echter relatief prevalent geworden, je ziet namelijk ook dat niet elke ondernemer behoefte heeft aan hulp of personeel. Denk bijvoorbeeld aan creatievelingen zoals ontwerpers, kunstenaar en schrijvers, online ondernemers met een webshop, ondernemers die met financiële markten bezig zijn zoals beleggers en beurshandelaars, ondernemers actief binnen marketing en promotie, adviseurs en consultants: de lijst is behoorlijk lang. Online ondernemerschap heeft het voor veel meer mensen mogelijk gemaakt om een zelfstandig beroep uit te oefenen, soms zelfs zonder enige voorkennis of opleiding. Je bent daarentegen dus wel op jezelf aangewezen en zult de voortgang van je bedrijf zelf in de gaten moeten houden. Veel ondernemers blijken hier nu toch wel moeite mee te hebben en missen de sociale interactie van een kantoor. Gelukkig kun je als ondernemer ook op bepaalde vlakken samenwerken met anderen, terwijl je toch geheel zelfstandig blijft.

Hoe kun je als ondernemer toch het gevoel van collegialiteit nabootsen?

In de afgelopen decennia is het probleem van sociaal isolement steeds meer prangend geworden, dit komt tevens vanwege het feit dat ook werknemers grote delen van hun werktijd thuiswerken. Dientengevolge hebben bepaalde bedrijven hier oplossingen voor bedacht, zoals gezamenlijke flexwerkplekken en locaties, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dit kan van alles zijn: een bibliotheek, restaurant, workshoplocatie, buurthuis, spelletjesclub: noem maar op. Een oplossing die er echter uitsprong was de zogeheten eerste coworking locatie, welke in San Francisco is ontstaan. Hoewel er voor die tijd ook al gezamenlijke locaties waren voor mensen met dezelfde interesses, zoals gamen, was dit nog niet echt bedacht voor zelfstandig ondernemers die ook soms behoefte hebben aan wat gezelschap. Men had in San Francisco een locatie ingericht speciaal voor dit doeleind, de rest is in feite geschiedenis.

Sinds men in de Verenigde Staten dit concept in de wereld heeft geholpen, zijn overal coworking locaties geopend. Waar je tegenwoordig ook bent ter wereld, er is altijd een coworking locatie in de nabijheid, zeker wanneer je je in een stad bevindt. Het bijzondere aan een coworking space, is dat het in feite een professioneel kantoorpand nabootst, maar er is geen manager of baas aanwezig die jou vertelt wat je daar moet doen. Ondernemers komen hier sporadisch dan wel op structurele basis werken en kunnen zo profiteren van de gezelligheid van een gezamenlijke werkplek, terwijl ze ook goed geconcentreerd bezig kunnen zijn met hun dagelijkse bezigheden. Dit is, in vergelijking met de afgelopen eeuwen, een unicum. Natuurlijk waren er vroeger al samenwerkingsverbanden in bepaalde vormen tussen ondernemers, maar deze waren meestal gericht op ondernemers die binnen hetzelfde vakgebied werkzaam waren en partnerschappen oprichtten, zoals een gilde of huisartsenpraktijk met meerdere artsen. Coworking is echter geschikt voor alle ondernemers, ongeacht je achtergrond, beroepsgroep en markt waarbinnen je opereert. Dat maakt coworking zo uniek: het is toegankelijk voor iedereen, waardoor je al vrij snel heel interessante contacten op kunt doen wanneer je als ondernemer gaat coworken.

Het belang van gelijkwaardige sociale contacten

Mensen zijn gezelschapsdieren en hebben daartoe sociale contacten nodig om te (over)leven. Heb je deze niet? Dan kun je last krijgen van serieuze gezondheidsklachten, zoals depressie, apathie, overspannenheid, burn-out en eenzaamheid. Dit zal ongetwijfeld een stuk minder erg zijn wanneer je een gezin hebt, omdat je dan in de privésfeer veelal diverse contacten hebt. Maar het is ook belangrijk om in je werksituatie met mensen om te gaan, omdat dit je werk en dagelijkse activiteiten interessant en dynamisch maakt. Constant op jezelf aangewezen zijn kan op termijn erg saai en vervelend worden, ook omdat je in het geheel geen ruggenspraak hebt. Indien je kampt met langdurige problemen of kwesties waar je tegenaan loopt, dan kan solo ondernemerschap zonder professionele contacten heel zwaar en eenzaam aanvoelen. Door met anderen om te gaan kom je vaak veel sneller tot nieuwe inspirerende ideeën, oplossingen voor bestaande problemen en creatieve ingevingen.

Daarom is het zeker aan te raden, om in ieder geval meermaals per week de deur uit te gaan als ondernemer en sociale situaties op te zoeken. Het is heel belangrijk dat het ook echt om gelijkwaardige contacten gaat en niet hiërarchische verhoudingen, zoals een werkgever-werknemer relatie. Dit soort contacten kenmerkt zich door een bepaalde gereserveerdheid, waardoor je niet helemaal tot elkaar kan komen. Collegiale en vriendschappelijke contacten bieden veruit de meeste potentie, omdat je in dergelijke contacten jezelf durft te laten zien en de ander ook in diens waarde laat. Dit resulteert in wederzijds vertrouwen en het is precies dit vertrouwen, waardoor deze contacten zo enorm waardevol zijn. Vertrouwen in een ander (en vice versa) zorgt voor een gezond en blij gevoel, onder meer omdat er ook neurotransmitters vrij komen zoals serotonine en dopamine. Hierdoor voel je je meer gemotiveerd, productiever en energieker. Vanzelfsprekend heeft dit vervolgens ook een prettige uitwerking op je bedrijf, waardoor je in een positieve cirkel terechtkomt. Wanneer je altijd in je eentje werkt, dan bereik je deze mate van vooruitgang gewoonweg niet: daar heb je anderen voor nodig.

Coworking kan tot interessante samenwerkingsverbanden leiden en creatieve oplossingen voor langdurige problemen

Juist om collegiaal en sociaal contact tussen ondernemers te bevorderen, zijn dus coworking locaties in het leven geroepen. Nadat in San Francisco de trend was afgetrapt, volgden er meer steden en landen. Easystart Office beschikt inmiddels over meerdere fijne coworking locaties, verspreid in Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast zijn we natuurlijk de enige niet. Nederland kent aardig wat coworking initiatieven. Het leuke aan coworking is, dat je geheel zelf beslist wanneer je komt werken, waarom je komt werken en hoe je precies wilt werken. Zo beschikken onze locaties over verschillende kantoorruimten, variërend van grote flexruimten, kleine aparte kantoortjes voor stiltewerk tot vergaderzalen die je kunt reserveren. Zo is er altijd wel een plekje naar je gading beschikbaar. Op sommige dagen zal je immers graag met anderen werken, terwijl je op andere tijdstippen misschien graag dat ene project afrondt, of aan je administratie werkt. Je kunt trouwens van tevoren aangeven dat je op een bepaalde dag graag in stilte en apart werkt, dan kunnen wij in de meeste gevallen een aparte kantoorruimte voor je reserveren.

Wanneer je plaatsneemt in de gezamenlijke ruimte, dan zal je gedurende de weken en maanden een hoop andere ondernemers ontmoeten. Dit is niet alleen gezellig, maar ook heel nuttig voor jou en je bedrijf. Het plegen van acquisitie is nu niet bepaald het favoriete onderdeel van ondernemen voor menig entrepreneur, veel liever ontmoet men anderen op een meer vrijwillige basis. Verkopen is niet aan iedereen besteed, dus door veel mensen op een andere manier te ontmoeten kun je alsnog opdrachten binnenslepen en een netwerk opbouwen. Daarnaast kun je met andere ondernemers praten over je doelen en ambities, wat je verder met je bedrijf zou willen bereiken, of je eventueel met iemand wilt samenwerken en vele andere gerelateerde zakelijke onderwerpen. Misschien ben je al een poos op zoek naar een freelancer die een klusje voor je kan oppakken? Door in een coworking space te werken, is de kans absoluut realistisch dat je zo’n individu gewoon tegen het lijf loopt. Je bespaart daarmee tijd omdat je minder acquisitie hoeft te doen en tegelijkertijd leer je nieuwe mensen kennen: een win-winsituatie. Anderen kunnen vaak zaken zien die jij door tunnelvisie allicht over het hoofd ziet. Een wisselwerking tussen ondernemers is vaak de broedplaats van de beste nieuwe ideeën, maak hier dus gebruik van als je dat kunt!

Wij verwelkomen je graag op één van de locaties van Easystart Office

Zoals we hierboven al hebben aangegeven, beschikken wij over meerdere professionele en moderne kantoorpanden in zowel Amsterdam als Rotterdam. Je kunt bij ons terecht voor bedrijfsregistratie en het aanvragen van een postadres, maar je kunt je abonnement ook uitbreiden met coworking. In dat geval kun je een flexibel abonnement afsluiten, dat jou 24/7 toegang biedt tot één van onze locaties. Easystart Office is wat dat betreft vrij uniek, want veruit de meeste coworking locaties bieden slechts toegang tijdens kantoortijden. Ben je een keer laat op en wil je nog even werken? Geen probleem, bij ons ben je welkom. Idem geldt voor mensen die graag om 5 uur ’s ochtends al aan hun werkdag beginnen. Aan iedere nieuwe ondernemer bieden wij een dag gratis werken aan, je kunt dan op proef komen kijken of onze diensten iets voor jou zijn. Ook kun je dan meteen de locatie bekijken. Wil je meer weten over coworking, een proefdag aanvragen of heb je vragen voor ons team? Neem dan zo snel als mogelijk contact met ons op, wij helpen je graag meteen verder.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu