Ben je werkloos? Overweeg zelfstandig ondernemerschap!

december 06, 2024
A flex office in Rotterdam for entrepreneurs and self-employed creatives

De arbeidsmarkt is in de afgelopen jaren erg veranderd. Werken is veel flexibeler geworden sinds de introductie van flexwerken, daarnaast heeft de covid pandemie thuiswerken inmiddels genormaliseerd. Op dit moment zijn er veel vacatures, dus de kans is groot dat je iets kunt vinden dat precies bij je wensen en opleiding past. Maar misschien ben je aan het overwegen om een geheel andere stap in je carrière te nemen, zoals zelfstandig ondernemerschap? Voor velen is dit een ontzettend positieve keuze gebleken. Niet iedereen is er immers voor geschikt om voor een ander te werken, sommige mensen voeren liever zelfstandig taken uit en dragen graag de bijkomende verantwoordelijkheid die bij ondernemerschap hoort. Indien je op dit moment tussen banen in zit, dan is het slim om eens na te denken of het runnen van een bedrijf bij jou past. In dit artikel gaan we in op de stappen die je kunt zetten om te switchen van een baan naar zelfstandigheid en op welke zaken je dient te letten, wanneer je hiervoor kiest.

Is ondernemerschap iets voor jou?

Niet iedereen overweegt om ondernemer te worden, zoals we hierboven summier al hebben beschreven. Ondernemerschap is ontzettend uitdagend en je kunt hoge winsten boeken, maar je bent ook volledig zelf verantwoordelijk voor je eigen succes. Je kunt dus niet meer zonder meer rekenen op een vast salaris per maand, want dit is natuurlijk afhankelijk van de inzet die je toont, de professionaliteit waarmee je opereert en je kennis en kunde binnen een bepaalde markt. Het is aan te raden om online wan testen te doen, die jou kunnen helpen om uit te vinden of ondernemerschap iets voor jou is. Geniet je momenteel een WW-uitkering bij het UWV? Vraag daar dan ook zeker na, of ze misschien trajecten aanbieden die je kunnen klaarstomen voor het ondernemerschap. In veel plaatsen en gevallen is men bereid om je hiermee te helpen. Het UWV ziet natuurlijk ook niets liever, dan mensen die zelfstandig aan het werk kunnen gaan zonder financiΓ«le bijstand.

Je kunt ook goed zelf bepalen, aan de hand van enkele vragen, of je geschikt bent voor zelfstandig ondernemerschap. Je dient namelijk over een aantal basiseigenschappen te beschikken, wil je dat jij en je onderneming succes boeken. Zelfstandigheid, flexibiliteit, het vermogen om risico’s te durven nemen, standvastigheid en nieuwsgierigheid zijn enkele eigenschappen, die waarschijnlijk geen enkele ondernemer ontbeert. Ondernemerschap betekent onder meer dat je voor meer risico’s komt te staan dan in een dienstverband, dus het is pragmatisch om jezelf goed te toetsen. Denk dan na over vragen zoals:

  • Heb ik voldoende kennis en ervaring binnen een bepaald gebied, om zelfstandig diensten of producten te kunnen aanbieden?
  • Kan ik leven zonder een vast inkomen?
  • Heb ik genoeg discipline om zelfstandig elke dag aan het werk te gaan, zonder dat een werkgever mij aan moet sporen?
  • Ben ik in staat om mijn 9 tot 5 mentaliteit te laten gaan?
  • Kan ik goed sociale contacten aangaan en deze ook onderhouden?
  • Ben ik in staat om mensen aan te sturen, indien ik personeel in dienst neem?
  • Kan ik zelfstandig een goede dagindeling maken?
  • Ben ik in staat om mijn diensten ook aan derden te verkopen, of moet ik hiervoor een bedrijf inhuren?
  • Ga ik enkel in Nederland, of ook in het buitenland opereren?
  • Heb ik vergunningen nodig om mijn bedrijf te kunnen starten?
  • Waar vestig ik mijn bedrijf?

Deze (en veel andere vragen) helpen je in ieder geval op weg, om te achterhalen of ondernemerschap een verstandige optie is voor jou. Schroom ook zeker niet om een aantal persoonlijkheidstesten te doen op internet, die kunnen je namelijk ook een hoop vertellen over je sterke en minder sterke eigenschappen, je natuurlijke aard en je capaciteiten. Zo kun je ook beter een beroep uitkiezen dat past bij jou als persoon.

Enorm breed aanbod aan markten en niches om in te ondernemen

Het grootste voordeel van ondernemerschap is misschien nog wel dat je echt in Γ©lke denkbare markt, branche of niche kunt beginnen. Er worden namelijk in het geheel geen eisen gesteld door de Kamer van Koophandel (KvK), je hoeft bijvoorbeeld niet altijd over een vooropleiding te beschikken, zoals dit bij de meeste banen die worden aangeboden wel noodzakelijk is. Uiteraard zijn er enkele beroepen die een uitzondering op deze regel vormen, zoals advocaat, arts en psycholoog. Dit zijn beroepen die een zekere mate van vertrouwen vereisen en hiervoor is een geaccrediteerde vooropleiding noodzakelijk. Je hoeft echter geen diploma te hebben om een logistiek bedrijf te starten, of een webshop. Omdat niet iedereen altijd toegang heeft gehad tot alle opleidingen en studies, is ondernemerschap dientengevolge toegankelijker dan de reguliere banenmarkt, waar veelal torenhoge eisen worden gesteld aan relatief simpele functies. Let wel: zonder enige kennis en ervaring een bedrijf opzetten is erg onverstandig. Je zult gebukt gaan onder de concurrentie die wel ervaring heeft en uiteindelijk uitgeschakeld worden binnen je markt. Hoewel je officieel geen diploma’s nodig hebt, zal je onderneming simpelweg niet slagen als je niet mee kunt varen binnen een markt. Handel dus vanuit kennis en kunde en gebruik zeker logica bij je besluit een onderneming te starten.

Het slimste is om een branche of niche uit te zoeken die aansluit bij je reeds bestaande kennis en ervaring. Heb je bijvoorbeeld een opleiding tot schoonheidsspecialiste gevolgd? Dan is het een logische stap om zelfstandig een praktijk te openen binnen deze sector. Als je weet hoe je gezichtsbehandelingen moet geven, dan open je natuurlijk niet ineens een bakkerij. Voor een gediplomeerde bakker geldt dit vanzelfsprekend andersom ook. Het leukste aan ondernemerschap is dat je alles geheel zelfstandig in kunt vullen: van de uren die je werkt tot de inrichting van je praktijk of kantoor. Kies dus zeker iets dat je ook leuk vindt om te doen, want dit zal absoluut doorwerken in de diensten of producten die je aanbiedt. Vraag ook zeker binnen je huidige kennissenkring eens rond, indien je ondernemers kent. Vraag ze bijvoorbeeld hoe ze zelf gestart zijn, hoe ze op hun bedrijfsidee kwamen en of ze nu bepaalde zaken anders zouden oppakken. Bedenk ook: je hoeft echt niet het wiel opnieuw uit te vinden, als je succesvol wilt zijn. Met een onderneming in een reeds bestaande branche of sector kun je je ook prima redden, als jouw dient of product voldoende opvalt tussen de concurrenten.

Wat heb je nodig om ondernemer te worden?

Heb je al een beetje een idee van het bedrijf dat je wilt opzetten? Dan kun je starten met het verzamelen van de informatie, die je nodig zal hebben bij het starten en vestigen van je onderneming. Allereerst zijn er natuurlijk basisstukken, zoals een geldig legitimatiebewijs en je naw-gegevens. Deze heeft de KvK nodig om je bedrijf te registreren. Alvorens je met hen een afspraak maakt, zul je echter na moeten denken over de rechtsvorm van je onderneming. Veel startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, zeker indien je aan het begin niet zo veel winst verwacht te maken. Ook biedt een eenmanszaak gedurende de eerste jaren van je onderneming de nodige startersvoordelen. Wil je liever direct wat groter beginnen en verwacht je meer dan gemiddeld 200,000 euro omzet te genereren per jaar? Dan kun je beter meteen een besloten of naamloze vennootschap starten (B.V. of N.V.). Het voordeel van een vennootschap is dat je niet meer persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden die je met je onderneming maakt. Lees je vooral in betreffende de verschillende rechtsvormen, want het zijn er nogal wat: de eenmanszaak en besloten vennootschap zijn weliswaar de meest gekozen rechtsvormen, maar dat betekent niet automatisch dat deze voor jou ook de beste optie zijn.

Als je weet welke rechtsvorm je wilt, dan kun je voorts nadenken over zaken zoals je website, naam van je bedrijf en logo. Deze kun je voor jezelf op papier zetten in een business plan. Een business plan is aan het begin van je onderneming onontbeerlijk, zeker als je ook geld nodig hebt om te starten. Met een business plan kun je namelijk een financiering proberen te krijgen. Dat kan nog steeds bij de bank, maar tegenwoordig zijn er veel meer opties dan dat. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding en zogeheten 'angel investors'. Alleen met een solide en goed onderbouwd business plan is de kans groot, dat iemand in je bedrijf wil investeren. Voor het registreren bij de KvK heb je dit echter niet nodig. Wanneer je een B.V. of N.V. wilt starten, dan zul je tevens eerst naar de notaris moeten om je bedrijf op te richten. Pas daarna kun je een afspraak maken bij de KvK, waar ze jouw bedrijf in het handelsregister zullen registreren. Wanneer dit gebeurd is, dan krijg je ook meteen een btw-nummer van de Belastingdienst. Als je dan ook meteen een zakelijke rekening opent, dan ben je in principe klaar om zaken te doen met anderen!

Het kiezen van het vestigingsadres van je onderneming

Een belangrijk punt om over na te denken betreft het adres waar je je bedrijf wilt vestigen. Hoewel dit slechts een klein en onbenullig detail lijkt, heeft het zakelijke adres van je onderneming eigenlijk best veel invloed op het potentiΓ«le succes van je bedrijf! Dit geldt des te meer, wanneer je ook zaken wilt doen in het buitenland. Waarom kan een adres veel invloed hebben? Omdat mensen geneigd zijn grote steden te romantiseren en verheerlijken. Bedenk bijvoorbeeld het volgende: als jij op zoek bent naar een bepaald luxeproduct en je vindt dit op twee verschillende websites. EΓ©n van deze bedrijven is gevestigd in Los Angeles (VS), terwijl het andere bedrijf ergens in een klein dorp in Zuid-Amerika is gevestigd. Hoewel dit niet altijd iets wil zeggen over de betrouwbaarheid van een bedrijf, in kleine dorpen zijn immers ook veel betrouwbare bedrijven, zul je toch eerder geneigd zijn om het product uit Los Angeles te bestellen. Een bekende stad straalt nu eenmaal betrouwbaarheid en professionaliteit uit en dat komt elk bedrijf ten goede. Wanneer jij je bedrijf derhalve in een stad als Rotterdam of Amsterdam vestigt, dan zullen buitenlandse klanten ook sneller geneigd zijn jouw producten of diensten af te nemen.

Daarnaast zijn er nog meerdere andere voordelen aan een zakelijk adres, in tegenstelling tot het inschrijven van je bedrijf op je privΓ©adres. Zo kun je privΓ© en werk  over het algemeen beter scheiden. Je zakelijke post komt ook elders binnen, waardoor je er thuis niet naar hoeft te zoeken. Ook is een zakelijke locatie ideaal, wanneer je verwacht derden en klanten uit te nodigen. Bij kwalitatief goede aanbieders van zakelijke vestigingsadressen en coworking locaties kun je namelijk ook vergaderruimten huren. Veelal is dit reeds bij de maandprijs voor je abonnement inbegrepen, zoals bij Easystart Office. Een ander belangrijk gegeven is dat je meer privacy en anonimiteit geniet, omdat je privΓ©adres niet op de website van de KvK wordt vermeld. Zo ben je er verzekerd van, dat lastige klanten jou en je gezin niet zomaar komen lastig vallen. Al met al kan worden gezegd, dat een zakelijk vestigingsadres erg veel voordelen biedt waardoor je bedrijf sneller kan groeien.

De voordelen van flexwerken voor ondernemers

Naast een zakelijk vestigingsadres, is het ook absoluut de moeite waard om coworking eens te overwegen. Dit is eigenlijk niets anders dan een mogelijkheid voor ondernemers, om gezamenlijk te werken. Indien je als zzp’er aan de slag wilt gaan, dan dien je er rekening mee te houden dat je voornamelijk alleen zult werken, Dit is nogal een verschil met een reguliere dienstbetrekking, waar je dagelijks met vaste collega’s aan de slag ging! Vanuit dit gezichtspunt zijn dan ook coworking locaties ontstaan, want deze bieden zelfstandig ondernemers ook de mogelijkheid om gezellig samen te kunnen werken. Easystart Office biedt meerdere locaties verspreid over Amsterdam en Rotterdam, waarbij je kunt kiezen uit verschillende werkplekken.

Elke locatie beschikt over een gezamenlijke ruimte met grote verstelbare bureaus en bureaustoelen. Er zijn echter ook aparte kantoortjes, deze zijn van nut voor ondernemers die echt geconcentreerd ergens aan moeten werken. Daarnaast vind je natuurlijk ook alle basisfaciliteiten die je op elk kantoor verwacht, zoals randapparatuur, een koffie- en theehoek en diverse zitplaatsen om even te relaxen. Door met andere ondernemers te werken doe je nieuwe contacten op, haal je jezelf uit een sociaal isolement en kun je tevens je bedrijf aan de man brengen. Je kunt ook gemakkelijk een netwerk opbouwen, als je geregeld contacten hebt met anderen. Dit is van onschatbare waarde voor elke ondernemer, want veruit de meeste opdrachten zul je middels mond-tot-mondreclame binnenslepen.

Wat kan Easystart Office voor jouw toekomstige onderneming betekenen?

Zoals je kunt lezen, is het eigenlijk helemaal niet ingewikkeld om een bedrijf op te richten. Natuurlijk zal het runnen van het bedrijf wel de nodige tijd en inzet vergen, maar dat geldt voor alles dat je onderneemt in het leven. Indien je je aan de start van je onderneming bevindt, dan zijn er een aantal zaken waar je op dient te letten, zoals het vestigingsadres van je onderneming (zoals we hierboven al hadden uitgelegd). Easystart Office biedt al vele jaren met succes zakelijke registratieadressen aan, inclusief de optie om bij ons op locatie te coworken. Onze locaties zijn gevestigd op goed bereikbare plaatsen in Amsterdam en Rotterdam, die zowel met de auto als het openbaar vervoer prima te bereiken zijn. Dit is niet alleen handig voor jou, als je wilt komen flexwerken, maar ook voor derden die jouw bedrijf graag willen bezoeken. Wil je graag meer weten over onze dienstverlening? Of wil je graag achterhalen, welk abonnement het beste bij jouw onderneming past? Schroom dan zeker niet om contact met ons op te nemen, ons enthousiaste helpt je graag verder met al je vragen.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu