Hoe promoot je je bedrijf op een succesvolle manier?

maart 06, 2023
5 (marketing)tips voor startende ondernemers...

Een bedrijf starten is één ding, maar een bedrijf daadwerkelijk goed in de markt zetten is een kunst apart. Iedereen kan zich immers bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijven, maar enkel een registratie betekent natuurlijk niet direct een succesvol bedrijf en dito volle bankrekening! Ondernemerschap onderscheidt zich van een baan in deze hoedanigheid, want je zult je met je bedrijf eerst naamsbekendheid moeten verkrijgen, wil je van klanten en omzet kunnen spreken. Een extra uitdaging dus voor elke (startende) ondernemer: het promoten van je onderneming. Hier zijn gelukkig wel enorm veel methoden voor, zowel ouderwetse manieren, als moderne varianten. De wijze die voor jou het meest passend is, hangt erg veel af van je capaciteiten en voorkeuren. Ben je iemand graag die voor publiek spreekt, bijvoorbeeld? Dan kun je gerust een aantal lezingen geven, of een speciale promotiedag organiseren. Maar achter de schermen kun je ook enorm veel doen, zoals SEO, het plaatsen van sociale media content en ook fysieke mailings en promotiematerialen creëren. In dit artikel gaan we wat dieper in op het onderwerp promotie, hoe jij daar je draai in kunt vinden en wat Easystart Office voor jou kan betekenen hierin.

Waarom je bedrijf promoten?

Een bedrijf is zo gestart, daar hoef je over het algemeen niet al teveel voor te doen. Een afspraak maken bij de KvK, eventueel eerst naar de notaris als je een bedrijfsvorm met rechtspersoonlijkheid wilt starten en met een aantal documenten is je registratie zo gerealiseerd. Het echte werk komt dan natuurlijk pas. Het kan zijn dat je al een website hebt en een businessplan hebt geschreven, dat is fijn, Want hier kun je uit putten, als je je bedrijf naamsbekendheid wilt geven. Het belangrijkste is natuurlijk, dat anderen van het bestaan van je bedrijf af weten. Want dan pas kunnen ze ervoor kiezen, om diensten of goederen bij jou af te nemen. Hier komt marketing en promotie om de hoek kijken. Heb je genoeg geld om een derde partij in te huren? Dan kun je deze werkzaamheden uitbesteden aan een marketing en promotiebureau, dit kan je veel werk schelen. Veruit de meeste (startende) ondernemers zijn echter op zichzelf aangewezen en zullen de promotie dus zelf op moeten pakken. Om dit goed uit te kunnen voeren, zul je eerst je zogeheten ‘target audience’ moeten identificeren: de mensen die het meest baat hebben bij jouw dienst of product. Dit kun je op vele manieren doen, zoals:

 • Demografisch marktonderzoek
 • Onderzoek naar afnemers van concurrenten
 • In je kennissenkring en buurt navraag doen naar meningen over je dienst of product
 • Koude acquisitie, waarbij je de resultaten analyseert
 • Enquêtes
 • Een profiel opstellen van jouw ‘ideale’ klant

Deze en andere manieren helpen je, om een schets te maken van de mensen die jij wilt aansporen om je product of dienst af te nemen. Zonder het classificeren van een doelgroep wordt het erg lastig om je bedrijf aan de man te brengen, want niet iedereen zal behoefte hebben aan hetgeen jij aanbiedt. Een kapper zal niet zo snel folders sturen naar een bedrijf dat in haartransplantaties is gespecialiseerd, bijvoorbeeld. Zoek dus vooral uit wie iets aan jouw dienst of product heeft, wat jouw dienst of product precies biedt en hoe het leven van je klanten door jouw dienst of product beter wordt. Wanneer je dit eenmaal op papier hebt, kun je beginnen met een gerichte promotiecampagne. Daarin wijs jij de doelgroep op het bestaan van jouw onderneming en de voordelen voor potentiële klanten.

Promotie op de ‘ouderwetse manier’

Voor de digitalisering van onze maatschappij, was marketing en promotie allang een bestaan fenomeen. Opende iemand bijvoorbeeld een winkel in de buurt, dan kreeg je vaak een leuk foldertje in je brievenbus, waarin werd uitgelegd welke ondernemer nieuw was en wat dit bedrijf precies aanbood. In veel gevallen kreeg je dan ook nog eens een leuke welkomstkorting: dit is een ‘hook’ om klanten naar je toe te trekken. Tegenwoordig kun je ook prima op deze manier je bedrijf promoten, zeker als je vooral afhankelijk bent van lokale klanten. Je kunt dan zelf een mooie brochure of flyer ontwerpen, of dit door een professional laten doen. Vervolgens kun je een bepaalde buurt of regio uitstippelen, waar je de folders naartoe wilt brengen of zenden. Je kunt ook folders in populaire winkels leggen, dit werkt nochtans goed, zeker wanneer je een heel specifieke doelgroep hebt. Ook kun je kiezen voor een radioboodschap, zowel regionaal als landelijk. Veel mensen gaan met de auto naar het werk, je kunt op zo’n manier een hoop mensen bereiken in een relatief korte tijd.

Voorts kun je mensen telefonisch benaderen, middels acquisitie. Niet iedereen durft dit echter, daarnaast nemen veel minder mensen de telefoon tegenwoordig op. Doe dit liefst alleen, als je zeker weet dat je anderen echt iets waardevols kunt bieden: te veel mensen zijn op deze manier reeds opgelicht. Denk aan het afsluiten van woekerpolissen, of dubieuze financiële producten. Iets dat ook enorm goed werkt, is mond-tot-mondreclame! Dit is weliswaar een indirecte manier van promotie, maar wel een hele praktische. Heb je eenmaal een klant binnengesleept, zorg er dan voor dat deze klant helemaal tevreden is met jouw dienst of product. De kans is groot, dat deze persoon jou aan zal bevelen bij anderen, waardoor je meteen meer klanten krijgt. Al deze methoden werken nog prima, zeker voor lokale bedrijven. Bedenk een beetje wat het beste bij jouw bedrijf past en probeer het uit, alleen dan weet je of de promotiemethode succesvol is.

Digitale promotie van je bedrijf

Naast reguliere vormen van promotie, kun je nu ook op verschillende digitale manieren je bedrijf op de kaart zetten. Je website is natuurlijk je visitekaartje: daar kijken mensen als eerste om te zien wat je doet. Zorg dus voor een nette en overzichtelijke website, liefst met een heldere indeling en duidelijke verwijzingen naar manieren om contact met jou op te nemen. Als je website eenmaal gereed is, dan kun je acties starten om meer bezoekers te genereren die op je site komen kijken. Links via sociale media is een uitstekend begin. Hiervoor is het wel zaak, dat je pakkende korte teksten kunt schrijven, of op een anderzijds interessante manier de aandacht van mensen weet te trekken. Misschien speelt er iets op het nieuws, waar jouw bedrijf op in kan spelen? Dan kun je actualiteiten betrekken bij je promotieberichten: zo krijg je sneller meer mensen die doorklikken. Denk ook vanuit het mogelijke probleem dat de klant heeft, waarvoor jij een oplossing biedt. Als je dat kort maar krachtig kunt omschrijven, dan zullen mensen snel geneigd zijn om uit nieuwsgierigheid een kijkje op je website te nemen. Iets dat ook goed werkt, is search engine optimization (SEO). Dit is een tactiek waarbij je probeert om je website hoog in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google te krijgen. Wanneer je iets zoekt op Google, dan kijk je vooral naar de eerste zoekresultaten. Sta jij daartussen? Dan klikken er veel meer mensen op je link, dan wanneer je pas op de derde of vierde bladzijde staat vermeld. Ook in deze gevallen geldt, dat het heel belangrijk is dat je jouw doelgroep helder voor ogen hebt. Zo kun je gerichte boodschappen creëren, die goed de aandacht trekken.

Indirect je bedrijf promoten: kan dat?

Naast directe promotie, bestaat er ook zoiets als indirecte promotie. De eerder genoemde mond-tot-mondreclame is daar een voorbeeld van, omdat de promotie van je bedrijf eigenlijk een bijzaak is van de boodschap: de boodschap is dat de klant ergens goed is geholpen. De kwaliteit van je dienstverlening is dus de beslissende factor. Je kunt je bedrijf dus ook promoten, door mensen op één of andere manier eerst te helpen en daardoor te overtuigen van je kennis en kunde. Dit kun je ook doen door middel van workshops en lezingen, waarmee je anderen bekend maakt met wat je doet. Lever je bijvoorbeeld een heel innovatief product? Probeer dan een stand op een beurs te krijgen met producten en diensten die in dezelfde markt liggen. Je kunt dan een hele dag aan anderen uitleggen wat je doet, waarbij je mensen ook je product uit kunt laten testen. Dit is ook mogelijk als je diensten aanbiedt, leg dat helder en concreet uit wat je doet en hoe je de ander hiermee helpt. Doordat je promotie en kennisoverdracht combineert, zullen mensen eerder geneigd zijn je te vertrouwen, waardoor de kans groter is dat iemand iets bij je afneemt. Vertrouwen is ontzettend belangrijk in het bedrijfsleven, zorg er dus voor dat je dit serieus neemt.

Coworking biedt mogelijkheden voor het promoten van je onderneming

Een belangrijk onderdeel van marketing en promotie, is dat jouw boodschap bij een ander binnenkomt. Wanneer je in je dagelijkse leven direct contact hebt met ondernemers en investeerders, dan gaat dit uiteraard een stuk gemakkelijker! Een prima manier om contacten op te doen en je professionele netwerk te vergroten, is door te gaan coworken. Coworking is, met name bij zelfstandig ondernemers, in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Het is dan ook een oplossing voor meerdere problemen, zoals:

 • Het feit dat het huren van een kantoorpand extreem duur is geworden en niet elke ondernemer hier geld voor heeft
 • Niet veel plaatsen beschikbaar voor ondernemers om zelfstandig te kunnen werken
 • Vele vormen van afleiding wanneer je als ondernemer op een andere locatie werkt
 • Thuiswerken kan leiden tot sociaal en maatschappelijk isolement
 • Ondernemers hadden de behoefte elkaar vaker te ontmoeten, zonder dat hier een duidelijk reden of locatie voor aanwezig was

Dit zijn slechts enkele problemen, die door coworking worden opgevangen. Het was uiteindelijk ook helemaal niet vanzelfsprekend, dat ondernemers ook behoefte kunnen hebben aan sociale contacten. Het ‘beroep’ ondernemer is een vrij solitair pad, waardoor bij menigeen het idee was vastgeroest dat alle ondernemers graag alleen werken. Dit is geenszins waar! Juist ondernemers hebben ook de behoefte om met anderen te praten over ideeën, om strategieën en tactieken uit te wisselen, om hun bedrijf te promoten en natuurlijk ook gewoon voor de gezelligheid. Door coworking kun je nu als ondernemer ook genieten van een full-service ingericht kantoorpand, dat van alle gemakken is voorzien. Je werkt eigenlijk op eenzelfde soort locatie als iemand met een kantoorbaan, echter met behoud van je totale vrijheid als ondernemer. Je bent derhalve nooit verplicht om te komen werken, alles is vrijblijvend. Wanneer je eenmaal regelmatig komt, dan leer je steeds meer interessante collega-ondernemers kennen. Via hen kun je op basis van opgebouwd vertrouwen ook uitstekend je bedrijf (indirect) promoten. Ook kun je ervoor kiezen om een keer een bijeenkomst te organiseren, waarin je over je onderneming en doelstellingen vertelt. Keuzes genoeg om je bedrijf bij meerdere mensen in één keer op de kaart te zetten.

Ondernemers en prospects leren kennen via Easystart Office

Easystart Office heeft van coworking en zakelijke bedrijfsregistratie haar corebusiness gemaakt. Wij beschikken inmiddels over een brede diversiteit aan kantoorpanden, die verspreid liggen in Amsterdam en Rotterdam. Al onze locaties zijn perfect bereikbaar, zowel met eigen als openbaar vervoer. Bij ons kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week werken, zelfs midden in de nacht dus, mocht je daar behoefte aan hebben. Het promoten van je bedrijf wordt dan natuurlijk wel ietwat lastiger, maar het is mogelijk! Onze dienstverlening is op basis van flexibele abonnementen, die je zelf kunt samenstellen. Bovendien zijn onze abonnementen maandelijks opzegbaar, inhoudende dat je nooit ergens lang aan vast zit. Onze panden beschikken over een ruime keuze aan verschillende ruimten, variërend van grote gezamenlijke flexwerk ruimten, vergaderruimten tot kleinere zelfstandige kantoortjes, waar je in alle rust aan een opdracht of project kunt werken. Wij beschikken over een klantenbestand met ondernemers die geregeld komen werken, de één wat vaker dan de ander. Je zult ongetwijfeld mensen tegenkomen die iets voor jou of je bedrijf kunnen betekenen en vice versa. Indien je dit wenst, kun je een keertje op proef komen werken op één van onze locaties. Ook kun je meerdere locaties bezoeken, om vast van de sfeer te komen proeven: misschien bevalt een bepaalde locatie net iets meer dan de andere. Indien je hier graag gebruik van maakt, neem dan snel contact op met het team van Easystart Office. Wij helpen je graag verder met al je vragen.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu