Hoe je als ondernemer om kunt gaan met de groeiende vraag naar opdrachten zonder vaste locatie

februari 24, 2023
Meerdere handelsnamen op één registratieadres? Dat werkt zo.

Updated on 27 augustus 2023

In de afgelopen jaren is een duidelijke kentering te zien op het gebied van ‘vaste’ werklocaties: die verdwijnen namelijk steeds sneller uit beeld. Sinds de opkomst van Het Nieuwe Werken heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden, waarbij de inhoud van het werk meer waarde heeft gekregen, dan de locatie waarop je werkzaamheden verricht. Dit is vrij onconventioneel, want tot het begin van de huidige eeuw was het vanzelfsprekend dat werknemers op de locatie van hun werkgever aanwezig waren. In sommige gevallen was er zelfs sprake van zogeheten kloktijden: het exacte moment waarop je binnenkwam en wegging bepaalde je uiteindelijke werkuren. Dit fenomeen werd echter steeds meer aan kritiek onderworpen, mede omdat het niet altijd de kwaliteit van het werk en de productiviteit van medewerkers ten goede kwam. Steeds meer werd gekeken naar de optimale omstandigheden om de werktijd zo goed als mogelijk te benutten en dat hield niet altijd vanzelfsprekend in, dat een werknemer ergens fysiek voor aanwezig moest zijn.

Zodoende is het vooral in het laatste decennium steeds normaler geworden, om je werk op afwijkende locaties te verrichten. Tijdens de pandemie was dit vooral vanuit huis, maar soms werken mensen ook een dag bij klanten, of in publieke ruimten, al naar gelang hun behoeften. Er is meer aandacht voor de inhoud van het werk, de manier waarop dit het beste kan worden gerealiseerd en ook het welzijn van medewerkers. Men is er achter gekomen, dat veel werkzaamheden prima op afstand kunnen worden verricht. Dit komt mede door de toenemende mate van digitalisering en steeds verdergaande technologische ontwikkelingen, die mensen in staat stellen enorme afstanden digitaal te overbruggen. Apps zoals Zoom en Skype zijn niet meer weg te denken uit het leven, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Daarom is het logisch, dat ook ondernemers veel flexibeler zijn gaan werken. Online ondernemers hebben bijvoorbeeld niet eens een vaste werkplek: het enige dat je nodig hebt, is een goed werkende computer en internet. Maar ook meer traditionele ondernemers leren om hun werk op een meer flexibele wijze in te richten. In dit artikel gaan wij dieper in op die flexibiliteit en beschouwen we, hoe je als ondernemer goed in kunt spelen op het werkaanbod zonder vaste locatie.

Digitalisering verandert langzaamaan onze volledige kijk op de wereld

Sinds de jaren 80 zijn er veranderingen gaande die zo ongelofelijk snel zijn gegaan, dat de mensheid op vele vlakken totaal is omgeslagen. Waar je eind jaren 70 alleen telefoons met draad had en computers nog helemaal niet mainstream waren, lopen we zo’n 40 jaar verder met een smartphone op zak. En dat is nogal wat, want probeer je maar eens voor te stellen dat je in 1975 aan iemand uitlegt, wat een smartphone is. Een reguliere mobiele telefoon is nog wel te doen, al zal het draadloze aspect ook al voor verwondering zorgen. Maar als je nu even bedenkt wat je allemaal met je smartphone kunt doen, dan sta je zelfs in 2023 nog versteld:

 • Bellen
 • Berichten verzenden
 • Nieuws lezen
 • E-mails sturen en ontvangen
 • Bankieren
 • Navigeren
 • Sociale media
 • Klokkijken
 • Internet
 • Muziek luisteren
 • Films en series kijken
 • Gamen
 • Printopdrachten sturen
 • Documenten bewerken
 • Foto’s maken en bewerken
 • Video’s maken en bewerken
 • Winkelen
 • Notities bijhouden
 • Agenda beheren
 • Je hartslag meten
 • Barcodes scannen

Naast deze functies, heeft een smartphone haast ontelbare extra functies; het is maar net wat jij er precies mee wilt doen. Om alles even in perspectief te plaatsen, zou je bovenstaande lijst eens in 1975 moeten opstellen en dan de apparatuur en benodigdheden bij de taken schrijven, die je initieel nodig had om zulke taken te voltooien. Niet veel mensen staan hier bij stil! Maar ook dat heeft vooral te maken met de enorme snelheid waarbinnen de technologische doorbraken en ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Het is zo ontzettend hard gegaan, dat we nu in feite aan één klein apparaatje genoeg hebben om ons hele bestaan mee te regelen. Die digitalisering heeft er derhalve ook voor gezorgd, dat het concept ‘werken’ diametraal is veranderd. Omdat bepaalde activiteiten en taken sinds de opkomst van de smartphone en verregaande digitalisering overbodig zijn geworden, is men ook anders gaan werken – meer gericht op efficiëntie en veel minder gericht op fysieke aanwezigheid. Het is nu vooral belangrijk dat mensen kwalitatief goed werk afleveren en dat is eigenlijk een ontzettend goede tendens.

Heb je een vaste locatie nodig voor jouw onderneming?

De vraag die voor elke ondernemer rijst, is natuurlijk of je behoefte hebt aan een vaste en fysieke werkplek. Ondernemers zijn geen werknemers en dientengevolge zit je als ondernemer nooit ‘vast’ aan iets. De aard van je beroep speelt hierin een cruciale rol. In principe kun je ervan uitgaan, dat alle ondernemers die een bepaald handmatig ambacht uitoefenen, doorgaans wel behoefte zullen hebben aan een eigen vaste werkplek. Denk aan beroepen zoals ontwerper, meubelmaker, juwelier, hoefsmid, schoenmaker, schilder enzovoorts. Daarnaast zijn er ondernemers die ook een beroep uitoefenen dat als ambacht kan worden gezien, maar die echter geen tot weinig spullen en hulpmiddelen nodig hebben en daardoor overal plaats kunnen nemen om te werken. Dit zijn vooral digitale beroepen zoals grafisch ontwerper, architect, schrijver, belegger, makelaar et cetera. Het gaat hier voornamelijk om eenmanszaken en zzp’ers, die verder geen personeel in dienst hebben. Wanneer je online ondernemer bent, dan ben je in feite 100% flexibel. Je hoeft alleen maar een laptop op zak te hebben en mogelijkerwijs je telefoon en je kunt zo aan de slag.

Ben je een ondernemer die veel voor anderen werkt, bijvoorbeeld in de rol van adviseur or consultant? Ook dan kun je vaak een groot deel van je werk op flexibele locaties uitvoeren, al kunnen wij ons voorstellen dat het ook prettig is om geregeld fysiek bij klanten aanwezig te zijn. Veruit de meeste bedrijven bieden hiertoe ook uitgebreide faciliteiten, zoals gemeenschappelijke flexwerkplekken. Je kunt dan een deel van je werkzaamheden op een locatie naar keuze uitvoeren en een deel op locatie bij de klant, zodat je alsnog direct blijft betrokken bij belangrijke zaken, plus de algemene werksfeer. Wanneer je je in de offerte-fase bevindt van een potentiële opdracht, vraag dit dan zeker na. Wanneer je namelijk lang niet fysiek aanwezig bent bij een opdrachtgever, dan loop je het risico veel waardevolle informatie mis te lopen waardoor het lastig wordt je opdracht nog naar behoren uit te voeren. Biedt een klant geen werkplek, omdat er misschien geen plek is? Probeer dan digitaal veel contacten te onderhouden, zoals via een tweewekelijkse Zoom meeting. Dan heb je toch nog het gevoel, dat je erbij bent wanneer er belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. De rest van je werkzaamheden kun je uitvoeren op een locatie die je zelf uitkiest, zoals thuis of op een coworking locatie. Heb je personeel in dienst? Dan kun je er geheel zelf voor kiezen, waar jij en je medewerkers werkzaam zijn. Wanneer je niet voldoende financiële middelen hebt om een kantoorpand te huren, dan kan coworking ook een uitkomst bieden.

Flexibele werklocaties zijn de orde van de dag

Juist vanwege de toenemende flexibilisering en digitalisering, zijn flexibele werklocaties de afgelopen jaren enorm toegenomen. In vrijwel elke stad vind je nu meerdere coworking spaces, naast gemeenschappelijke kantoren waar je een geheel zelfstandige ruimte kunt huren. Een eigen kantoorpand is niet voor elke ondernemer weggelegd, vanwege de relatief hoge extra kosten. Daarnaast is het misschien niet praktisch, bijvoorbeeld wanneer je zelfstandig werkzaam bent. Een groot kantoor heeft dan geen enkel nut en is in feite ruimteverspilling. Het is dan beter, om op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven die precies de ruimte bieden, die je zoekt. Omdat het aantal mensen dat flexibel werkt continu stijgt, ontstaan er ook steeds meer flexwerkplekken, die beantwoorden aan vele soorten behoeften. Sommige locaties zijn vrij kleinschalig, er werken bijvoorbeeld maar een paar ondernemers op dagelijkse basis. Dergelijke locaties zijn veelal ook alleen van maandag tot en met vrijdag geopend, tijdens reguliere kantoortijden dus. Er zijn ook grotere coworking spaces, die plaats bieden aan meer zelfstandigen. Vaak vind je hier een mengeling van grote gemeenschappelijke ruimten, aparte kantoren en zelfs aparte kantoorruimten, die ondernemers met enkele personeelsleden kunnen huren op maandelijkse basis. Welke werkruimte het beste bij jou past, dat moet je eigenlijk eerst voor jezelf uitvinden door middel van ervaring.

De voordelen van coworking voor jou als ondernemer

Zoals we hierboven hebben beschreven, zijn er vele professionele oplossingen voorhanden, wanneer je als ondernemer je werk wilt uitvoeren. Natuurlijk zijn er ook oplossingen die niets kosten, zo is je eigen woning uiteraard ook een goede optie. Thuis beschik je over alle gemakken en comfort, je hoeft de deur niet meer uit om te werken en veel mensen vinden dit geweldig. Wat je na verloop van tijd echter kunt gaan merken, is dat je je steeds meer geïsoleerd begint te voelen. Vooral na de pandemie waren veel werknemers weer blij, om op locatie te kunnen werken en sociale contacten te onderhouden met collega’s en partners. Binnen de ondernemerswereld is dit vaak niet anders: na een poos thuis te hebben gewerkt, doorbreken de meeste ondernemers graag het isolement en gaan daarom weer buiten de deur werken. Een plek zoals een bibliotheek of restaurant kan een leuke optie zijn, maar het is vaak niet heel praktisch. In zulke gevallen bieden coworking locaties dan toch de ideale oplossing. Als je een keer met een klant wilt overleggen, dan kun je bijvoorbeeld een vergaderruimte huren, of plaatsnemen in een stilte ruimte waar je kunt Skypen of Zoomen. In een openbare ruimte kan dit simpelweg niet en dat kan ertoe leiden, dat je je beknot voelt in je opties. Je moet je werk wel geconcentreerd en vrijelijk kunnen uitvoeren, anders ben je niet heel efficiënt bezig. Een professionele locatie met alle apparatuur en voorzieningen is dan uitermate handig.

Het zijn echter niet alleen de voorzieningen waardoor je werk een stuk prettiger wordt, maar ook de sociale contacten. Veruit de meeste ondernemers zijn echte netwerkers, anders begin je immers niet zo snel aan een onderneming. Je bent voor alle verplichtingen geheel zelf verantwoordelijk, dus ook het in de markt zetten van je bedrijf en acquisitie. Als je vrijwel alleen maar thuis werkt, dan is het bijna onmogelijk om een fatsoenlijk professioneel netwerk op te bouwen. Coworking biedt daarentegen legio opties, om andere gemotiveerde ondernemers te leren kennen en tegelijkertijd jouw bedrijf te promoten. Ook kun je inspiratie opdoen voor nieuwe initiatieven, zaken waar je in je eentje allicht niet zo snel mee bezig bent. Het komt geregeld voor, dat ondernemers op een coworking locatie samen tot nieuwe bedrijfsplannen komen, soms als zakenpartners, maar soms ook in de vorm van een geheel nieuw bedrijf. Ook kun je gewoon voor de gezelligheid mensen leren kennen, om in de pauze even een rondje door de stad mee te lopen. Je doorbreekt hiermee het isolement, waardoor je met een frisse blik naar je eigen idealen en toekomstdromen kunt kijken. Dit kan waanzinnig uitwerken voor je, omdat je weer gemotiveerd raakt om je uiterste best te doen. Sleur kan desastreus zijn en met coworking kun je die sleur gemakkelijk doorbreken. Coworking spaces zijn precies uitgerust om aan de behoeften van zelfstandig ondernemers te beantwoorden, zodat ook zij in collegiaal verband samen kunnen werken.

Een zakelijk registratieadres behoort ook tot de opties

Naast het feit dat je kunt coworken op onze locaties, biedt Easystart Office ook de mogelijkheid om je bedrijf op één van onze fysieke locaties in te schrijven. Dit kan, naast de samenwerking met andere ondernemers, nog wat extra voordelen bieden. Zo oogt een zakelijk adres vele malen professioneler dan (bijvoorbeeld) een privéadres als het hoofd adres van je onderneming. Dit geldt des te meer, wanneer je in een relatief kleine gemeente woont die niet zo heel bekend is. Wil je zaken doen in het buitenland, misschien met behulp van een webshop? Dan zullen internationale klanten veel sneller geneigd zijn om producten en diensten af te nemen van iemand die in een grote Nederlandse stad gevestigd is. Dit heeft te maken met bekendheid en vertrouwen: wanneer iemand iets kent, dan is er sneller sprake van een natuurlijke basis van vertrouwen. Je wordt als ondernemer serieus genomen en dat kun je na verloop van tijd merken aan je inkomsten. En ander bijkomend voordeel is dat je privéadres anoniem blijft. Als je je bedrijf registreert op een zakelijk registratieadres, dan noteert de Kamer van Koophandel (KvK) dit adres ook op hun website. Het kan behoorlijk vervelend zijn wanneer klanten je contacteren in persoonlijke sfeer, vooral als je een gezin hebt. In elk geval is een zakelijk registratieadres het overwegen waard voor ondernemers die graag flexibel blijven, want je kunt ook langdurig in het buitenland verblijven: je bedrijf blijft immers gewoon in Nederland voortbestaan.

Easystart Office helpt ondernemers flexibel te blijven

Flexibiliteit is een eigenschap die voor vrijwel alle ondernemers steeds belangrijker begint te worden. Klanten eisen steeds meer van je, terwijl er in feite minder middelen worden geboden. Het is dus verstandig om na te denken over jouw ambities als (online) ondernemer en je tijd zo verstandig mogelijk in te delen. Zo benut je optimaal de mogelijkheden die momenteel voor je open staan. Indien je de laatste tijd vastloopt op je huidige werkplek, of gewoon behoefte hebt aan meer afwisseling in de dagelijkse bezigheden: coworking is zeker een optie die je uit zou moeten proberen. Het combineert de collegiale sfeer van een traditioneel kantoor, met de vrijheid en flexibiliteit die inherent is aan ondernemerschap. De abonnementen die wij bij Easystart Office bieden zijn al net zo flexibel, want ze zijn maandelijks opzegbaar. Wij vinden het onjuist om ondernemers onnodig ergens aan vast te ketenen, dat is niet in lijn met onze filosofie. Je kunt tevens een dagje geheel gratis van de sfeer op één van onze locaties komen proeven, zodat je kunt beslissen of coworking iets bij kan dragen aan jouw onderneming. Het staat je in ieder geval vrij om te allen tijde contact met ons team op te nemen, wij beantwoorden met plezier alle vragen die je hebt over ons dienstenpakket. En natuurlijk hopen we je snel een keer te verwelkomen in Amsterdam of Rotterdam!

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu