Hoe coworking bijdraagt aan continu innovatie en ontwikkeling

augustus 03, 2023
A flex office in Rotterdam for entrepreneurs and self-employed creatives

Updated on 28 augustus 2023

Een belangrijk onderdeel van elk succesvol bedrijf is structurele innovatie. De wereld staat immers niet stil, evenmin zou jij als ondernemer stil moeten staan. Meegroeien met potentiële ontwikkelingen en verbeterde manieren om zaken op te pakken, is in feite een must voor elke zichzelf respecterende ondernemer. Daarvoor dien je natuurlijk wel op de hoogte te zijn van alle laatste nieuwtjes, oplossingen en verbeteringen. Je zult dus zelf actief op onderzoek moeten gaan, bijvoorbeeld door trends binnen jouw vakgebied te volgen, cursussen en opleidingen te voltooien, met andere collega-ondernemers te overleggen en simpelweg door nieuwsgierig te blijven. Een manier om up-to-date te blijven, is door een zakelijk netwerk op te bouwen van professionals waar je altijd terecht kunt met vragen, doelen en ambities. Wanneer je een dergelijke achterklep mist, is de kans ook groot dat je belangrijke veranderingen en ontwikkelingen mist. Tegenwoordig kun je ook digitaal goed op de hoogte blijven, bijvoorbeeld middels sociale media zoals LinkedIn. Daarnaast is coworking een ideale manier om snel een gedegen netwerk op te bouwen, terwijl je tegelijkertijd ook met je dagelijkse bedrijfsactiviteiten bezig bent. We zullen in dit artikel dieper in gaan op het belang van innovatie, waarbij we ook de duidelijke voordelen van coworking hierin benoemen. Samen kom je vaak veel verder dan alleen en dit geldt des te meer voor ondernemers.

Net een bedrijf gestart?

Ben je onlangs een onderneming gestart, dan ben je aan het begin vooral bezig met het structureren van je dagelijkse bedrijfsactiviteiten. Als starter ben je misschien nog niet zoveel bezig bent met innovatie, aangezien je nog geen duidelijke structuur hebt. Niettemin kan het juist in het beginstadium een goed idee zijn, om over de toekomst na te denken. Dit geldt des te meer, wanneer je hoopt een financiering binnen te slepen. Investeerders en banken zien graag wat jij van plan bent, dus het is verstandig om een prognose in je businessplan op te nemen. Vraag jezelf af, hoe je wilt groeien binnen de komende 5 tot 10 jaar en wat je hiervoor nodig hebt. Wil je extra cursussen of een studie volgen? Woon je regelmatig symposia bij? Of neem je specialisten in dienst, die zich enkel bezighouden met trends en veranderingen binnen je markt? Technologische ontwikkelingen staan momenteel niet bepaald stil, neem bijvoorbeeld AI als voorbeeld. Het is meer dan verstandig om nu al na te denken over de toekomst, hoe je deze als ondernemer tegemoet wilt treden en welke stappen je daarvoor neemt. Dit zal ook direct het vertrouwen wekken van potentiële investeerders en zakenpartners, waardoor je bedrijf beter ‘future-proof’ is. Als er een kans is dat je binnen enkele jaren niet meer mee kunt draaien, dan is de kans ook erg groot dat je geleend geld ook niet meer terug kunt betalen. Maak derhalve van innovatie en ontwikkeling een vast onderdeel van je onderneming, dan zit je in feite altijd goed.

Stagnatie is funest voor ondernemingen

Naast het verkrijgen van investeringen of het aantrekken van klanten en partners, zijn er nog meerdere andere belangrijke redenen waarom het belangrijk is om je bedrijf continu te ontwikkelen en verbeteren. Er is een grote valkuil waar elke ondernemer voor dient te waken, namelijk stagnatie. Helaas kan dit zelfs de beste zakenlui overkomen, de truc is om niet in een sleur te belanden. Eén van de meest genoemde redenen om ondernemer te worden, is de sleur van een alledaagse baan als werknemer. Soms kunnen ondernemers terugvallen in oude patronen, bijvoorbeeld door te vervallen in vaste structuren, geen risico’s te durven nemen en enkel bij het bekende te blijven. Dat moet je als ondernemer echter juist niet doen! Ondernemerschap is een balans tussen veiligheid en stabiliteit enerzijds en innovatie plus de bijbehorende ingecalculeerde risico’s anderzijds. Door geregeld je werkwijze aan de kaak te stellen, nieuwe diensten of producten uit te proberen of zelfs alleen maar je huisstijl te wijzigen, blijft je onderneming flexibel en interessant. Daarbovenop krijg je zelf ook inspiratie van nieuwe ideeën, waardoor je niet vastloopt in je dagelijkse werkzaamheden. Je hebt als ondernemer geen werkgever meer, die je van nieuwe projecten voorziet. Daar zul je nu zelf achteraan moeten gaan: doe dat ook.

Wat kun je doen om up-to-date te blijven?

Uiteraard zijn er ontzettend veel manieren om je onderneming te laten groeien en jou als ondernemer ook. Hierboven noemden we al enkele simpele zaken op die je kunt oppakken, om je bedrijf in ieder geval niet te laten stagneren. Deze gemakkelijke veranderingen zijn onder andere:

 • Periodiek je werkprocessen onder de loep nemen en wijzigen waar nodig
 • Je diensten en/of producten inventariseren en aanvullen of wijzigen, waar nodig
 • Je website updaten met nieuwe informatie en content, blogs zijn goed voor extra bezoekers
 • Je huisstijl veranderen als je logo gedateerd is
 • Nieuwe werkplekken uitproberen, zoals een coworking locatie (hierover vertellen we straks meer)
 • Nieuwe markten/doelgroepen overwegen om je diensten of producten aan te bieden

Naast deze standaard acties, die je in principe gewoon om de zoveel maanden standaard kunt uitvoeren, zijn er ook meer specialistische activiteiten en oplossingen voorhanden om je bedrijf naar een hoger niveau te krijgen. Hierbij kun je denken aan zaken zoals:

 • Het volgens van een specialistische studie, cursus of opleiding die jouw kennis verdiept
 • Bijwonen van symposia, bijeenkomsten en andere informatieve evenementen
 • Bijwonen van (specialistische) netwerkevenementen binnen je werkgebied
 • Volgen van nieuws en trends binnen je markt en wijzigingen implementeren
 • Inhuren van specialistisch personeel of freelancers, die de nodige wijzigingen kunnen implementeren
 • Investeren in nieuwere en betere apparatuur
 • En netwerk onderhouden met collega-ondernemers binnen je vakgebied, zodat je elkaar op de hoogte kunt houden
 • Zelfstandig onderzoek uitvoeren naar een bepaalde trend, oplossing, verbetering of vernieuwing
 • Je personeel geregeld van nieuwe trainingen voorzien

Wanneer je voldoende tijd investeert in onderzoek, dan ben je over het algemeen vrijwel altijd goed op de hoogte van wijzigingen binnen de markt. Als je achterloopt op informatie, dan kan dit na verloop van tijd problemen veroorzaken. Door de toenemende digitalisering kunnen veranderingen pijlsnel plaatsvinden en de ondernemer die hier het eerste op in kan spelen, wint ook de spreekwoordelijke pot met geld. Houd nieuwtjes en ontwikkelingen dus in de gaten, want het kan zomaar zijn dat je daardoor een mooie kans kunt pakken waardoor je bedrijf in één keer substantieel groeit en je jezelf beter in de markt kunt zetten.

Een sterk zakelijk netwerk is onontbeerlijk

Een belangrijk element dat we hierboven hebben benoemd, is het onderhouden van een netwerk. Tegenwoordig is dit niet zo heel moeilijk meer, doordat het gemakkelijk is om met elkaar te verbinden via diverse sociale media platforms berichtenapps. LinkedIn is hoogstwaarschijnlijk het meest bekende zakelijke medium om onderling contacten te onderhouden, waar tevens veel nieuws op voorbij komt. Wanneer je eenmaal een flink aantal connecties hebt, is de kans groot dat je sneller berichtgeving omtrent innovatie en ontwikkeling oppakt. Daarnaast is een fysiek netwerk van mensen die je daadwerkelijk ontmoet hebt, ook van groot belang. Het is nog beter als je in het verleden zaken met deze mensen hebt gedaan, omdat men dan op de hoogte is van de kwaliteit die je levert en het werk dat je doet. Je hebt vast wel eens een nieuwe opdracht gekregen via een ondernemer of individu dat producten of diensten bij jou heeft afgenomen: de zogeheten mond-tot-mondreclame.

Onderschat dit niet! Hoewel we steeds meer digitaal doen, is vertrouwen nochtans de meest belangrijke basis voor het gunnen van opdrachten en ondernemerschap in het algemeen. Door goed werk af te leveren win je het vertrouwen van anderen en zij geven dit veelal automatisch door aan derden, waardoor jij en je bedrijf een goed imago verkrijgen. Het voordeel van een meer persoonlijk netwerk, is dat je vaak eerder informatie met elkaar deelt en op vriendschappelijke wijze met elkaar om gaat. Daardoor is het ook logisch, dat bepaalde ondernemers in een netwerk samen ontwikkelingen bijhouden en innovatieve oplossingen met elkaar delen, om elkaar te helpen. Het kan ook zijn dat je tegen een specifiek probleem aanloopt en je vraagt hulp aan iemand uit je netwerk: iets dat je zonder netwerk niet had gekund. Waarschijnlijk had je dan iemand moeten betalen voor diens expertise en eventuele hulp. Al met al is het vrij duidelijk, dat een sterk netwerk op veel fronten een must is voor elke ondernemer. Je kunt samen groeien, ontwikkelen en verbeteren en veelal in een hoger tempo, dan wanneer je dit alleen op zou pakken. Ook niet onbelangrijk: met een groot netwerk voel je je als ondernemer niet geïsoleerd en heb je het gevoel echt mee te draaien in de maatschappij. 

Coworking is een interessante methode om je netwerk uit te breiden

Om je netwerk te vergroten, kun je diverse dingen doen. Je kunt uiteraard online je kennissenkring uitbreiden, of door middel van het bijwonen van uiteenlopende symposia en evenementen. Een uitstekende alternatieve methode betreft echter coworking: de ideale manier voor ondernemers om elkaar in professionele sfeer te ontmoeten. Sinds de opkomst van het ‘Nieuwe Werken’ zijn flexplekken tegenwoordig meer de norm, dan vaste kantoren. Dit geldt niet alleen voor mensen met een dienstverband, maar ook voor ondernemers. Doordat we allemaal gewend zijn geraakt aan het werken op een meer flexibele wijze, is deze trend doorgezet en blijven bestaan. Sindsdien kun je op veel plaatsen coworking spaces vinden, die speciaal zijn afgestemd op ondernemers. Wanneer je een baan hebt, dan stelt in vrijwel alle gevallen je werkgever immers een pand ter beschikking, iets dat niet geldt voor ondernemers. Coworking is daarom erg interessant voor ondernemers die vooral alleen werken en geen personeel in dienst hebben, omdat dat doorgaans betekent dat je zelfstandig werkt. Je kunt op deze manier sneller in contact komen met anderen en je netwerk uitbreiden. Wanneer je alleen maar thuis werkt of op een afgezonderde locatie, dan is dit een stuk moeilijker.

Hoewel het aan het begin fijn kan lijken om lekker thuis te werken, ervaren veel ondernemers toch een geval van isolement en verveling, vooral na wat langere tijd. Je hebt nu eenmaal mensen om je heen nodig om je te motiveren en enthousiasmeren, waardoor coworking voor velen een geweldige oplossing is gebleken om interessante contacten op te bouwen en te onderhouden. Coworking kan daardoor ook gezien worden als een drijfveer voor innovatie, omdat de kans groot is dat je op nieuwe ideeën komt doordat je in contact treedt met anderen. Ook door zaken te bespreken kun je nieuwe oplossingen bedenken, aangezien een ander vaak hulp kan bieden met een afwijkend perspectief, waardoor je oplossingen bedenkt waar je zelf niet op was gekomen. De diversiteit van talent en industrieën in coworking spaces kan leiden tot innovatieve ideeën en kruisbestuiving van kennis, waar eigenlijk alle betrokken ondernemers mee geholpen zijn. Je hoeft trouwens niet altijd plaats te nemen in een gezamenlijke ruimte: kwalitatief goede coworking locaties beschikken ook over stilteruimten en zogeheten focus-plekken: werkplekken waar je geconcentreerd kunt werken aan een opdracht of deadline. Ook als je een dagje niet gezellig wilt doen, want soms wil je het liefst gewoon even hard doorwerken.

Wil je graag één van onze locaties in Rotterdam of Amsterdam uitproberen?

Easystart Office heeft al meerdere jaren diverse professionele coworking locaties in beheer, verspreid over Amsterdam en Rotterdam. Geregeld komt er een nieuwe locatie bij, waardoor ons team en bereik steeds groter wordt. Vele ondernemers werken al geruime tijd structureel op één van onze locaties en met plezier. Wij bieden een ruime keuze aan verschillende werkplekken, in een moderne en frisse omgeving die rust en kalmte uitstraalt. Je kunt bij ons 24 uur per dag en 7 dagen per week aan de slag, dus ook buiten reguliere kantoortijden. Misschien werk je graag ’s avonds? Dan is dat geen enkel probleem. Voorts zijn onze locaties van alle moderne gemakken en faciliteiten voorzien, zoals goed werkende apparatuur en de mogelijkheid om koffie of thee te zetten. Je kunt vanuit de locaties zo de stad in lopen, waardoor je in de pauze ook gemakkelijk even weg kunt gaan en iets interessants ondernemen, eventueel met ondernemers die je net ontmoet hebt. Zo heb je ook de mogelijkheid om je netwerk op sociale wijze uit te breiden! Wij bieden flexibele abonnementen aan die maandelijks opzegbaar zijn, zodat je nooit ergens lang aan vast zit. Wil je graag één van onze locaties een dag op proef uitproberen? Neem dan zeker eens contact op met één van onze teamleden, wij helpen je graag verder.  

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu