De voordelen van actieve samenwerking tussen ondernemers

mei 23, 2024
Flexibele kantoorruimte: perfect voor groeiende ondernemingen

Als ondernemer sta je er grotendeels alleen voor, je bent immers de drijvende kracht achter je eigen onderneming. In sommige gevallen kun je partners hebben, dan werk je veel samen. Daarentegen werken ZZP’ers veelal de hele tijd zelfstandig, om maar een voorbeeld te noemen, waardoor er van samen- en wisselwerking nagenoeg geen sprake is. Maar juist in de bedrijfssfeer is samenwerking van groot belang, omdat je samen tot grotere hoogten kunt komen, dan alleen. Een opdracht scoor je immers sneller wanneer je een breed netwerk hebt, daarnaast is het ook zinvol om contacten te onderhouden binnen je markt en branche. Een zeer lucratieve manier om andere ondernemers te ontmoeten, is coworking. Easystart Office biedt meerdere mooie coworking locaties aan in zowel Amsterdam als Rotterdam, waardoor onze panden voor eenieder goed te bereiken zijn. Wanneer je met andere ondernemers op één locatie werkt, dan is de kans erg groot dat je de voordelen kunt benutten van het samenwerken met anderen. In dit artikel leggen we uit wat precies die voordelen zijn en hoe je dit kunt bereiken.

Wat zijn de voordelen van een groot netwerk?

Regelmatig zie je in vacatureteksten dat een opdrachtgever op zoek is naar een nieuwe werknemer met een ‘breed netwerk’ binnen een bepaalde branche. Maar waarom is dit handig? Omdat je met een groot netwerk eerder tot samenwerking en oplossingen kunt komen. Ook kun je bepaalde gewenste resultaten eerder behalen, als je de mogelijkheid hebt tot lobbyen binnen diverse markten. Het kennen van veel mensen is eigenlijk altijd positief. Stel je eens voor, dat je een apparaat hebt dat stuk is, of een renovatie die je uit wilt voeren aan je woning. Dan is het handig, wanneer je mensen in je kennissenkring hebt, die dit eventueel voor je op kunnen lossen. Wanneer je iemand reeds kent, dan is er al een basis van vertrouwen waardoor je eerder geneigd zult zijn de klus uit te besteden aan een bekende. Welnu, zo werkt het in de zakenwereld ook. Wanneer je ooit met succes een opdracht voor iemand hebt afgerond, dan zal diegene de volgende keer aan jou denken, wanneer er weer een opdracht aankomt. Vice versa geldt dit natuurlijk ook: heeft iemand ooit iets met succes voor jou gedaan, dan zal je diegene snel weer benaderen voor een soortgelijke klus.

Grotere kans op meer opdrachten

Heb je eenmaal een vertrouwensband geschapen, dan zul je dus veel sneller aan opdrachten komen. Het is dus zaak om contacten op te bouwen en te behouden, indien je wilt profiteren van samenwerking met anderen. Dit impliceert, dat je je wel altijd aan afspraken dient te houden wanneer je deze maakt. Indien je dit niet doet, dan zal je juist niet genieten van een breed netwerk: mensen werken liever niet samen met anderen die beloften niet nakomen. Het vergt dus zeker een investering qua tijd en inzet, wil je contacten opbouwen die gedurende de jaren bij je blijven. Zorg er dus altijd voor dat je doet wat je belooft en blijf te allen tijde netjes en beschaafd. Dat zijn eigenlijk de minimale vereisten, om anderen blijvend aan jou en je onderneming te binden. Zodra je eenmaal contacten hebt verworven, dan kun je van nog meer voordelen genieten dan enkel nieuwe opdrachten. Zo kun je tevens je bedrijf uitbouwen, of actief met anderen samenwerkingsverbanden aan gaan.

Je komt snel tot betere en meer efficiënte oplossingen

Naast het binnenslepen van opdrachten, is het verbeteren en uitbreiden van je bedrijf ook van groot belang. Tijd is wisselvallig en gedurende de jaren kunnen er veel veranderingen plaatsvinden. Dit betekent, dat je in vrijwel elke branche enigszins up-to-date moet blijven, als je wilt dat je bedrijf met de huidige trends mee kan lopen. Wanneer je regelmatig met andere ondernemers in contact komt, dan is het veel gemakkelijker om op de hoogte te blijven van interessant nieuws en opvallende nieuwe ontwikkelingen binnen je specifieke branche. Maar niet alleen binnen je eigen branche; samenwerking kan je op verschillende niveaus helpen. Heb je bijvoorbeeld nog geen (goede) boekhouder? Dan is de kans aanzienlijk, dat je door activiteiten zoals coworking een goede boekhouder tegenkomt. Hetzelfde geldt voor potentiële partners binnen je supply chain, importeurs en exporteurs en over het algemeen ondernemers, die van belang kunnen zijn voor jouw onderneming. Zo kun je er een gewoonte van maken om stelselmatig je werkwijze te toetsen aan de realiteit en continu je werkprocessen te verbeteren. Dit zal je bedrijf zeker ten goede komen.

Innovatie is alleen mogelijk met samenwerking

Wanneer je bedrijf al soepel loopt, kun je ook over volgende stappen na gaan denken. Wil je bijvoorbeeld in een bepaalde richting innoveren? Of wil je een geheel nieuw product op de markt brengen? Dan is het fijn, wanneer je anderen kent die je hiermee kunnen steunen en bijstaan. Bijvoorbeeld investeerders, maar ook marketing experts en derden, die je op één of andere manier kunnen helpen je idee tot realiteit te maken. Ook in dit geval is het van groot belang dat je over een stevig netwerk beschikt, want zo kost het realiseren van je plannen je veruit de minste tijd en moeite. Ook kun je samen met andere ondernemers een partnerschap aan gaan en zo samen jullie ideeën of producten aan de man brengen. In je eentje kom je simpelweg niet zo ver, ook vanwege het feit dat je geen enkel klankbord hebt. Dat kan leiden tot tunnelvisie en vastlopen in je denkpatronen. Terwijl anderen je juist op de goede weg kunnen wijzen. Praat zeker eens met anderen over je plannen en ambities, want er zit vrijwel altijd een overlap in jullie wijze van denken. Zo kun je elkaar niet alleen voeden met interessante informatie, maar ook steunen om de informatie om te zetten in actie en resultaten.

Het belang van vooruitgang en progressie

Vooruitgang is een heel natuurlijk proces, het is namelijk inherent aan evolutie. Niets blijft voor altijd hetzelfde, bijna alles in dit leven is onderhevig aan veranderingen en fluctuatie. Zeker wanneer je ondernemer bent, is het verstandig om dit in je achterhoofd te houden. Je kunt tien jaar geleden allicht een succesvol bedrijf hebben opgezet, maar wanneer er gedurende de jaren competitie om de hoek komt kijken die het beter doen dan jij, dan zal je bedrijf snel in waarde afnemen. Volg dus de ontwikkelingen binnen je eigen branche op de voet en probeer mee te draaien met vooruitgang en verandering. Soms kan het lastig zijn om uit je comfortzone te stappen, maar het is de moeite eigenlijk altijd waard. Wanneer je slim weet in te spelen op veranderingen voordat ze daadwerkelijk plaatsvinden, dan ben je je concurrenten een stap voor. Als je daarnaast ook nog samenwerkt met andere relevante ondernemers, dan is je bedrijf goed bestand tegen wisselende omstandigheden en vergaande veranderingen.

Gezelligheid en sociale contacten zijn onontbeerlijk

Naast alle zakelijke voordelen van samenwerking tussen ondernemers, dient uiteraard het sociale component ook zeker niet vergeten te worden! Mensen zijn sociale dieren, we hebben elkaar letterlijk nodig om ons goed te voelen. Zonder sociale contacten kun je al gauw last krijgen van diverse vervelende klachten, zoals isolatie, depressie en eenzaamheid. Uiteraard heb je vast een vriendenkring, maar het kan nooit kwaad om ook je professionele kring uit te breiden. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan het aanzienlijk je bedrijf en ambities uitbreiden, daarnaast kun je ook anderen op jouw beurt helpen om hun bedrijf van de grond te krijgen. Elkaar helpen betekent dat beide partijen voordeel genieten, hetgeen een win-winsituatie is voor elke betrokkene. Ben je de laatste tijd een beetje vastgeroest met je onderneming? En wil je graag andere ondernemers leren kennen, om je bedrijf nieuwe leven in te blazen? Dan is coworking hoogstwaarschijnlijk echt iets voor jou.

Easystart Office biedt meerdere ruime coworking locaties waar je ook kunt samenwerken

Easystart Office kan jou helpen, om meer zakelijke contacten op te doen en wat meer het huis uit te gaan. Wij faciliteren meerdere moderne en fraaie coworking locaties, zowel in Amsterdam als Rotterdam. Bij ons kun je terecht voor een stevig dagje werken, zo bieden wij op elke locatie stilteruimten en aparte kantoortjes, waar je in alle rust en stilte aan het werk kunt gaan. Daarnaast kun je ook plaatsnemen in één van de gemeenschappelijke ruimten: de perfecte plek om andere gelijkgestemde ondernemers te ontmoeten. Je bent nooit tot iets verplicht, zelfs het abonnement kun je maandelijks opzeggen. Wil je graag meer weten? Neem dan direct contact op met ons enthousiaste team en kom een dagje proefdraaien. Je zult het gegarandeerd nuttig vinden.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu