Kan coworking helpen tegen depressie?

februari 28, 2024
KvK office address or flex working?

Updated on 6 maart 2024

In de afgelopen jaren is het taboe op geestelijke en psychische aandoeningen eindelijk een beetje doorbroken. Waar mensen zich vroeger nog schaamden om over persoonlijke aangelegenheden te praten, komen we er steeds openlijker voor uit wanneer we ons niet zo goed voelen. Depressie is een relatief veelvoorkomend fenomeen, dat met name in de koude en donkere wintermaanden voor ellende kan zorgen. Depressie kan tijdelijk zijn, of genetisch en dientengevolge iets lastiger de kop in te drukken. Betekent dit dat je automatisch aan de antidepressiva moet? Geenszins! Er zijn veel gemakkelijkere oplossingen om je dag te structureren en depressie niet de bovenhand te laten voeren. Ondernemers die veel in isolatie werken, kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij meer sociale contacten en coworking kan daar absoluut aan bijdragen. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een depressieve stoornis precies?

Zoals we hierboven al hebben beschreven, komen depressieve stoornissen in vele gradaties voor. Op deze website van de Hersenstichting kun je meer informatie lezen over het begrip depressie. Karakteristieken die bij depressie horen zijn onder meer:

  • Een naargeestig en zwaar gevoel
  • Een gevoel van algehele lusteloosheid
  • Het gevoel te hebben dat alles zwaar is in het leven
  • Extreme vermoeidheid en het gevoel te hebben niet op te kunnen staan in de ochtend
  • Negatieve gedachten
  • Een verminderd gevoel van algeheel welzijn

Doordat depressie lusteloosheid veroorzaakt, kom je na een poos eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht. Hoe langer je deze cirkel voortduurt, hoe lastiger het wordt om deze te doorbreken. Het belangrijkste is dat je adequate hulp zoekt: wij raden dan ook ten zeerste aan, dat je met je klachten naar de huisarts gaat. Vanuit daar kun je weer verder worden doorverwezen. Zelf kun je echter ook meerdere dingen doen, om op zijn minst de symptomen te verlichten. Dit leggen we hieronder uit aan de hand van enkele voorbeelden.

3 soorten factoren die bijdragen aan depressie

Op de website van de Hersenstichting worden drie verschillende factoren genoemd, die bijdragen aan depressie:

  • Natuurlijke factoren
  • Sociale factoren
  • Mentale factoren

Natuurlijke factoren zijn zaken zoals erfelijkheid, maar ook het bestaan van andere aandoeningen en medicijngebruik. Sociale factoren kunnen gebeurtenissen zijn zoals trauma en mishandeling, maar ook het gevoel eenzaam en geïsoleerd van de rest van de samenleving te zijn. Mentale factoren hangen nauw samen met persoonlijke eigenschappen zoals faalangst. Hoewel de natuurlijke factoren lastiger zijn om te ‘neutraliseren’, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om de sociale en mentale factoren minder zwaar te maken. Hierboven wordt bijvoorbeeld vermeld, dat isolatie kan leiden tot depressieve klachten. Wanneer je veel alleen thuis zit en weinig tot geen contact met anderen hebt, dan kun je al gauw in een patroon terechtkomen waarbij je in het geheel geen interactie hebt met anderen.

Interactie is echter van groot belang, omdat andere mensen je juist op andere gedachten kunnen zetten en je leven weer wat kleur kunnen geven. Veel ondernemers die thuis werken, ervaren depressieve klachten en een geïsoleerd gevoel. Hoe langer je hier niets aan doet, hoe ‘zwaarder’ je je zult voelen. Het is in zo’n situatie van belang, dat je de buitenwereld weer een beetje op gaat zoeken. Om te beginnen, zou je eens kunnen proberen op een iets drukkere locatie te werken, zoals een bibliotheek of buurtcentrum. Ook al doe je dit initieel maar voor een uurtje: het zal je ongetwijfeld goed doen! Soms is het lastig om plannen te maken wanneer je niet de fut hebt om ze door te zetten, maar het is wijs om dit toch te proberen. Iets dat ook kan werken, is contact zoeken met anderen die dezelfde klachten als jij ervaren. Dan kun je in een veilige omgeving hierover praten, waardoor je je zeker opgelucht zult voelen.

Mentale factoren kun je ook op dergelijke wijze doorbreken, want alleen door iets te doen en te ondernemen, krijg je meer zelfvertrouwen. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van onzekerheid, dan kan een dagje samenwerken je helpen je beter in je vel te voelen. Zo kun je als zelfstandig ondernemer een netwerkbijeenkomst bijwonen, of een keer een workshop volgen met gelijkgestemden. We kunnen  niet voldoende benadrukken, hoe belangrijk sociale contacten en menselijke interactie zijn voor de menselijke geest. Met anderen kom je sneller tot creatieve oplossingen, innovatieve ideeën en groeimogelijkheden voor jou en je bedrijf. Kortom: sociale contacten zijn van levensbelang.

Het nut van coworking voor ondernemers uitgelegd

Een geweldige manier om als ondernemer of ZZP’er anderen te ontmoeten, is flexwerken of coworking. Sinds het vorige decennium zijn er vele nieuwe locaties ontstaan die dit aanbieden, juist omdat ondernemers zich vaak alleen en afgescheiden van de buitenwereld voelen. Op een coworking locatie werk je samen met andere zelfstandigen op een volledig ingerichte kantoorlocatie, die van alle gemakken is voorzien. Dit leidt vaak tot interessante nieuwe sociale contacten, nieuwe opdrachten en zelfs samenwerkingsverbanden. Indien je dit eens uitprobeert, dan kom je hier veelal al snel achter. Probeer je het niet? Dan zul je de voordelen ervan natuurlijk ook niet ervaren.

Naast het feit dat je nieuwe contacten opdoet, kun je ook genieten van de vele faciliteiten die een coworking locatie aanbiedt. Zo beschik je over een eigen werkplek met verstelbaar bureau en ergonomische stoelen, printapparatuur en meerdere soorten kantoorruimten. Daarnaast zijn de meeste coworking locaties in grote steden gelegen – dit nodigt uit om de stad zelf ook te verkennen. En wat is er nou leuker, dan een lunch in een mooi restaurant, of een kort museumbezoekje? Dat geeft je leven direct weer inhoud en kleur, vergeleken met elke dag thuis werken zonder enige vorm van interactie. Nog een voordeel: wanneer je regelmatig op dezelfde locatie werkt, dan leer je de meeste ondernemers steeds beter kennen. Het worden eigenlijk een soort collega’s; sparringpartners bij wie je terecht kunt met vragen en ideeën. Al deze activiteiten kunnen bijdragen aan een verbeterd gevoel van algeheel welzijn, waardoor je humeur beetje bij beetje opklaart.

Easystart Office biedt meerdere moderne coworking locaties in Amsterdam en Rotterdam

Wil je ontsnappen aan de dagelijkse sleur en nieuwe mensen ontmoeten? Of is het tijd om je bedrijf uit te breiden en nieuwe kansen op te zoeken? Dan is coworking echt iets voor jou. Bij Easystart Office zit je meteen aan het goede adres, want wij bieden flexibele abonnementen op toplocaties in Rotterdam en Amsterdam. Onze kantoorpanden zijn voorzien van alle faciliteiten en zijn uitstekend bereikbaar: dit betekent dat klanten ook welkom zijn bij ons, als ze jou willen bezoeken. Voor een relatief klein bedrag per maand kun je gebruik maken van al onze diensten. Je kunt dus ook in stilte werken als je dit wilt, want we hebben meerdere kantoorruimten die zijn afgestemd op de wensen van de ondernemers die reeds bij ons werkzaam zijn.

Door je onderneming en sociale activiteiten nieuw leven in te blazen, ervaar je al snel een vernieuwd gevoel van zelfverzekerdheid en blijdschap en dit komt zowel je privéleven als je zakelijke leven absoluut ten goede. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust eens contact met ons op, wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening. Wel willen we nogmaals met klem benadrukken, dat je met je klachten het beste naar een specialist kunt gaan. Samen met extra activiteiten kom je er dan snel weer bovenop.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu