Een collegiale sfeer creëren op een flexwerk locatie: zo doe je dat

september 30, 2023
A flex office in Rotterdam for entrepreneurs and self-employed creatives

Updated on 4 december 2023

Flexwerken is niet meer weg te denken uit onze samenleving, sinds de opkomst van deze flexibele manier van werken. Niet alleen werknemers genieten tegenwoordig van de vele voordelen die flexwerken met zich meebrengt, maar ondernemers kunnen sinds een aantal jaren ook gebruik maken van dergelijke faciliteiten. En dat is een zeer positieve ontwikkeling, die zelfstandig ondernemers in staat stelt om sociale contacten te onderhouden, op een professioneel ingerichte locatie te werken en van diverse faciliteiten gebruik te maken waar ze normaliter geen tot weinig toegang tot hebben. Vooral zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn gebaat bij een manier om op een plek te kunnen werken waar ze ook andere ondernemers kunnen ontmoeten, omdat dit de mogelijkheid biedt tot connectie en samenwerking. Het leven als zelfstandig ondernemer kan soms enigszins isolerend zijn, vooral als je voornamelijk vanuit huis werkzaam bent. Natuurlijk zul je dan wel zelf actief contacten aan moet gaan en onderhouden; niemand anders kan dit voor je doen. Ben je echter niet zo bedreven in sociale contacten, of weet je niet zo goed hoe je op een ander af moet stappen? Dan zijn er diverse manieren om alsnog een collegiale sfeer te creëren. Een gemeenschappelijk gevoel is voor mensen erg belangrijk, omdat je op die manier ideeën en inspiratie uit kunt wisselen, elkaar kunt helpen en  nieuwe projecten op kunt starten. In dit artikel verschaffen wij enkele tips om een prettige werksfeer te realiseren op een werklocatie en hoe je activiteiten kunt organiseren, die de gemeenschapszin versterken.

Waarom zou je andere ondernemers bij je plannen betrekken?

Natuurlijk zijn er ondernemers die vooral graag zelfstandig werken, sommige mensen hebben nu eenmaal niet zoveel behoefte aan sociale contacten. Dit betreft echter meer een uitzondering dan een regel, aangezien veruit de meeste mensen sociale wezens zijn die er behoefte aan hebben om ideeën en successen uit te wisselen met anderen. Flexwerken, ook wel coworking genoemd, beantwoordt in grote mate aan deze behoefte. Een flexwerkplek is een ruimte waarin je op flexibele tijden aan de slag kunt gaan, op momenten dat jij daar behoefte aan hebt. Op veel coworking locaties kun je gebruik maken van een breed aanbod aan werkplekken, variërend van gemeenschappelijke ruimten tot afgesloten kantoren waar je in alle rust en stilte kunt werken. Je kunt op tijden dat je niet werkzaam bent contacten leggen met andere aanwezigen, waardoor je je professionele netwerk kunt uitbreiden en zodoende je kansen op succes kunt vergroten. Maar het sociale component speelt tevens een rol, het gaat niet alleen maar over geld verdienen. Wanneer je continu alleen werkzaam bent, dan kun je op een gegeven moment een vermindering aan werklust en inspiratie ervaren, omdat je met niemand je ervaringen kunt delen. Daarom is het van belang dat je met anderen contact hebt, aangezien dit tot verrassende nieuwe inzichten en een vergroot gevoel van motivatie kan leiden. Een ander ziet allicht iets dat jij over het hoofd ziet, of een ander kan je helpen met een probleem waar je tegenaan loopt, omdat diegene hetzelfde al eens heeft meegemaakt. In feite hebben we anderen steevast nodig, om vooruit te komen in het leven en tot nieuwe inzichten te komen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld bijeenkomsten bij te wonen, of symposia. Coworking biedt ook uitstekende mogelijkheden tot het opdoen van nieuwe contacten.

Interesse tonen in anderen loont

Naast het feit dat anderen jou kunnen helpen, kun jij op je beurt weer anderen voorzien van de nodige zaken. Stel dat je iemand nodig hebt om een bepaald deel van een project voor je uit te voeren en je vindt iemand, die dit oppakt. Dan kun jij een deel van je werk delegeren tegen betaling en de ander heeft hierdoor een nieuwe opdracht. Niet alleen ondervinden jullie beiden profijt van deze werkwijze, maar de kans is erg groot dat deze derde ooit een keer bij jou aanklopt met werk. Wanneer je open staat voor de ideeën en wensen van anderen, dan vindt er een zekere mate van wederkerigheid plaats waardoor jullie toekomstperspectieven interessanter worden. Het leven bestaat in feite ook uit geven en nemen: het ene kan niet zonder het andere bestaan. Voor ondernemers geldt dit des te meer, omdat je vooral op jezelf bent aangewezen als het gaat om het runnen van je bedrijf. Zijn er weinig anderen in je leven die je kunnen helpen tijdens moeilijkheden, dan kan dit al gauw uitlopen op langdurige problemen. Werknemers hebben het in dat opzicht een stuk gemakkelijker, want ze werken continu samen aan één doel: het succes van de werkgever. Werk je echter samen met andere ondernemers aan jullie onderlinge successen, dan ontstaat eenzelfde harmonieuze sfeer. Probeer dus zeker het gesprek met andere zelfstandigen aan te gaan, want hetgeen men te vertellen heeft, zal je vaak positief verrassen. Vriendelijkheid loont, met andere woorden.

Samen initiatieven verzinnen en uitvoeren

Als je niet zo goed weet hoe je contacten kunt leggen, dan is het een idee om een ander te vragen naar diens interesses. Vaak kom je dan vanzelf in een gesprek terecht waarin jullie beschrijven wat jullie doen, wat jullie beiden ervaren binnen het ondernemerschap en welke activiteiten en interesses jullie hebben. Op een coworking locatie is het vrij gemakkelijk om iets te organiseren, zoals een workshop, symposium, bijeenkomst of netwerkactiviteit. Je kunt gezamenlijk inventariseren welke onderwerpen jullie interesseren en daar iets mee doen, zoals het uitnodigen van specialisten of gastsprekers. Of een interactieve workshop organiseren waarbij iedereen actief wordt betrokken. Zo kun je ervaringen uitwisselen, elkaar helpen met knelpunten en natuurlijk ook de gezelligheid opzoeken. Kennis opdoen en sociale contacten gaan hand in hand, omdat iedereen in zekere mate nieuwsgierig van aard is en graag door wil leren. Vooral ondernemers zijn eigenlijk nooit uitgeleerd, omdat de markt waarbinnen ze werkzaam zijn constant verandert en evolueert. Als je samen kunt inspelen op veranderingen en elkaar kunt helpen met groeien, dan is het veel gemakkelijker om met de genoemde veranderingen om te gaan. Deze zijn overigens vaak markt overstijgend, waardoor je vrijwel iedere ondernemer bij zulke initiatieven kunt betrekken. Doe daar dus zeker je voordeel mee en betrek anderen bij je plannen, zodat jullie samen als ondernemers kunnen groeien.

Het belang van pauzeren

Naast werk gerelateerde activiteiten, zijn sociale contacten minstens zo belangrijk voor je privésituatie. Wanneer je vaak alleen werkzaam bent, dan spendeer je je pauzes ook doorgaans alleen. Als je al pauzes neemt: veel ondernemers zijn notoire workaholics en werken dientengevolge soms veel te lang door. Op een coworking locatie nemen de meeste gegadigden vaak op dezelfde momenten pauze, zodat je even uit kunt rusten en op kunt laden. Rust is immens belangrijk voor je concentratie. Ga je te lang door, dan zal je concentratie en kwaliteit van werken hier zeker onder lijden. Je kunt dan een gezellig praatje maken met elkaar met een kopje koffie of thee, terwijl je de bezigheden van die dag bespreekt. Of je gaat samen de deur uit – een beetje frisse lucht doet doorgaans wonderen voor je concentratie. Het fijne aan coworking locaties is dat deze veelal op druk bezochte plekken zijn gelegen, zoals steden of in andere gebieden binnen de bebouwde kom. Easystart Office heeft bijvoorbeeld locaties op centrale plekken in Amsterdam en Rotterdam, waardoor je te voet allerlei interessante bezienswaardigheden kunt bezoeken. Te denken valt aan musea, restaurants en exposities die je kunt bezoeken. Dit is samen ontzettend leuk om te doen en je kunt heel even je werk laten liggen, om vervolgens weer opgeladen aan de slag te gaan. Daarnaast kun je ook winkelen, misschien heb je iets nodig en kun je werk en taken op die manier combineren. Ook heb je vaak parken en andere stukken groen in de nabijheid, zodat je in alle rust even kunt ontspannen. Omdat je weg bent van je eigen omgeving doorbreek je de sleur van het alledaagse bestaan, dit is iets wat je motivatie en werklust absoluut ten goede komt. Daarbovenop is het erg plezierig om op die manier met anderen te socializen. Gebruik die pauze dus, want het doet wonderen voor je algehele geestesgesteldheid.

Een borrel is zo geregeld!

Een favoriete activiteit onder veruit de meeste mensen is natuurlijk de welbekende borrel. Vooral op vrijdag is dit een welkome afwisseling van het hectische dagelijkse leven, de vrijmibo is inmiddels een algemeen geaccepteerd begrip geworden! Wil je graag je de collega-ondernemers op de flexwerk locatie beter leren kennen, dan is het organiseren van een borrel een uitstekend initiatief. Dit kan op de coworking locatie zelf, maar ook in een nabijgelegen café of restaurant. Als je vrije tijd dit toelaat, dan is dit een aanrader omdat je mensen op een heel andere manier leert kennen op zulke informele bijeenkomsten. Je kunt de borrel ook combineren met een activiteit zoals een pub quiz, een brainstormsessie of een workshop. Veel ondernemers zullen hier enthousiast over zijn en doen maar al te graag mee. Je kunt de interesse peilen door anderen te vragen of ze er behoefte aan hebben, of gewoon iets organiseren en een notitie op een gezamenlijk evenementenbord hangen of iets dergelijks. De kans is groot dat zo’n middag of avond zich ontwikkelt tot iets structureels, om samen even uit te blussen en ervaringen uit te wisselen. Wanneer de beheerder van het coworking pand dit toestaat, dan kun je het ook op locatie organiseren. Vraag dit gewoon na en bedenk wat het hoofddoel van de borrel is. Zo kun je op een leuke manier nader tot elkaar komen en een collegiale sfeer creëren in informeel verband.

Andere voordelen van coworking

Naast het feit dat coworking collegialiteit, samenwerking en het opdoen van sociale contacten kan bevorderen, zijn er meer voordelen verbonden aan samenwerken als ondernemers. Zo wordt vaak benoemd, dat je tijdens het werken op een coworking locatie vaak veel minder afleiding ervaart dan wanneer je thuis werkt. Hoewel er op een coworking locatie natuurlijk ook anderen aanwezig zijn, komt eenieder daar met een doel: werken aan diens onderneming. Thuis ben je met huisgenoten, die vaak met heel andere activiteiten bezig zijn dan werken. Dit kan heel lastig zijn wanneer je geconcentreerd wilt werken. Voorts biedt een goede coworking locatie alle professionele apparatuur en faciliteiten die je nodig hebt, iets dat je thuis allicht mist. Je werkt in feite gewoon op kantoor, waardoor het ook makkelijker is om een bepaald ritme aan te houden en gestructureerd te werken. Vergelijk het met sporten: als je naar een sportschool gaat, dan sport je doorgaans veel effectiever, dan wanneer je zelf thuis aan de slag gaat. Ook zijn coworking locaties centraal gelegen, waardoor ze zowel met openbaar als eigen vervoer goed te bereiken zijn. Dit is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor klanten, zakenpartners en derden die je mogelijkerwijs wilt uitnodigen op locatie. De meeste coworking locaties beschikken namelijk ook over vergaderzalen die je kunt reserveren, zodat je anderen in professionele setting op een toplocatie kunt ontvangen. Dit oogt vele malen professioneler dan een bezoek bij jou thuis, maar het draagt ook bij aan je privacy als ondernemer. Redenen genoeg om coworking eens uit te proberen!

Maak snel een afspraak om de locaties van Easystart Office te bekijken

Easystart Office beheert inmiddels meerdere moderne coworking locaties in Amsterdam en Rotterdam, verspreid over de steden. Er komen zo nu en dan nog meer locaties bij, afhankelijk van de huidige vraag hiernaar. Wij hebben onze coworking locaties zo ingericht, dat er voor elke ondernemer een passende plek is om te werken. Alle locaties beschikken over gemeenschappelijke ruimten, afgesloten kleinere kantoorruimten en ook vergaderzalen. Je kunt er dagelijks geheel zelf voor kiezen waar je plaatsneemt: wij werken in principe niet met vooraf gereserveerde plekken, tenzij je hier een keer nadrukkelijk om vraagt. Onze kantoren beschikken over alle benodigde faciliteiten, voldoende daglicht en veel toegangswegen en bezienswaardigheden in de nabijheid. Als je geïnteresseerd bent in de diensten die wij aanbieden, dan kun je geheel vrijblijvend een dag op proef komen werken om te bepalen, of coworking iets voor jou is. Ben je enthousiast? Dan kun je één van de flexibele abonnementen afsluiten, inhoudende dat je deze maandelijks op kunt zeggen. Zo zit je nooit ergens aan vast, wanneer je geen gebruik maakt van onze diensten. Optioneel kun je ook je bedrijf bij ons registreren op één van onze locaties, informeer zeker naar de mogelijkheden op dit gebied. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw onderneming uitgebreid te bespreken.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu