Updated on 4 december 2023
Een zeer interessant vraagstuk voor menig ondernemer is de manier waarop je omgaat met concurrenten. Zie je ze primair als bedreiging, vind je het leuk om de strijd aan te gaan, of ben je juist iemand die het liefst iets leert van anderen die hetzelfde doen als jij? De manier waarop mensen tegen anderen aankijken verschilt natuurlijk substantieel per persoon, maar er zijn wel hoofdlijnen in te ontdekken. Wanner je start als ondernemer, dan zul je in veruit de meeste gevallen een business plan opstellen waarin je (onder meer) onderzoek doet naar je concurrenten. Daarmee wordt duidelijk wat anderen doen, hoe ze het doen en waarom ze succes behalen met hun werkwijze. Dit kan uiterst leerzaam zijn, omdat je je eigen werkwijze kunt toetsen aan een reeds succesvolle concurrent. De manier waarop je hiermee omgaat, bepaalt reeds voor een deel hoe succesvol jij zelf zult zijn als ondernemer. Om het beste uit je onderneming te halen, is het verstandig om zo nu en dan eens de werkwijze van concurrenten onder de loep te nemen. Dat kan op velerlei manieren, zoals zelfstandig onderzoek doen, met anderen in gesprek gaan en jaarcijfers opvragen. In dit artikel leggen wij de meerwaarde uit van concurrentie, hoe je het beste kunt halen uit je onderneming door van je concurrenten te leren en op welke manier je dit kunt doen.
Concurrentie is binnen het bedrijfsleven niet te omzeilen, er is immers altijd wel iemand die het wiel eerder heeft uitgevonden dan jij. Dat betekent echter geenszins, dat jouw onderneming geen kans van slagen heeft! Juist doordat er zoveel ondernemers zijn, kun je je diensten en/of producten precies afstemmen op een bepaalde doelgroep en een geheel eigen niche creΓ«ren. Het is dus in ieder geval belangrijk, om een bepaalde uniciteit uit te stralen, zodat je goed herkenbaar bent en niet klakkeloos een ander kopieert β daar hebben afnemers niet zoveel aan. Je kunt onder andere kijken hoe je concurrenten bepaalde zaken oppakken en vervolgens zelfstandig een betere of meer originele manier verzinnen, om dezelfde producten of diensten te verkopen. Van oudsher is concurrentie binnen de markt belangrijk om prijzen stabiel te houden, een aantrekkelijk en divers aanbod aan diensten en producten te garanderen en natuurlijk ook, om een (wereldwijde) spreiding van diensten en producten aan te bieden. Jij bent als ondernemer niet in staat om iedereen te voorzien van een bepaald product, er zijn veel meer bedrijven nodig om dat te bewerkstelligen. Een uitzondering is uiteraard het uitvinden van een geheel nieuwe dienst of product, maar ook in dat geval zal een patent slechts enkele jaren geldig zijn, alvorens anderen je product of dienst mogen gebruiken. Probeer je concurrenten dus zeker niet als vijanden te zien, maar meer als collegaβs. Dan zal het drijven van een onderneming ook een stuk plezieriger verlopen.
Er zijn legio voordelen te benoemen aan het feit dat concurrenten bestaan. Zoals we hierboven al summier hebben toegelicht, kun je van concurrenten ontzettend veel leren. Vooral als je pas start, maar jaren later eigenlijk ook. Als startende ondernemer weet je misschien niet zo goed, hoe je bepaalde zaken en problemen moet aanpakken. Door de werkwijze van concurrenten te bestuderen, kun je hiervoor al vrij snel gedegen oplossingen vinden. Wees ook zeker niet bang om zaken voor te leggen aan meer ervaren ondernemers, je zult namelijk zien dat de meesten zeker bereid zijn om je te helpen. Als ervaren ondernemer kun je juist iets leren van nieuwe ondernemers op de markt, omdat zij vaak op unieke en progressieve oplossingen en ideeΓ«n kunnen komen. Wanneer je het gevoel hebt niet echt vooruit te komen met je bedrijf, dan kan het een slim plan zijn om interessante nieuwigheden van starters te leren.
Een ander groot voordeel van concurrentie is globale vooruitgang. Zolang ondernemers met elkaar blijven concurreren, zal er een zekere mate van evolutie blijven bestaan, omdat men elkaar op elk front telkens verbetert. Er worden nieuwe werkwijzen bedacht, nieuwe apparatuur, nieuwe routes om transport te vervoeren, nieuwe softwaresystemen, maar ook gloednieuwe ideeën, diensten en producten. Je ziet dit in vrijwel elke markt en branche terug: geen enkele sector staat ooit stil. In het geval van een monopolie is de kans op progressie en vooruitgang veel kleiner, omdat een bedrijf toch al de machtpositie heeft bereikt. Dan is er ook minder drive om op innovatieve wijze bezig te zijn. Hierdoor blijven de prijzen van producten en diensten ook betaalbaar, aangezien er vele aanbieders zijn en al minstens evenveel vraag. Wanneer een bepaald product echter door slechts één producent wordt vervaardigd, is er een reëel kans dat dit product voor vele afnemers onbetaalbaar wordt. Concurrentie is dus met name goed voor het marktevenwicht van een dienst of product. Voorts kun je ook aanvoeren, dat jou een hoop werk bespaard blijft, omdat je concurrenten het denkwerk reeds hebben voltooid. Je hoeft niet continu alles opnieuw uit te vinden, doordat bepaalde processen en manieren van werken gestandaardiseerd zijn. De markt blijft gezond wanneer er veel concurrentie is en jij kunt veel leren van anderen, dus maak daar zeker gebruik van.
Er zijn diverse methodieken voorhanden om kennis en ervaring op te doen van concurrenten. Het gemakkelijkst is onderzoek, je kunt namelijk zelf een hoop informatie terugvinden op de website van de Kamer van Koophandel (KvK), websites van concurrenten en paginaβs met statistieken, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Statista. Je kunt onder meer kijken naar verkoopcijfers in bepaalde regioβs of met specifieke demografische gegevens, de producten of diensten die een bepaald bedrijf aanbiedt, de historie van een bedrijf, hoeveel personeel men nodig heeft om hetzelfde te doen dat jij beoogt en welke manier van het in de markt zetten van je producten en diensten het meest gunstige effect heeft. Er is ontzettend veel informatie voorhanden waarmee je complete grafieken en rapporten op kunt stellen, dus maak hier zeker gebruik van. Ben je starter en heb je financiering nodig? Dan is een dergelijk onderzoek zelfs noodzakelijk, als je kans wilt maken op het binnenhalen van een investering. Je dient deze informatie namelijk op te nemen in je business plan, zodat een bank of investeerder kan beoordelen of jouw bedrijfsidee het geld waard is. Je kan op basis van deze informatie namelijk ook een prognose maken voor de komende jaren, waarin je toelicht op welke manier je de investering terug zal verdienen. Dit biedt zekerheid betreffende de toekomst en daar zijn vooral investeerders hard naar op zoek.
Naast het doen van onderzoek, is het ook raadzaam om zoveel mogelijk contacten op te doen binnen jouw specifieke werkveld. Praktijkervaring blijkt nochtans de beste leerschool, dus de beste leermeesters zijn mensen die jouw idee al eerder met succes hebben uitgewerkt. Het is tegenwoordig gelukkig heel gemakkelijk om met anderen in contact te treden, zowel fysiek als digitaal. Het internet heeft vele nieuwe wegen geopend, zoals sociale media die speciaal gericht is op het bedrijfsleven. LinkedIn is een goed voorbeeld van zoβn optie, waar je connecties kunt onderhouden met mede professionals en over interessante nieuwtjes en innoverende ideeΓ«n kunt lezen. Ook kun je samen met anderen lastige vraagstukken en business-cases bespreken, waardoor het ook makkelijker wordt om problemen binnen je eigen bedrijf aan te kunnen. Je blijft zodoende altijd op de hoogte van ontwikkelingen binnen jouw specifieke markt en dit is altijd een goede zaak. Naast LinkedIn bestaan er ook oneindig veel websites die vooral niche-gericht zijn, waar je tevens veel inspiratie en contacten kunt opdoen. Voorts kun je contacten goed onderhouden met digitale hulpmiddelen zoals Skype en Zoom, waardoor je ook met internationale klanten en concurrenten kunt communiceren op handige wijze. Vroeger bestonden zulke opties niet eens, dus maak hier zeker gebruik van om vooruit te komen.
Fysiek is er ook heel veel mogelijk, zoals het bijwonen van specialistische netwerkbijeenkomsten, seminars, workshops en dergelijke. Je komt hier vrijwel altijd enkele interessante individuen tegen, waar je ongetwijfeld iets van kunt leren. Daarnaast bestaat er ook een kans dat je een leuke kennissenkring opbouwt. Een andere methode om concurrenten te leren kennen, is door het zelfstandig opzetten van een bijeenkomst dat gericht is op een bepaald onderwerp of binnen een specifieke niche. Je kunt een paar sprekers uitkiezen en de dag of avond afsluiten met een borrel, zo blijf je samen met anderen op de hoogte van ontwikkelingen binnen jullie werkveld op een amicale manier. Nog een alternatieve wijze om met anderen in contact te komen betreft coworking. Coworking is een algemene benaming voor de mogelijkheid om met anderen samen te werken, die niet als directe collegaβs kunnen worden gekwalificeerd. Het concept is nog niet zo heel lang geleden in San Francisco ontstaan, nadat onder meer ondernemers de behoefte hadden geuit om meer contacten te onderhouden met derden. Ondernemerschap kan soms behoorlijk eenzaam zijn, zeker als je geheel zelfstandig opereert en verder geen personeel in dienst hebt. Daarom kan coworking ook bijdragen aan het opdoen van kennis, het samen zoeken naar innovatieve oplossingen en het uitsluiten van isolatie en een gebrek aan motivatie om te werken.
Het coworking concept begint inmiddels wereldwijd vorm te krijgen, mede omdat vele ondernemers de positieve gevolgen hiervan reeds hebben ondervonden. Er werd eigenlijk nooit echt stilgestaan bij de wezenlijke verschillen tussen ondernemerschap enerzijds en werknemerschap anderzijds, terwijl deze wel degelijk bestaan. Met name het geΓ―soleerde gevoel kan ondernemers parten spelen op vele terreinen. Zodoende is het in principe altijd aan te raden om actief je netwerk te onderhouden en uit te bouwen, omdat je op deze wijze ook meer kansen in de schoot krijgt geworpen. Enkele duidelijke voordelen van coworking die vaak genoemd worden zijn bijvoorbeeld:
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van positieve ervaringen, maar ze zijn voor veruit de meeste ondernemers genoeg om structureel van een coworking locatie gebruik te blijven maken. Als je gedurende een langere periode continu hetzelfde doet, dan komt er altijd een moment waarbij je het gevoel hebt te stagneren. Coworking kan jou dan, net als het onderzoeken van je concurrentie, aanzetten tot nieuwe denkpatronen, het verzinnen van alternatieve oplossingen en een algeheel gevoel van motivatie teruggeven. Het is in ieder geval zeker de moeite waard om eens uit te proberen.
Easystart Office biedt gedurende meerdere jaren diverse coworking spaces aan, die verspreid zijn in Rotterdam en Amsterdam. Vanwege het succes van de locaties komt er geregeld een nieuw kantoor bij, waardoor het steeds makkelijk wordt om ons te bereiken. Onze kantoorpanden kunnen worden omschreven als modern en professioneel, met veel verschillende werkplekken die aan eenieders behoeften voldoen. Wil je graag met meerdere ondernemers in één ruimte werken, zodat je tussendoor kunt overleggen en praten? Dan kun je plaatsnemen in één van de gemeenschappelijke ruimten. Wil je liever een dagje alleen werken, bijvoorbeeld omdat je een project of deadline met spoed moet afronden? In zulke gevallen hebben wij op elke locatie ook aparte (stilte)kantoortjes beschikbaar, opdat je geconcentreerd en in alle rust en stilte kunt werken. Daarnaast bieden de locaties meerdere vergaderruimten en een gezamenlijke koffie- en theeruimte, waar je in de pauze even kunt uitrusten. Alle locaties zijn pal in het centrum gelegen of nΓ©t erbuiten en uitstekend bereikbaar met eigen en openbaar vervoer. Wanneer je een keer wilt komen kijken of onze locaties bij jouw passen, dan kun je een afspraak maken met het team van Easystart Office. Je kunt dan een hele dag van onze diensten gebruik maken, waarna je ervoor kunt kiezen om (al dan niet) een flexibel abonnement bij ons af te sluiten. Dit abonnement kun je maandelijks weer opzeggen, je zit derhalve nooit ergens aan vast. Wel zo fijn als je graag flexibel wilt blijven! Wanneer je andere vragen of verzoeken hebt, kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen β wij helpen je graag verder.