Aan je professionele ontwikkeling werken op een coworking locatie

maart 28, 2023
5 manieren hoe coworking bijdraagt aan een succesvolle onderneming

Een bedrijf runnen betekent dat je volop in jezelf en in je onderneming investeert. Dit is de meest logische weg naar succes, aangezien het ontzettend belangrijk is dat je op de hoogte bent van alle recente ontwikkelingen binnen jouw specifieke vakgebied. Ondernemen is nu eenmaal heel anders dan een reguliere baan, aangezien je geen werkgever hebt die jou instrueert omtrent je werkzaamheden, taken en verplichtingen. Daarom is het raadzaam om op alle mogelijke manieren te werken aan je professionele ontwikkeling als ondernemer, opdat je bedrijf continu met je meegroeit. Daar zijn natuurlijk diverse mogelijkheden toe, zoals (bij)scholing en het opdoen van kennis in het algemeen. Maar wist je, dat werken op een coworking locatie ook stevig kan bijdragen aan je professionele ontwikkeling? Jezelf ontwikkelen heeft namelijk echt niet altijd met het opdoen van meer kennis te maken, ook sociale contacten en het onderhouden van een solide netwerk kunnen je ver brengen. Daarbovenop speelt praktijkervaring ook een immense rol, dat is bij uitstek de manier om zaken snel en effectief te leren. In dit artikel gaan we dieper in op de definitie van professionele ontwikkeling, waarom dit belangrijk is voor ondernemers, op welke manieren je jezelf kunt ontwikkelen en hoe Easystart Office eventueel kan bijdragen aan jouw succes als ondernemer.

Wat houdt professionele ontwikkeling eigenlijk in?

Professionele ontwikkeling is relatief gelijk aan persoonlijke ontwikkeling. De focus ligt echter vooral bij je carrière of bedrijf, terwijl persoonlijke ontwikkeling meer op je persoonlijkheid en privéleven is gericht. Ontwikkeling op zichzelf is een manier om te groeien in het leven, nieuwe dingen te leren en jezelf op diverse fronten telkens verbeteren. Professionele ontwikkeling richt zich op het verbeteren van bepaalde kernkwaliteiten, eigenschappen, capaciteiten dan wel kennis op professioneel gebied. Dit doe je vooral om je bedrijf naar een hoger level te tillen als ondernemer, zodat je sterker in de markt staat en zodoende meer winsten kunt boeken. Binnen bedrijven met personeel worden vaak trainingen aan werknemers aangeboden, zodat de medewerkers telkens iets nieuws bijleren. Als ondernemer ben je echter zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en zal je dus zelfstandig op zoek moeten gaan, naar manieren om jezelf op professioneel vlak te ontwikkelen. Er zijn erg veel manieren waarop dit mogelijk is, zoals:

 • Trainingen
 • Cursussen
 • Workshops
 • Studie of zelfstudie
 • Nieuwe vaardigheden leren
 • Nieuws en ontwikkelingen in de gaten houden
 • Bij- of omscholing
 • Netwerkevenementen
 • Integrale samenwerking
 • Samenwerking met collega-ondernemers of zakenpartners
 • Capaciteiten- en kennisonderzoek
 • Leren van andere ondernemers

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar het dekt in ieder geval de lading van het begrijp ontwikkeling. Het gaat er echt om, dat je iets geheel nieuws leert en dit vervolgens ook in je professionele praktijk toepast. Zonder jezelf te ontwikkelen stagneer je al snel, waardoor je bedrijf ook vastloopt. Je zult op structurele basis ontwikkelingen in de gaten moeten houden en hier strategisch op inspelen, als je wilt dat je bedrijf het goed blijft doen. Bedenk, dat er altijd ondernemers zullen zijn die hard hun best doen om met de tijd mee te gaan. Doe jij dit niet? Dan raak je op een gegeven moment achter en is het lastig, om nog klanten te vinden.

Waarom je professionele ontwikkeling als ondernemer belangrijk is

Als je serieus wilt worden genomen binnen de zakenwereld, dan dien je er te allen tijde voor te zorgen dat je op de hoogte bent van alles dat gebeurt binnen jouw vakgebied. Je bent als ondernemer tegelijkertijd specialist en dit dien je dientengevolge ook uit te dragen. Als je een bedrijf start, dan wil je dat het bedrijf ook met de tijd mee kan groeien. Neem als voorbeeld een winkelier die sportkleding verkoopt. Vooral binnen de sportwereld is er vaak sprake van nieuwe technologieën, bepaalde doorbraken en gloednieuwe producten. Als je je huidige klanten wilt behouden, dat zul je er voor moeten zorgen dat je continu op de hoogte bent van eventuele nieuwe producten, zodat je deze direct in je winkel kunt aanbieden. Ook zul je voor sommige producten allicht extra informatie moeten opzoeken betreffende het correcte gebruik ervan, of zelfs iets nieuws moeten leren. Hetzelfde geldt voor iemand die in een andere branche werkt die tevens gevoelig is voor trends en nieuwe producten: je komt er simpelweg niet mee weg, als je zulke ontwikkelingen negeert. Dan zullen anderen jou op den duur ook negeren en absoluut niet meer serieus nemen.

Naast de uitstraling van je bedrijf en de producten en diensten die je aanbiedt, is je professionele ontwikkeling ook voor jou persoonlijk heel belangrijk! Wanneer je namelijk niets nieuws leert en elke dag hetzelfde doet, dan is het risico op stagnatie enorm groot. Daarnaast kun je je ook erg gaan vervelen, waardoor het lastig kan zijn om nog motivatie op te brengen voor je dagelijkse bezigheden. Probeer dus op regelmatige basis nieuwe kennis en ervaring op te doen, bijvoorbeeld met een kleine cursus, of zelfstandig onderzoek naar een onderwerp dat jou en je bedrijf raakt. Een ander idee is omscholing, wanneer je momenteel van mening bent dat je huidige werkzaamheden niet meer uitdagend genoeg zijn. Het is namelijk nooit te laat, om een nieuwe onderneming te starten. Misschien heb je al langer ideeën voor iets nieuws, maar heb je deze nog niet uitgevoerd? Soms kan angst voor het onbekende ons tegenhouden, maar het spreekt voor zich dat dit natuurlijk heel erg zonde is. Probeer daarom altijd een vinger aan de pols te houden betreffende je persoonlijke en professionele ontwikkeling en neem jezelf serieus, wanneer je het idee hebt dat je stagneert. Een nieuwe ervaring, activiteit of cursus is dan vaak precies wat je nodig hebt en wat je bedrijf weer kan doen opbloeien.

Houdt goed je markt in de gaten

Een heel goede manier om te achterhalen of het tijd is om aan je professionele ontwikkeling te werken, is door te kijken naar de huidige behoeften binnen jouw specifieke markt of werkveld. Hebben er in de afgelopen jaren bijvoorbeeld veel veranderingen plaatsgevonden? Zijn er nieuwe technologieën of processen geïntroduceerd? Zijn er nieuwe studies of cursussen verschenen, of zijn er belangrijke toevoegingen geweest binnen de vakliteratuur? Of is jouw markt misschien veel in het nieuws omtrent het één of ander? Deze (en andere soortgelijke) gebeurtenissen vragen van jou als ondernemer, dat je jezelf allereerst goed inleest betreffende de veranderingen. Daarna is het zaak, om te kijken op welke manier je kunt meegaan met de actualiteiten. Is het bijvoorbeeld genoeg om op de hoogte te zijn, dan hoef je in principe niets te doen. Zijn er echter belangrijke zaken gewijzigd of toegevoegd, zoals wetten, producten of reglementen, dan dien je zo snel als mogelijk actie te ondernemen om mee te draaien met de veranderingen. Zo blijf je als ondernemer steeds up-to-date en kunnen klanten vertrouwen op jouw expertise en flexibiliteit. Een ondernemer die continu op de hoogte is van veranderingen binnen diens vakgebied, wordt veel sneller serieus genomen dan een ondernemer die alleen doet wat hij of zij zelf wil. Het gaat uiteindelijk ook om je klanten en jouw vaardigheden op het gebied van het juist bedienen van deze klanten. Door op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen je markt, houd je je professionele ontwikkeling ook automatisch op peil.

Manieren om jezelf steeds weer uit te dagen

Een belangrijk proces van ondernemerschap is constante groei. Dit bereik je alleen maar, wanneer je jezelf uitdaagt om nieuwe dingen te leren, in te kunnen spelen op veranderende behoeften en door flexibel te blijven onder druk. Professionele ontwikkeling heeft ook veel met jezelf uitdagen te maken, omdat je steeds aan je vaardigheden en capaciteiten sleutelt, totdat je zelf van mening bent dat je weer afdoende hebt geleerd. Stagnatie is echt een serieus probleem voor ondernemers, omdat dat het verschil kan betekenen tussen succes en falen. Het is daarom raadzaam, om eens in de zoveel tijd eens een persoonlijkheidstest te doen, of een professionele beroepskeuzetest. Door middel van zulke testen kun je achterhalen of je nog steeds doet wat bij je past, of je jezelf voldoende stimuleert om nieuwe dingen te leren en wat je eventueel nog meer kunt doen, om je bedrijf nieuw leven in te blazen. Na verloop van tijd wordt ook het runnen van een bedrijf enigszins automatische pilootwerk en dat wil je voorkomen.

Naast het doen van testen, kun je ook eens met familie, vrienden of andere ondernemers om de tafel, om te bespreken wat je momenteel goed vindt gaan in je leven en waar nog verbetering mogelijk is. Soms kunnen anderen je een ontzettend nuttig klankbord bieden, waaraan het in je eentje ontbreekt. Als je je gedachten en ambities uitspreekt, kom je tevens vaak tot bijzondere nieuwe ideeën en conclusies. Hier kunnen anderen je goed bij helpen, door bijvoorbeeld goede en diepe vragen te stellen en bepaalde elementen van je gedachten aan elkaar te verbinden. In je eentje kom je niet altijd even snel op nieuwe ideeën, omdat mensen geneigd zijn telkens op dezelfde manier ergens over na te denken. Door anderen actief te betrekken bij je denkproces, kun je je wensen beter vertalen naar praktische mogelijkheden. Op deze wijze kun je vaak al gauw inspirerende inzichten krijgen betreffende jouw professionele toekomst en de toekomst van je bedrijf. Als je op dit moment niet weet hoe je jezelf kunt uitdagen, dan kunnen deze twee mogelijkheden je absoluut verder helpen.

Hoe kan coworking bijdragen aan je professionele ontwikkeling?

Zoals we hierboven al summier hebben uitgelegd, zijn sociale contacten onontbeerlijk als het gaat om jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling. Anderen zien vaak zaken, waar jij niet direct zicht op hebt, zoals blinde vlekken en weggestopte idealen. Wanneer je ervoor kiest om te coworken als ondernemer, haal je jezelf tegelijkertijd uit een isolement. Vooral ondernemers die thuis werken, ervaren vaak gevoelens van eenzaamheid en een gebrek aan motivatie, omdat ze simpelweg niet voldoende met anderen in contact kunnen treden. Interpersoonlijke relaties zijn op alle niveaus in het leven belangrijk, omdat anderen spiegelen waar jij me in je hoofd rondloopt. Daarnaast is het ook binnen de professionele wereld van belang dat je anderen tegenkomt, omdat je op die manier snel je netwerk kunt uitbreiden. Hierdoor kun je anderen vinden aan wie je werk kunt uitbesteden, ondernemers die graag diensten of producten bij je afnemen, investeerders, sparringpartners en ook opleiders. Maar ook gewoon ondernemers waar je gezellig een borrel mee kunt drinken, of een workshop mee kunt organiseren. Soms kun je helemaal vastzitten in je eigen denkproces en een andere frisse blik, is dan precies wat je nodig hebt. Wij horen vaak van ondernemers, dat ze na een paar keer flexwerken al met nieuwe ideeën en inspiratie bezig zijn. Een nader kan je nét dat duwtje in je rug geven om met die interessante cursus te beginnen, een opleiding in een ander land te overwegen, een seminar te geven of gewoon een leuk boek kopen dat jouw professionele blik verruimt. Je vergoot daarmee aanzienlijk je kansen op succes, daarnaast kun je belangrijke nieuwe informatie leren waardoor je beter in staat bent om op de behoeften van je klanten in te spelen.

Easystart Office denkt graag met ondernemers mee!

Het team van Easystart Office kan je uitstekend helpen, als je er over na denkt om wat vaker buiten de deur te werken. Met meerdere moderne kantoorpanden in Rotterdam en Amsterdam in beheer, kunnen wij ondernemers helpen aan het opbouwen van een sterk netwerk, het bieden van volledig ingerichte werkplekken en een plek bieden waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Al onze locaties zijn van alle professionele gemakken voorzien, zoals diverse werkplekken met verstelbaar meubilair, vergaderzalen, plekken waar je even kunt uitrusten en alle benodigde apparatuur. Tevens ben je bij ons 24 uur per dag en 7 dagen per week welkom, iets dat veel coworking locaties niet aanbieden, daar kun je doorgaans enkel van maandag tot en met vrijdag terecht. Werk je graag op afwijkende tijden? Dan is dit een uitstekende oplossing voor jou. Voorts kun je jouw bedrijf ook op één van deze locaties laten registreren bij de Kamer van Koophandel, zodat je bedrijf direct professioneler oogt en je werk en privé beter gescheiden kunt houden. Neem gerust eens contact met ons op om een dag te plannen waarop je op proef kunt komen werken, zodat je meteen van de sfeer kunt proeven. Wij beantwoorden tevens graag al jouw vragen.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu