Manieren om je bedrijf te promoten: het nut van coworking

oktober 17, 2024
5 manieren hoe coworking bijdraagt aan een succesvolle onderneming

Ben je iemand die graag sociale contacten opdoet en kennis maakt met zoveel mogelijk verschillende mensen? Dan zou je absoluut eens moeten gaan coworken! Coworking is in de afgelopen jaren razend populair geworden, vooral onder entrepreneurs en zelfstandigen. Sinds de opkomst van flexibele werkplekken en tijden, is het nu eigenlijk zo’n beetje de norm geworden om met anderen in één ruimte te werken. Vaste werkplekken en kantoren behoren in veruit de meeste kantoorpanden en organisaties inmiddels tot de verleden tijd. Niet zo gek ook, want samen werken in een ruimte met anderen heeft veel voordelen. Naast het feit dat het natuurlijk gezellig is, doet het ook wonderen voor je motivatie om regelmatig van plek te veranderen en daardoor met meer mensen kennis te maken. We zullen in dit artikel kort beschrijven hoe coworking is ontstaan, waarom coworking een ontzettend goed initiatief is voor ondernemers en hoe jij gebruik kunt maken van coworking, om je bedrijf te promoten en opdrachten binnen te slepen. Ook laten we je aan het eind van het artikel meteen weten, waar je een keer op proef kunt komen werken om van de sfeer te proeven!

Wanneer is het fenomeen coworking ontstaan?

Coworking is nog een relatief nieuw fenomeen: het bestaat officieel pas sinds 2005, momenteel een krappe 18 jaar dus. Het lijkt nu een vast onderdeel van het leven te zijn voor degenen die freelancen, op afstand werken of start-ups runnen, maar dit was niet altijd het geval. Het verhaal van coworking begint dus in 2005 en het concept is sindsdien enorm geΓ«volueerd. Het begin van het coworking-fenomeen wordt toegeschreven aan de collectieve werkruimte van software-ingenieur Brad Neuberg in San Francisco. Neuberg creΓ«erde voor het eerst een coworking-ruimte in 2005, toen hij door moeilijke financiΓ«le tijden ging. Hij ervaarde tevens een innerlijk conflict: hij wilde een manier vinden om het gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid van alleen werken te combineren met het gemeenschapsgevoel en de structuur van het werken met anderen. Neuberg werkte toentertijd met een levenscoach, wat resulteerde in het maken van een driedelig plan, waaronder het maken van een nieuw type ruimte dat zowel de structuur als het gemeenschapsgevoel gaf dat hij wilde. Op dit moment ontstond het concept van coworking zoals we dat vandaag de dag kennen.

Niettemin waren er ook al initiatieven voor 2005, die de bakermat hebben gelegd voor samenwerking tussen individuen die op het eerste gezicht niet in direct verband met elkaar staan, zoals werknemers. In 1995 bijvoorbeeld, werd in Berlijn een hackerspace opgericht die C-base heette. Velen beschouwen deze hackerspaces nu als voorlopers van de huidige coworking-ruimtes. Een paar jaar later, in 1999, werd 42West24 in New York City opgezet, dat flexibele bureaus had voor teams en individuen. Het was zeker een voorloper van coworking-ruimtes, maar zonder het cruciale aspect van gemeenschap dat coworking nu biedt. Deze onderneming bestaat overigens nog steeds en is erg succesvol gebleken. Zoals je kunt zien, bestaat coworking dus niet alleen uit enkele flexibele werkplekken: er moet namelijk ook een gemeenschappelijk component zijn, wil een ruimte worden gekwalificeerd als coworking locatie. Dit kan bereikt worden door degenen die er werken actief aan te zetten tot het onderhouden van sociale contacten, bijvoorbeeld door reguliere bijeenkomsten en sociale evenementen. Wanneer je met vreemden in een bibliotheek gaat zitten en niet praat, dan is het immers ook geen coworking. Het is juist die binding die werknemers na verloop van tijd onder elkaar voelen, die het nut en doel van coworking definieert.

Het nut van coworking voor zelfstandig ondernemers

Het sociale component van coworking is een zeer belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht op ondernemers. Als ondernemer ben je voornamelijk zelfstandig bezig, tenzij je over een grote multinational beschikt en dagelijks een groot team aan moet sturen. Dan voorziet jouw bedrijf eigenlijk al in het collegiale aspect. Maar niet iedereen heeft zo’n groot bedrijf; juist veel ondernemers binnen het MKB en online entrepreneurs zijn met name op zichzelf aangewezen. Indien je elke dag alleen werkt, dan kun je na verloop van tijd merken, dat je niet meer zo gemotiveerd, fris en ambitieus bent misschien. Het voordeel van sociale contacten is, onder meer, dat je continu alles met een frisse blik kunt bekijken door de ogen van anderen. Heb je bijvoorbeeld een leuk bedrijfsidee dat je wilt implementeren? Dan weet je vast al uit ervaring, dat een goed gesprek met anderen dit idee nog veel verder uit kan werken. Wanneer je echter alles alleen op wilt lossen, dan ben je vaak substantieel langer bezig met je ideeΓ«n en ambities. Sociale contacten zijn eigenlijk onontbeerlijk voor je motivatie, helderheid van denken en gewoon om een klankbord tot je beschikking te hebben.

Daarnaast kan het werken met andere ondernemers en (potentieel) investeerders leiden tot een groei in het aantal opdrachten dat je hebt. Hoe meer mensen je kent, hoe groter de kans is dat iemand van jouw diensten gebruik wil maken. Wanneer je binnen een markt opereert die voor velen toegankelijk is, dan is de kans oprecht best groot dat je klanten kunt ontmoeten op coworking plekken. Dit geldt met name voor boekhouders, grafisch ontwerpers, schrijvers en promotors, want elk bedrijf heeft deze individuen op een bepaald moment nodig om hun bedrijf te laten groeien. Dus het sociale en zakelijke aspect van coworking voor ondernemers vullen elkaar aan, meer dat dit in een werknemerssituatie geldt. Wanneer je gezamenlijk voor een ander werkt, dan zit er geen competitie-element meer in het coworken. Wanneer je echter als ondernemer met andere ondernemers werkt, dan kun je samen kansen benutten en elkaars bedrijf laten groeien. Een win-winsituatie dus.

Je bedrijf promoten: handige tips en trucs

Afijn, je hebt besloten dat je een keer gaat coworken. En dan? Hoe leg je contact met anderen? En hoe ga je van sociaal en neutraal contact naar actieve promotie? Dit kan, vooral voor startende ondernemers, een enigszins lastige opgave blijken. Voor het leggen van contacten en het opbouwen van een netwerk moet je vooral veel ervaring opdoen, want hoe vaker je het doet, hoe beter je leert in te spelen op anderen en hun noden en behoeften. Ook zul je na verloop van tijd beter worden in het lezen van lichaamstaal, waardoor het gemakkelijk wordt om te bepalen wat je precies wel en niet kunt zeggen en/of doen. Om te beginnen, raden wij altijd aan om een gesprek zonder enige bijbedoelingen aan te vangen. Vraag een ander simpelweg naar zijn of haar naam en bedrijf, je zult zien dat het gesprek vanzelf op gang zal komen. Gaandeweg kunnen jullie elkaar allerlei vragen stellen, ook om te kijken of er overeenkomsten zijn tussen jullie. Dit kan van alles zijn: van beroepskeuze tot achtergrond, nationaliteit, hobby’s, sport of muziekkeuze. Overeenkomsten brengen mensen dichterbij elkaar, het loont dus zeker om daar op te letten wanneer je met een ander in gesprek bent. Je kunt een keer samen iets leuks doen, op die manier kan er ook een vriendschapsband ontstaan.

Niet in alle gevallen zal de communicatie echter vlekkeloos verlopen: er zijn natuurlijk ook veel mensen op aarde, waar je vrijwel niets mee gemeen hebt. En toch kunnen deze mensen wel degelijk van waarde blijken voor je bedrijf! Iemand die bijvoorbeeld helemaal niet met jou overeenkomt, kan nu net op zoek zijn naar de diensten die je aanbiedt. Probeer dus wel altijd het gesprek een beetje te sturen naar jullie beider bedrijven, zodat je in elk geval op de hoogte bent van hetgeen de ander in het dagelijkse leven doet. Het kan namelijk ook zo zijn, dat jij juist gebruik kunt maken van andermans diensten of producten. Probeer vooral veel enthousiasme uit te stralen, wanneer je het over je onderneming hebt. Enthousiasme werk aanstekelijk, waardoor anderen sneller geneigd zijn in je verhaal mee te gaan. Het is ook aan te raden om bepaalde successen die je hebt bereikt te accentueren, want hiermee laat je zien dat je serieus bent als het gaat om het werk dat je doet. Luister ook goed naar de ander, laat de ander te allen tijde uitspreken en zorg dat je lichaamstaal sociaal en ontvankelijk is. Draai je naar de ander toe, kijk en ander aan en knik zo nu en dan wanneer de ander praat: dit getuigt van aandacht en interesse. Met een dergelijke positieve houding zijn mensen beter in staat om naar je te luisteren en kun je naar hartenlust je bedrijf promoten.

Hoe kies je een goede coworking locatie uit voor je bedrijf?

Als je na het lezen van bovenstaand verhaal snel aan de slag wilt gaan en andere ondernemers wilt ontmoeten, dan raden wij je aan om eerst eens wat onderzoek te doen naar goede coworking locaties. In principe zijn de meeste locaties wel betrouwbaar, zeker als ze al meerdere jaren bestaan. Kijk zeker op Google naar recensies, die kunnen je enorm veel vertellen over de kwaliteit van een locatie. We raden ook aan om contact te zoeken met het team achter de coworking locatie en vragen te stellen over het bedrijf, bijvoorbeeld wanneer ze gestart zijn, wat de reden is voor het bestaan van de onderneming en of men eventueel activiteiten organiseert op de coworking locatie. Kijk ook naar de manier waarop je kan betalen, daar zijn veel verschillende structuren voor. Het meest praktische is een aanbieder die flexibele abonnementen aanbiedt, die je maandelijks op kunt zeggen, zoals Easystart Office. Anders riskeer je maandenlang vast te zitten aan een abonnement dat je nooit gebruikt, een beetje zoals bij de sportschool. Daar heb je natuurlijk niets aan! Lees je vooral goed in en kies een coworking locatie die goed voelt en bij je past, zodat je elke keer met plezier op locatie kunt gaan werken. Dan blijft het runnen van je eigen onderneming ook leuk.

Easystart Office heeft locaties in Amsterdam en Rotterdam

Bij ons kun je komen coworken in twee prominente en geweldig leuke steden, die internationaal bekend staan om de vele musea en culturele bezienswaardigheden, maar natuurlijk ook de vele restaurants en uitgaansgelegenheden. Zo kun je in je pauze bijvoorbeeld de Hermitage bezoeken, of nadat je klaar bent met werken het Concertgebouw. In Rotterdam kun je shoppen in de koopgoot, of één van de vele onder architectuur gebouwde panden bewonderen. Dit zijn natuurlijk ook hele leuke activiteiten om met anderen te ondernemen! Indien je graag meer wilt weten over onze dienstverlening, dan kun je een kijkje nemen op de website. Daar staat in elk geval alle informatie over de faciliteiten waarover onze panden beschikken. Ook kun je een dag op proef komen werken, om te kijken welke locatie het beste bij je past. Neem daarvoor gewoon een keer contact op met ons team, wij helpen je graag verder met al je vragen en plannen meteen een datum met je, zodat je kunt komen kijken hoe onze locaties er van binnen uit zien. Hopelijk kunnen we je daarna regelmatig verwelkomen in onze coworking spaces!

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu