Een onderneming starten naast een baan: hoe realiseer je dat?

februari 04, 2023
Virtueel kantoor of flexwerkplek?

Updated on 19 februari 2024

Velen dromen er van om ooit ondernemer te worden, maar de stap om het daadwerkelijk te doen kan erg drastisch en groot lijken. Als je momenteel een (vaste) baan hebt, dan ben je elke maand in ieder geval verzekerd van een salaris, dat op je rekening wordt gestort. Vooral nu met inflatie en steeds vaker stijgende prijzen, is dat een zekerheid die je ongetwijfeld niet wilt verliezen. Daarentegen kan een onderneming betekenen, dat je financiΓ«le vrijheid kunt genieten. FinanciΓ«le vrijheid houdt onder meer in, dat je nooit meer problemen hoeft te ervaren met het betalen van rekeningen, daarnaast kun je veel meer uitgeven dan met een vaste aanstelling het geval is. En wie wil dit nou niet? Helaas zijn er ook mensen, die in de val trappen van onbereikbare beloften en daardoor alles verliezen.

Vergis je niet: een onderneming drijven betekent nog steeds dat je hard moet werken! Je doet het echter niet meer voor een ander, maar voor jezelf. En precies daar ligt het verschil met een baan. Een relatief veilige manier om een onderneming te starten, is door dit naast je huidige baan te doen. Veel mensen zijn een beetje angstig dat ze daardoor erg veel belasting moeten betalen gedurende een bepaalde periode, maar als je het slim aanpakt, kun je dit zo inrichten, dat het stoppen met je baan en verdergaan met je onderneming vrijwel naadloos verloopt. In dit artikel vertellen wij je meer over het starten van een bedrijf naast je huidige baan. Bovendien geven we je vast wat handige tips, zoals hoe je je bedrijf vanaf het begin een professionele uitstraling kunt geven.

Waarom ondernemer worden?

Ondernemerschap is, helaas, niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je zelfstandig aan de slag gaat, dan wordt ook van jou verwacht dat je alles zelf oppakt. Je hebt niet meer de zekerheid van een vast salaris, waardoor het vooral aan het begin zwaar kan zijn. In sommige gevallen hebben ondernemers direct succes, maar vaak zullen de eerste maanden of jaren bestaan uit heel hard werken en veel acquisitie. Daarnaast zul je je eigen tijd in moeten delen, iets dat je in een vaste functie niet gewend bent. Je baas schrijft immers voor waar je werkzaamheden uit bestaan en daar dien je je aan te houden. Sommigen hebben deze sturing nodig, niet iedereen is ervoor in de wieg gelegd om werk en tijd zelfstandig in te delen. Houd je echter van je vrijheid en ben je bereid hard te werken? Dan kan ondernemerschap voor jou de beste optie naar financiΓ«le vrijheid betekenen. Je kunt helemaal zelf kiezen wat je wilt doen, waar je dit wilt doen, welke klanten je wilt aantrekken en hoe je je bedrijf gedurende de jaren uit wilt bouwen. Het is vooral deze vrijheid, die ondernemers zo aantrekt. Ondernemers kiezen vrijwel altijd voor ondernemerschap, omdat ze niet meer voor een ander willen werken. In feite vult jouw baas zijn of haar zakken met jouw inspanning: wanneer je echter zelfstandige wordt, dan houd je al het geld dat je verdient voor jezelf. Na aftrek van de diverse belastingen natuurlijk, daar ontkomen we nochtans niet aan. Dus houd je van vrijheid en ben je graag zelf verantwoordelijk voor je leven? Dan is ondernemerschap zeker iets voor jou.

Bedenk goed waarin je je wilt specialiseren

De eerste stap naar een eigen bedrijf is natuurlijk het bepalen van de richting die je uit wilt. Er zijn miljoenen bedrijven op aarde, elk met een eigen doel, specialisatie en ambitie. Als je nog niet zeker weet wat je precies wilt gaan doen, dan raden wij je aan om eens een beroepskeuzetest te doen. Daaruit komen in ieder geval je sterke en minder sterke kanten naar voren, die je kunt gebruiken om te bepalen wat een goede keuze voor jou is. Daarnaast is het slim om te kijken naar de dingen die je leuk vindt om te doen. Houd je bijvoorbeeld van sport, of auto’s? Dan kan een onderneming in die richting een leuk initiatief zijn. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of er bestaat wel een bedrijf in een bepaalde markt. Van speelgoed tot zakelijk dienstverlening en van bakkers tot multinationals: bijna alles is al een keer bedacht, gedaan en uitgetest. Kijk dus zeker rond op internet naar bedrijven die jou aanspreken. Stel jezelf vervolgens de volgende vragen:

  • Of je over de kennis en expertise bezit om iets goed uit te kunnen voeren
  • Of je nog een opleiding dient te volgen, om iets aan te kunnen
  • Waar je van nature goed in bent
  • Waar je dromen en ambities op gericht zijn
  • Welke onderwerpen je aanspreken en waarom
  • Hoe je met jouw idee geld kunt verdienen
  • Wat jouw 'target audience' is, dus de klanten die iets aan jouw diensten of product hebben
  • Of jouw idee niet allang bestaat
  • Wat je voor nieuws op de markt kunt brengen
  • Hoe je dit allemaal wilt financieren
  • Hoeveel tijd je momenteel per week te besteden hebt, om aan je bedrijf te werken
  • Welke zaken je zelf wilt doen en welke je wilt uitbesteden

Dit zijn eigenlijk basisvragen, die elke (startende) ondernemer zichzelf dient te stellen. Een goede voorbereiding is immers her halve werk: door zeker te zijn van je doelen en ambities, zorg je ervoor dat je de startfase goed kunt voorbereiden. Ook kom je er meteen achter, of ondernemerschap bij je past. Gaandeweg kom je er namelijk achter, dat je veel dient te regelen en te doen. Enkel door hier achter te komen, weet je ook zeker of je het aan kan om geheel zelfstandig een bedrijf te runnen. Probeer ook mensen uit je directe omgeving te betrekken bij je plannen, want die kennen je het beste. Zo kun je bepaalde overwegingen of ideeΓ«n meteen toetsen aan de werkelijkheid.

Hoe start je een onderneming?

Heb je voor jezelf een solide algemeen plaatje opgesteld? Dan kan het β€˜echte werk’ beginnen. Wij raden ten zeerste aan, om een business plan te schrijven. Dat is eigenlijk waar je altijd mee dient te beginnen. In een business plan komen meerdere belangrijke zaken aan bod, zoals:

  • De aard en doelstelling van je bedrijf
  • De rechtsvorm die je wilt kiezen
  • Een plan waarin je uitschrijft hoe je klanten aan wilt trekken
  • Een marketingplan
  • Een opsomming van directe concurrenten en hoe je je onderscheidt van hen
  • Een financieel plaatje inclusief prognose voor de komende jaren
  • Hoeveel uren je wilt werken

Door zulke zaken op papier te zetten, kun je voor jezelf een strategie bepalen omtrent de beste methode om je bedrijf te starten. Ook wordt meteen duidelijk, of je bijvoorbeeld een lening of andere vorm van financiering nodig hebt om te starten. Als je producten wilt verkopen, zul je natuurlijk eerst een voorraad aan moeten leggen. Weet je al hoeveel je nodig hebt? En waar je dit op wilt slaan? Als je een bedrijf binnen de zakelijke dienstverlening wilt beginnen, dien je je onder meer af te vragen, of je een kantoorpand nodig hebt. Kleine zelfstandigen die vooral een ambacht uitoefenen zullen sowieso een ruimte nodig hebben, zoals een atelier, salon of werkplaats. Heb je momenteel voldoende financiΓ«le middelen, om dit zelf te bekostigen? Of zul je ergens geld vandaan moeten toveren? Deze en vele andere zaken horen in je business plan toegelicht en beantwoord te worden, zodat derden een duidelijk plaatje hebben bij je ideeΓ«n. Met name banken zijn alleen geneigd geld te investeren, wanneer je financiΓ«le plaatje concreet en haalbaar is. Tegenwoordig kun je echter op diverse manieren aan investeerders komen, zoals angel investors en crowdfunding. Doe gedegen onderzoek, alleen dan weet je hoe je zaken goed kunt aanpakken.

Heb je je business plan eenmaal af? Dan komt het praktische gedeelte: je bedrijf inschrijven. Dit doe je bij de Kamer van Koophandel (KvK). Indien je begint met een eenmanszaak, dan kun je meteen een afspraak maken. Wil je liever een besloten vennootschap (BV)? Dan zul je eerst naar de notaris moeten, om je bedrijf op te richten. Dit kost allang niet zoveel meer als vroeger, want je hoeft geen minimale investering meer te doen. Daarnaast zijn de notariskosten in de afgelopen decennia ook omlaag gegaan. Shop vooral rond op internet, totdat je een geschikte partij hebt gevonden. Een BV is in veel gevallen een goede keuze, omdat je onder meer niet persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden die je met je onderneming maakt. Bereken wel hoeveel je in de eerste jaren verwacht te gaan verdienen, want een BV wordt pas fiscaal interessant vanaf een verwachte omzet boven de € 150,000. Heb je je BV opgericht? Dan maak je een afspraak met de KvK en kun je je bedrijf daadwerkelijk registreren. Hier betaal je een kleine lege voor, waarna je direct je registratienummer krijgt. Ook wordt direct een btw-nummer voor je aangemaakt bij de Belastingdienst. Als je dan ook direct een zakelijke bankrekening opent, ben je klaar om van start te gaan!

Je baan en onderneming combineren tijdens de start

Wanneer je bedrijf eenmaal bestaat, dan begint het echte werk. Je zult wekelijks zeker een aantal uren moeten investeren in je bedrijf, als je wilt dat alles gaat lopen. Probeer voor jezelf daarom te bepalen, hoeveel uren je wekelijks kunt investeren. Heb je een fulltime baan? Dan kun je in het weekend extra werken, of in de avond. Veel ondernemers staan ook vroeg op, bijvoorbeeld om 5 uur ’s ochtends. Vooral in de kalme ochtenduren kun je veelal veel gedaan krijgen, omdat je op zulke tijdstippen doorgaans door niemand wordt gestoord. Het zal je verbazen, hoeveel werk je gedaan kunt krijgen zonder enige vorm van afleiding. Leg dus zeker ook je telefoon weg op die momenten en plan werktijden in, waar je je aan houdt. Als je dit stelselmatig volhoudt, dan wordt het vanzelf een gewoonte.

Registreer in de beginmaanden ook alle uren die je maakt, zodat je voor jezelf overzichtelijk hebt hoeveel tijd je kwijt bent aan bepaalde werkzaamheden. Naast je reguliere zakelijke werkzaamheden, zijn er namelijk ook werkzaamheden verbonden aan het runnen van een bedrijf die niet direct gericht zijn op het vergaren van omzet. Denk aan je boekhouding en het creΓ«ren van een website en marketing en promotiematerialen. Vraag jezelf af, welke zaken je zelf op wilt pakken en welke zaken je beter kunt uitbesteden. In onze ervaring is het uitbesteden van je boekhouding een goed idee, als je zelf geen boekhouder bent. Dit kan je vele uren onnodig (zoek)werk besparen, daarnaast weet je zeker dat het goed wordt uitgevoerd. Foutjes maken in je administratie is geen goed idee: je kunt hier fikse boetes voor krijgen. Probeer in elk geval voor jezelf uit wat het beste werkt en wat je wel en niet aan kunt. Na enkele maanden kun je dan voor jezelf bepalen of het goed gaat. Ben je erg moe door te werken naast je baan? Overweeg dan allicht minder uren te gaan werken, zeker als je bedrijf lekker begint te lopen. Misschien kun je in deeltijd werken, of je fulltime werkweek iets inkorten. Het is belangrijk dat je voor jezelf een goed schema aanhoudt, zodat je niet te veel werkt en mogelijkerwijs overspannen raakt. Je zult dan voor jezelf moeten besluiten welke werkzaamheden wanneer prioriteit hebben. Wanneer je eenmaal genoeg gaat verdienen met je bedrijf om je maandelijkse lasten te betalen, kun je eindelijk overwegen om je baan op te zeggen.

Zaken waar je op dient te letten

Een zeer interessante optie voor startende ondernemers, is het overwegen van een zakelijk registratieadres. Bij de KvK dien je namelijk een adres op te geven, waarop je bedrijf wordt ingeschreven. In zeer veel gevallen kiezen ondernemers voor het gebruiken van hun huisadres als registratieadres, maar hier kunnen wat nadelen aan kleven. Zo heb je minder privacy, omdat derden gewoon op de website van de KvK je privΓ©adres op kunnen zoeken. Wanneer je werkzaam bent binnen een gevoelige branche, kan dit in je nadeel werken. Ook speelt professionaliteit een grote rol. Wil je op termijn graag internationaal zaken, doen, of wil je direct serieus genomen worden als ondernemer? Dan raden wij aan, om een zakelijk registratieadres te overwegen. Daarmee kun je je bedrijf op een prominente locatie inschrijven in een grote stad, hetgeen je direct naamsbekendheid oplevert. Easystart Office biedt bijvoorbeeld zakelijke registratieadressen aan in Rotterdam en Amsterdam: twee grote Nederlandse steden, die internationaal ook bekend zijn. Bijkomende voordelen zijn tevens het feit dat je zakelijke post wordt gescand en digitaal opgeslagen, zodat je er altijd gemakkelijk bij kunt. Ook houd je werk en privΓ© op die manier beter gescheiden. Bovendien kun je gebruik maken van onze vergaderzalen, wanneer je klanten wilt ontvangen. Dit staat een stuk professioneler, dan klanten of derden thuis ontvangen. Je zit voorts nooit ergens lang aan vast, want je betaalt maandelijks een abonnementsbedrag dat je ook maandelijks op kunt zeggen.

Andere ondernemers ontmoeten? Dat kan!

Naast een zakelijk registratieadres, Biedt Easystart Office ook de optie tot coworking. Coworking is het gebruik kunnen maken van een flexwerkplek, zodat je ook andere ondernemers kunt ontmoeten op regelmatige basis. Wij bieden op al onze locaties flexwerkplekken aan, die allemaal zijn ingericht met alle benodigde kantoorapparatuur. Een kantoorpand huren als startende ondernemer is bijna niet te doen op financieel gebied, maar als je gaat flexwerken, kun je alsnog genieten van alle faciliteiten die bij een kantoorpand horen, voor een fractie van de prijs. Daarnaast heb je als startende ondernemers nog niet (veel) collega’s, waardoor je je allicht een beetje geΓ―soleerd kunt voelen. Door te coworken is dat verleden tijd! Je ontmoet telkens weer nieuwe mensen, die net als jij allemaal ondernemen. Je kunt met hen sparren over bedrijfsideeΓ«n, manieren om zaken goed te regelen of juist uit te besteden, verhalen uitwisselen en in sommige gevallen zelfs nieuwe klanten aantrekken. Ondernemers zijn doorgaans sociaal actief en vaardig, omdat je natuurlijk verantwoordelijk bent voor je eigen marketing en promotie. Je kunt derhalve veel nuttige contacten opdoen, wanneer je buiten de deur gaat werken. Dit is absoluut het proberen waard! Je zit bovendien ook wederom nergens aan vast, als je besluit te gaan coworken: ook onze flexwerk abonnementen zijn maandelijks opzegbaar. Bevalt het niet? Dan stop je er na een maandje gewoon mee.

Ondernemen naast een baan en het concurrentiebeding

Sinds de komst van het internet, is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om ondernemer te worden. Nu je de mogelijkheden hebt om voor jezelf te beginnen, is de eerste stap zo gezet. Er zijn echter wel wat zaken, waar je rekening mee moet houden. Allereerst raden wij je aan, om je huidige arbeidsovereenkomst goed na te lopen. In een arbeidsovereenkomst kan bijvoorbeeld een concurrentiebeding zijn opgenomen. Hierin staan diverse bepalingen dan wel afspraken over het vergaren van neveninkomsten. In sommige gevallen gaat het enkel om werkzaamheden die hetzelfde zijn (of lijken op) de werkzaamheden, die je voor je werkgever verricht. Dit wordt in het contract opgenomen, zodat je er niet eventueel met de klanten van je baas vandoor gaat. In andere gevallen ben je verplicht alle nevenwerkzaamheden in ieder geval te melden, of je dient om toestemming te vragen. Zorg dat je je altijd aan je arbeidsovereenkomst houdt, anders kun je op een later tijdstip geconfronteerd worden met vervelende consequenties. Dit kan bestaan uit het betalen van hoge boetes. Overleg daarom het liefst met je werkgever over je plannen, want op die manier behoud je de vertrouwensband. Daarnaast kan je werkgever ook meteen anticiperen op het feit, dat jouw functie in een later stadium mogelijk opgevuld moet worden. De kans is natuurlijk aanwezig, dat je je baan op termijn opzegt.

Fiscale gevolgen van het drijven van een onderneming naast een (vaste) aanstelling

Wanneer je een baan hebt, dan ben je er als het goed is van op de hoogte, dat er maandelijks loonbelasting wordt ingehouden op je salaris. Als je ondernemer wordt, dan dien je eenmaal per jaar aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Die belasting betaal je over je winst, dus het geld dat je overhoudt nadat je de aftrekposten van de omzet hebt afgetrokken. Dit bedrag komt straks dus bovenop het bedrag, dat je aan salaris krijgt uitgekeerd. Houd er rekening mee, dat je hierdoor mogelijk in een hoger belastingtarief terecht komt. Ook dien je in de gaten te houden, wat de grenzen zijn voor eventuele toeslagen die je nu ontvangt. Ga je over het grensbedrag heen? Dan kunnen je toeslagen worden verminderd, of je ontvangt zelfs helemaal niets meer. Daar staat natuurlijk tegenover, dat je zelf meer geld verdient, dus per saldo houd je waarschijnlijk evenveel (of meer) over. Voort krijg je als ondernemer ook met omzetbelasting te maken: je dient namelijk elk kwartaal aangifte doen voor de btw. Allicht kun je aan het begin aanspraak maken op de zogeheten Kleine Ondernemersregeling (KOR). Hier gaat het om het verschil tussen de btw die je moet betalen en de btw die je zelf betaald hebt. Als je relatief weinig btw moet afdragen, dan kun je hier vrijstelling voor krijgen. Als laatste kunnen nog enkele verzekeringen worden genoemd, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zolang je nog werkt, ben je beschermd tegen arbeidsongeschiktheid. Ga je als ondernemer aan de slag, doe dan wat onderzoek naar eventuele verzekeringen die je zelf af wilt sluiten.

Easystart Office helpt startende ondernemers met een zakelijk registratieadres

Zoals we eerder al hebben uitgelegd, kun je bij ons terecht voor een zakelijk registratieadres voor je nieuwe onderneming. Hierdoor maak je direct een professionele indruk met je bedrijf, bovendien kun je ook gebruik maken van extra services zoals coworking en het huren van vergaderzalen. Het scannen van je zakelijke post is altijd bij onze diensten inbegrepen. Voor een relatief klein bedrag per maand kun je je bedrijf inschrijven in Rotterdam of Amsterdam, waardoor het voor klanten en derden ook gemakkelijker is om je te bereiken. Wil je meer weten over de diensten die wij aanbieden, of eens langskomen om onze locaties van dichtbij te bekijken? Neem dan zeker contact op met het team van Easystart Office, wij helpen je graag verder met al je vragen. Ook kun je een dagje op proef komen werken, om te kijken of coworking iets voor jou is.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu