Hoe kun je aan opdrachten komen op een coworking locatie?

juli 06, 2022
5 manieren hoe coworking bijdraagt aan een succesvolle onderneming

Updated on 19 februari 2024

Voor veel zelfstandig ondernemers is coworking bij uitstek de oplossing, om nieuwe contacten op te doen en niet de hele tijd thuis te hoeven werken. Een groot voordeel van het bedrijfsleven is immers het sociale component dat er onlosmakelijk mee verbonden is, want met een groot netwerk bereik je nu eenmaal meer dan helemaal alleen. Daardoor kan het structureel of sporadisch werken op een flexkantoor je op verschillende manieren helpen, om je bedrijf naar een hoger level te tillen. Want wist je dat het ook heel goed mogelijk is, om nieuwe projecten en opdrachten te vinden via coworking spaces? Het kan namelijk zomaar gebeuren, dat je op een dag tegenover iemand komt te zitten die wel gebruik wil maken van jouw diensten. In dit artikel lichten we toe wat je dan het beste kunt doen. En hoe je ervoor kan zorgen, dat nieuwe contacten in je sociale kring blijven.

Hoe leg je gemakkelijk contact met nieuwe mensen?

Iets dat veel (startende) ondernemers lastig vinden, is het leggen van contacten met vreemden. Het is niet altijd even gemakkelijk, om zomaar op iemand af te stappen en een gesprek aan te gaan. Dit speelt met name, wanneer je van nature enigszins introvert bent. Het prettige aan coworking is het feit, dat het aanvoelt alsof je met collega’s op kantoor zit. Dit kan je al een stapje over de drempel heen helpen, vanwege het feit dat er meestal al een collegiale sfeer heerst. Vooral in de pauze is het mogelijk om samen bijvoorbeeld een wandeling te maken, of een broodje te nuttigen. Zo kun je al vrij snel nieuwe contacten opdoen en een brede diversiteit aan zaken bespreken, die jullie allicht allebei aan gaan. Het leukste is als je met een groepje iets onderneemt, want dan leer je in één klap meerdere mensen kennen.

Stel vooral open en neutrale vragen

Een manier om er achter te komen of iemand dezelfde interesses deelt als jij, is een algemeen gesprek te starten door vragen te stellen aan een ander zoals:

 • “Hoe ben jij je bedrijf begonnen?”
 • “Wanneer besloot je om ondernemer te worden en wat was de aanleiding hiervoor?”
 • “In welke branche ben je momenteel actief?”
 • “Wat vind je het leukste aan zelfstandig ondernemerschap?”
 • “Zie je jezelf in de toekomst nog iets anders doen?”
 • “Wat zijn volgens jou eigenschappen van een goede zakenpartner?”
 • “Wat zijn karaktereigenschappen, die jij bij een ondernemer vindt passen?”

Deze (en andere neutrale) vragen openen de mogelijkheid tot een dialoog, waarbij je beiden poolshoogte kunt nemen van elkaars ambities en doelen. Sluiten deze op één of meerdere fronten aan? Dan wordt het al een stuk eenvoudiger om het gesprek gaande te houden én eventueel te sturen.

Hoe het gesprek gaande te houden

Zodra de communicatie vloeiend verloopt, dan kun je beiden wat meer persoonlijke zaken bespreken, of zaken waar jullie een passie voor hebben. Bijvoorbeeld over jullie huisdieren, vakantieplannen, sport, hobby’s of studie. Hoe meer je leert over iemand, hoe beter je kunt anticiperen op eventuele aanknopingspunten tussen jullie beiden. Het beste is om goed te luisteren naar de ander en geïnteresseerd vragen te stellen, want zo geef je aan dat je aandacht en tijd voor de ander hebt. Dit vinden mensen over het algemeen prettig, waardoor ze zichzelf bij jou op je gemak zullen voelen. Probeer ook zeker niet het verhaal telkens jouw kant uit te draaien, want daar zitten de meeste ondernemers niet op te wachten.

Houdt ook te allen tijde in je achterhoofd, dat je absoluut niet van elk nieuw contact opdrachten hoeft te verwachten! In de meeste gevallen houd je er hooguit een gezellige kennissenkring aan over, of leuke mensen met wie je activiteiten kunt ondernemen. En dat is altijd mooi meegenomen, want zo ontstaat tevens mond-tot-mondreclame voor jou en je bedrijf. Wij raden daarom aan om een gesprek altijd luchtig te houden en zeker niet te pushen: de meeste ondernemers zitten niet te wachten op drammerige mensen. Wees dus niet teleurgesteld als je initieel nog geen nieuwe opdrachten krijgt en probeer tevreden te zijn met de uitbreiding van je sociale kring. En probeer het allemaal te zien als een leuk sociaal avontuur.

Wil iemand jouw diensten afnemen?

Heb je wel geluk en is iemand geïnteresseerd in de diensten die jij met je bedrijf aanbiedt? Gefeliciteerd, dan heb je misschien een opdracht te pakken! Er zijn dan enkele zaken, waar je op dient te letten tijdens jullie communicatie:

 • Stel inhoudelijke vragen over de opdracht, zodat je zeker weet dat je het aan kunt en geschikt bent voor de rol
 • Vraag zeker naar de website en gegevens van de ondernemer
 • Vraag ook naar de oplevertermijn/deadline
 • Probeer te achterhalen wat deze ondernemer precies verwacht en welke zaken belangrijk voor hem of haar zijn
 • Tarieven kun je beter achteraf per email bespreken, in de meeste gevallen wordt het als enigszins onbeschoft gezien om in een eerste gesprek over te beginnen
 • De opdracht heb je in principe pas echt binnen, als je op een later tijdstip nog communiceert en daadwerkelijk aan de slag gaat. Dit kan soms een poos duren, dus heb vooral geduld!

Het verdient aanbeveling om altijd netjes te blijven, ook wanneer iemand ineens niet meer reageert. Wanneer je op zo’n moment boos wordt, dan loop je het risico dat de ondernemer negatief over jou zal spreken tegen anderen. En dit doet je bedrijf natuurlijk geen goed. Wees dus altijd beschaafd en vriendelijk, dan kan er weinig mis gaan.

Easystart Office biedt ruimte voor het leggen van nieuwe contacten

Met meerdere vestigingen in Amsterdam en Rotterdam, bieden wij moderne coworking faciliteiten aan voor alle ondernemers die eens buiten de deur willen werken. Op onze flexkantoren is voldoende ruimte om stil en geconcentreerd te werken, maar het is ook absoluut mogelijk om nieuwe en interessante contacten te leggen. De kantoren bevinden zich op A-locaties, waardoor het voor eventuele klanten van jouw bedrijf ook gemakkelijk is om je te vinden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan zeker eens contact op met ons team, of kijk op de website voor meer informatie.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu