Hoe kun je een duidelijke afbakening realiseren tussen werk en privé?

april 06, 2024
Ondernemen vanuit een kantoor duur?

Een veelgehoorde klacht van ondernemers die thuis werken, is de frustratie die men soms ervaart doordat werk en privé vrijwel naadloos in elkaar over lopen. Dit kan leiden tot uitstelgedrag, een verminderde concentratie, documenten die zoekraken, verminderd beschikbaar zijn voor communicatie met derden en klanten, enzovoorts. Dit geldt des te meer, wanneer je als ondernemer thuis een gezin hebt. Kinderen kunnen je al snel afleiden, zonder dat je gemakkelijk kunt uitleggen dat je op dat moment even in alle rust en concentratie moet werken. Wanneer dit probleem een poosje voortduurt, dan bestaat een realistische mogelijkheid dat je bedrijf hier aanzienlijk onder kan leiden. Wanneer je merkt dat je deadlines niet meer kunt halen, je dagelijkse bedrijfsactiviteiten opzij worden gezet voor huishoudelijk taken en je klanten steeds minder van zich laten horen, dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. In dit artikel geven we je enkele tips om je werk weer prioriteit te geven, hoe je dit thuis eventueel kunt bereiken en waarom flexwerken mogelijk de oplossing zou kunnen zijn voor jou en je onderneming.

Waarom is de scheiding tussen werk en privé van belang voor ondernemers?

Hierboven hebben we al enkele situaties geschetst, die nadelig kunnen uitpakken voor de groei en continuïteit van je bedrijf. Werk is nu eenmaal erg lastig te combineren met andere activiteiten, de droom dat je dit tegelijk kan doen spat in de realiteit al vrij snel uiteen. Vooral ondernemers die vanuit huis werken, lopen dagelijks tegen vele frustraties en onmogelijkheden op. Kinderen en huisdieren die continu aandacht vergen, de openstaande huishoudelijke klussen die binnen je blikveld liggen, een grote hoeveelheid aan afleiding in de vorm van televisies en boeken, mensen die (aan)bellen: de lijst is lang! Hoewel je jezelf lange tijd kunt wijsmaken dat het wel goed komt, zul je al vrij snel merken dat je concentratie achteruit gaat door de multitasking. Een menselijk brein functioneert het beste, wanneer het gericht is op één activiteit: dan zit je namelijk in je concentratie. Het is derhalve zaak, om dit te bereiken wanneer je aan het werk bent. Hieronder zullen we enkele tips voorleggen, aangaande hoe je dat in een thuissituatie kunt bereiken.

Efficiënt thuiswerken

Het belangrijkste is om alle potentiële afleiding in huis te verwijderen, of in ieder geval uit je gezichtsveld te leggen. De meest voor de hand liggende oplossing betreft het creëren van een thuiskantoortje. Hier heb je niet eens een grote ruimte voor nodig, een bescheiden kamer volstaat al, of een zolderverdieping. Zorg ervoor, dat je enkel en alleen de spullen die je nodig hebt op je kantoor hebt liggen. Dus een computer, printer en eventueel archief. Zo kun je goed en geconcentreerd aan de slag. Indien je ook een telefoon nodig hebt, dan raden wij aan een vaste lijn aan te leggen speciaal voor je bedrijf. Een mobiele telefoon is namelijk een gigantische afleider, die leg je het liefste helemaal weg als je aan het werk bent. En indien je reeds over een vaste lijn beschikt in je privéwoning, dan is het beter nog een extra nummer aan te vragen: zo word je niet gestoord met privételefoontjes. Heb je geen ruimte voor een kantoor aan huis? Dan kies je de ruimte in huis waar zo min mogelijk mensen aanwezig zijn. Om toch stabiel en geconcentreerd te kunnen werken, kun je gebruik maken van initiatieven zoals de Pomodoro-methode. Je werkt dan op basis van een wekker. Tijdens het gebruik van de wekker, kun je je gezin laten weten dat je graag met rust wordt gelaten. Wanneer de wekker afgaat, dan kun je een pauze nemen en je weer even op je familie richten. Zo leert men vanzelf, dat je op sommige momenten gewoon even niet aanspreekbaar bent, zonder dat dit beledigend is.

Opteer voor een zakelijk vestigings- of postadres

Wanneer je liever je administratie gescheiden houdt van je privépost, dan kun je overwegen om je bedrijf in te schrijven op een zakelijk adres. Er zijn veel aanbieders van dergelijke diensten, het is erg belangrijk om een juiste derde partij te kiezen die je kunt vertrouwen. Easystart Office biedt al vele jaren coworking plekken aan, in combinatie met de mogelijkheid tot het aanvragen van een zakelijk post- of registratieadres. Bij ons zit je in ieder geval veilig en goed. Wanneer je voor een postadres kiest, dan blijft je bedrijf gewoon gevestigd op het huidige adres. Kies je daarentegen voor een nieuw vestigingsadres, dan zal dit adres bij de Kamer van Koophandel (KvK) ook gewijzigd worden. Dit is trouwens handig, indien je graag meer anonimiteit wilt: anderen kunnen dan niet meer zomaar je privéadres achterhalen. Hier kun je meer lezen over de voordelen van een zakelijk registratieadres. Bij Easystart Office betekent dit direct, dat je zakelijke post niet meer bij je thuis wordt bezorgd, maar bij ons. Wij scannen dit vervolgens in en slaan het digitaal voor je op, zo heb je direct een veel beter overzicht aangaande je zakelijke administratie.

Coworking biedt de oplossing voor ondernemers

Naast het aanvragen van een zakelijk adres, is het ook een ontzettend goede optie om soms eens buiten de deur te werken als ondernemer. Dit kan natuurlijk in een publieke ruimte, maar dan riskeer je wel dat je alsnog veel afleiding hebt. Indien je kiest voor flexwerken, ook wel coworking genoemd, dan heb je de beschikking over een compleet ingericht professioneel kantoorpand waar je gebruik van kunt maken. Hier bevinden zich ook altijd enkele stilteplekken, voor momenten dat je echt de rust nodig hebt om geconcentreerd te werken. Ook kun je plaatsnemen in de gezamenlijke ruimte, alwaar je de optie hebt andere ondernemers te leren kennen. Ondernemers weten van elkaar hoe belangrijk het is om je concentratie te bewaren, waardoor je niet zo snel afgeleid zult raken als thuis. Daarbovenop is het ook nog eens gezellig om anderen te leren kennen! Coworking kan je netwerk in een rap tempo uitbreiden, waardoor je kansen op betere en leukere opdrachten substantieel groter worden. Absoluut de moeite waard om uit te proberen, bovendien is je werk dan weer geheel gescheiden van je privéleven. Wanneer je thuis komt, kun je derhalve weer écht uitrusten.

Hoe kan Easystart Office je helpen?

Easystart Office biedt zowel zakelijke registratie- en postadressen, als coworking locaties. Wij hebben meerdere moderne panden in Amsterdam en Rotterdam, die allemaal perfect bereikbaar zijn met de auto en het openbaar vervoer. Ook handig als je klanten of zakenpartners wilt ontvangen! De abonnementen die wij aanbieden zijn opzegbaar per maand en daarmee flexibel, je zit dus niet vast aan iets waar je over een poosje misschien niets meer aan hebt. Indien je graag meer zou willen weten over onze diensten, dan kun je uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen met ons team. Wij kunnen je onder meer voorzien van deskundig advies, bijvoorbeeld welke keuze voor jou het beste is. Je kunt ook enkel kiezen voor een zakelijk adres, indien je geen interesse hebt in coworking. Ook kun je op een later tijdstip juist besluiten om toch te gaan flexwerken: in dat geval ben je bij ons altijd welkom. Onze deuren staan altijd voor je open.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu