Coworking leidt tot een betere balans tussen werk en privé

januari 16, 2023
Blaak 520 werkplek rotterdam

Updated on 19 februari 2024

Een factor waar veel zelfstandig ondernemers mee worstelen, betreft de balans tussen het werk en het privéleven. Dit geldt trouwens niet alleen voor ondernemers, want het aantal overwerkte en overspannen medewerkers groeit ook gestaag. De stijgende kosten voor levensonderhoud zijn hier onder meer een reden voor, maar sommige mensen hebben ook simpelweg last van het bewaken van grenzen. Ken jij het ook? Toch nog even aan dat project werken, of die deadline laat in de avond halen – waardoor je de volgende morgen eigenlijk doodmoe opstaat. Indien je productief en gezond wilt blijven, is het ontzettend belangrijk om ook op je gezondheid te letten en jezelf niet te overschatten. Werk is natuurlijk heel leuk, zeker als je voor jezelf werkt. Maar spendeer ook absoluut aandacht aan jezelf, de zaken die je in je vrije tijd wilt en moet doen en uiteraard ook je gezin en vrienden. Indien je veel stress ervaart bij het thuiswerken, of je merkt dat je door het hoge aantal uren dat je werkt minder geconcentreerd bent, dan is het hoog tijd om even pas op de plaats te maken en je schema te heroverwegen. Coworking kan in dit geval een geweldige uitkomst bieden, maar met wat aanpassingen red je het ook zeker wel. In dit artikel gaan we iets dieper in op de balans tussen je werk en je privéleven en hoe je dit kan harmoniseren.

Waarom een gebalanceerd leven belangrijk is

Om je elke dag weer gezond en fit te voelen, dien je ervoor te waken dat je bepaalde zaken niet overdrijft. We kennen allemaal het verschil tussen slechte en goede gewoonten en hoe lastig het soms kan zijn om met slechte gewoonten te breken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een gezonde maaltijd versus een snelle hap naar binnen werken, een goede nachtrust tegenover laat naar bed gaan, voldoende lichaamsbeweging of elke dag lui op de bank hangen: dagelijks sta je voor vele belangrijke keuzes en de keuze die je maakt, bepaalt grotendeels hoe je je de dag erna zult voelen. Vooral ondernemers kunnen soms moeilijk op tijd stoppen met een bezigheid, omdat werk en privé veelal naadloos in elkaar overvloeien. Over het algemeen geldt de stelregel, dat je niets dient te overdrijven. Of, zoals men wel eens zegt: “Overal waar ‘te’ voor staat, is slecht voor je”. Wanneer je continu slecht voedsel eet, dan weet je dat je niet voldoende voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt. Hierdoor kun je sneller aankomen, je slap en futloos voelen en eerder vatbaar zijn voor ziekten. Hetzelfde geldt voor de welbekende nachtrust: sla je stelselmatig nachten over, of ga je telkens te laat naar bed? Dan krijgt je lichaam niet voldoende tijd om zichzelf na een lange dag te herstellen en word je doodmoe wakker, nadat je eenmaal bent gaan liggen.

Zo werkt het ook met verplichte zakelijke bezigheden, wanneer je deze tegenover bezigheden zet die je graag wilt doen, maar niet moet doen. Ontzettend veel ondernemers raken hun privéleven op den duur een beetje kwijt, zeker in de eerste jaren na het oprichten van de onderneming. Dit gebeurt vooral wanneer je als entrepreneur initieel succes boekt, want de ‘high’ van het succes en de gemaakte winsten kan enorm zijn. Dit kan voorts resulteren in een haast dwangmatige drang naar meer werken, totdat je uiteindelijk transformeert in een workaholic. Aan het begin lijkt dit makkelijk te doen, maar na verloop van tijd zul je hier zeker nadelige gevolgen van ondervinden. Niet alleen omdat je jezelf uitput, maar ook omdat je structureel te weinig tijd overhoudt voor alle andere zaken en dit kan op termijn je geweten aantasten. Ook kun je anderen tegen je in het harnas jagen, zoals een vaste partner, kinderen en familie en vrienden, wanneer je steeds geen tijd voor ze hebt. Dit kan in extreme gevallen zelfs leiden tot onoverkomelijke problemen en dat voorkom je uiteraard het beste. Als je fit en gezond wilt blijven, is het dus hard nodig om je leven goed in te delen. Dit betekent, dat je werk ook afwisselt met rust en leuke activiteiten, zodat je lichaam en geest goed blijven functioneren.

Signalen dat je teveel hooi op je vork neemt

Soms wil je veranderingen aanbrengen, maar is het eigenlijk al een beetje te laat. Bijvoorbeeld wanneer je vaak ziek wordt, of al weken niet meer in de sportschool bent geweest. Het is verstandig om een agenda bij te houden en je doelen goed te beschrijven en in te plannen, zodat je weet waar je naartoe werkt. Let in ieder geval op de volgende signalen, want deze kunnen aantonen dat je even rustiger aan moet doen:

 • Structurele vermoeidheid
 • Sombere gevoelens en stemmingen
 • Duizeligheid
 • Verminderde eetlust
 • Verminderde levenslust
 • Hoofdpijn
 • Spanningen in de rug, nek en schouders
 • Een gejaagd gevoel
 • Geïrriteerdheid
 • Misselijkheid
 • Slecht slapen of moeilijk in slaap komen
 • Geen overzicht meer
 • Stress
 • Verminderde interesse in zaken die je anderzijds interesseren

Deze signalen duiden vaak op overbelasting. Het is dan zaak dat je direct uitzoekt, waar de mogelijke problemen ontstaan. Als je een grote weerzin voelt om nog iets te doen, dan ben je waarschijnlijk overwerkt. Het is dan raadzaam om contact te zoeken met je behandelend arts en na te gaan, hoe je hier weer bovenop komt. Vaak kan een combinatie van rust en therapie binnen een paar weken al wonderen doen. Het beste is natuurlijk, om te voorkomen dat je last krijgt van dergelijke problemen! Je zult ze namelijk ook op moeten lossen en dit kan tijd vergen. Wanneer je een solide structuur aanbrengt in je dagelijkse bezigheden en niet over je eigen grenzen heen gaat, is dit doorgaans goed te managen.

Zelf je uren indelen als ondernemer: soms kan dat lastig zijn

Een reden dat juist ondernemers vaak de dupe zijn van een te hoge werkdruk, is het feit dat je geheel zelfstandig verantwoordelijk bent voor de uren die je maakt. Wanneer je voor een baas werkt, ben je over het algemeen na 17:00 klaar met werken en kun je de rest van de avond aan jezelf en je gezin of vrienden besteden. Ondernemers zijn echter nooit echt ‘klaar’ met werken en hier kunnen relatief grote problemen door ontstaan. Bedenk in ieder geval, dat je winsten niets opleveren, als je zelf te moe of te ziek bent, om het geld aan leuke zaken uit te geven! Daarom is het van groot belang dat je op verantwoordelijke wijze met je tijd om gaat. Iets dat ook erg storend kan zijn, is wanneer je geen adequate werkplek hebt waar je geconcentreerd kunt werken.

Erg veel zelfstandig ondernemers werken nochtans vanuit huis, dit kan als vervelend worden ervaren wanneer je gevoelig bent voor afleiding. Heb je bijvoorbeeld kinderen in huis, die continu je aandacht opeisen? Dan is het vrijwel onmogelijk, om geduldig en standvastig je werk uit te voeren. Ook andere factoren kunnen een afleidend effect hebben, zoals takenlijsten die je nog wilt uitvoeren, een afwas die in de gootsteen ligt, een hond die uitgelaten moet worden en meer van zulke activiteiten. Moet je echt thuis werken, zorg dan voor een enigszins afgescheiden plek waar je in rust aan de slag kunt gaan. Probeer ook vaste tijden te werken, zodat je huisgenoten weten, wanneer je eventueel niet gestoord wilt worden. Het kan lastig zijn om hiervoor de juiste tijden te vinden, dus je zult aan het begin vooral veel uit moeten proberen. Het kan een idee zijn, om eerder op te staan dan de rest van je huishouden en in die uurtjes (een deel van) je werk te doen. Dan heb je aan het prille begin van de dag alvast iets gedaan, dit kan erg motiverend werken. Daarbovenop neemt het ook wat stress weg, als je elke dag stoïcijns met je werk begint. We zullen hieronder nog meer tips toevoegen, om een duidelijke en vaste structuur in je dag aan te brengen.

Structureer je dagen en verspreid je activiteiten

Naast het indelen van vaste werkuren, is het ook belangrijk dat je in die uren geen andere afleidingen hebt. Doe je veel met je telefoon? Leg deze dan het liefste weg, bij voorkeur zelfs in een andere kamer. Dan heb je al veel meer ruimte in je hoofd voor je werk. Moet je veel bellen voor je onderneming, bijvoorbeeld in een adviesfunctie? Overweeg dan zeker om te investeren in een zakelijk telefoonnummer inclusief aparte telefoon. Installeer alleen de broodnodige apps op je zakelijke telefoon en laat zaken zoals sociale media en spelletjes achterwege. Probeer een bepaald ritme aan te houden, want dan kun je je activiteiten transformeren tot een gewoonte. Het fijne aan gewoonten is dat je na verloop van tijd uit automatisme aan je werk begint en er niet eens meer over na hoeft te denken. Wanneer je op afwijkende tijden werkt, is dit juist ongestructureerd en zul je ervaren dat je jezelf elke keer moet dwingen om te werken.

Voorts is het belangrijk, dat je naast je werk ook andere zaken kunt doen. Wil je graag meerdere keren per week sporten, probeer dit dan ook op gezette tijden te doen. Hetzelfde geldt voor andere verplichtingen zoals koken, schoonmaken en zorgen voor huisdieren. Kinderen zijn lastiger in je schema te verwerken, die zul je nu eenmaal de hele dag bezig moeten houden. Maar wanneer je al je andere verplichtingen hebt afgerond, zul je zien dat dit helemaal niet moeilijk meer is. Plan ook tijd in voor jezelf, want het is ongelofelijk belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, als je gebalanceerd wilt blijven. Dit kan op vele manieren, zoals een paar uurtjes aan een hobby werken, dat ene boek uitlezen, een lange wandeling maken, afspreken met vrienden op een terras, een uitstapje naar een museum of bioscoop, een massage bij een spa: mogelijkheden genoeg! Veel ondernemers ervaren tijdsdruk, maar in de meeste gevallen kan dit makkelijk worden opgevangen met een goede planning. Schrijf ook voor jezelf op, wanneer iets niet lukt. Dan kun je alternatieve oplossingen bedenken, totdat het wél lukt. Uiteindelijk kom je dan vanzelf in een goed ritme, waarbij je je zaken goed kan regelen en toch voldoende tijd overhoudt voor ontspanning en plezier.

Overweeg een zakelijke manier van werken

Voor de ondernemers die vooral thuis werken, kan het een verademing zijn om op een zakelijke locatie te werken, zoals een coworking space. Dergelijke panden bieden eigenlijk alles, dat je van een compleet ingericht kantoorpand kunt verwachten. Je hoeft daardoor niet meer zelf een kantoor in te richten aan huis, dit scheelt veel tijd en ruimte. Wanneer je op een coworking locatie werkt, kun je ook geheel zelf je uren indelen, want je bent absoluut niet verplicht om bepaalde tijden aanwezig te zijn. Je werkt immers voor jezelf en niet (meer) voor een ander. Daarnaast geven veel ondernemers aan, dat de professionele ambiance op een coworking locatie motiverend is, waardoor de productiviteit stijgt. Thuis kun je soms door verveling een gebrek aan motivatie ervaren, iets dat op een professionele locatie doorgaans geen probleem is. Een ander bijkomend voordeel, is het feit dat je veel andere ondernemers kunt ontmoeten.

Netwerken is van groot belang voor het succes van elke onderneming, zeker als je verder geen acquisitie pleegt. Je website zal ongetwijfeld klanten opleveren, maar het ontmoeten van mensen kan het succes van je bedrijf een enorme boost geven. Niet alleen omdat je potentieel aan opdrachten kunt komen, maar ook omdat je van anderen kunt leren, geïnspireerd kunt raken en soms zelfs tot geheel nieuwe ideeën voor je bedrijf kunt komen. Verder is het ook nog eens gezellig om met anderen te werken en dit kan ook een grote motivator zijn. Wanneer je vaak alleen werkt, dan kan het misschien lastig zijn om jezelf tot werken aan te zetten. Ga je echter structureel op een coworking locatie werken, dan zul je zien dat ook deze activiteit een automatisme kan worden, net zoals het geval is in een reguliere werkverhouding. Je collega-ondernemers kunnen je ook persoonlijk motiveren en dit kan zeer welkome hulp zijn. Bovendien kun je op die manier ook nieuwe mensen leren kennen om buiten het werk leuke dingen mee te doen, waardoor je direct bijdraagt aan de balans tussen werk en privé. Mensen zijn van nature sociale wezens en coworking onderstreept dit fenomeen perfect.

Cowoking een keer uitproberen?

Indien je wilt weten hoe het is om met andere ondernemers samen te werken, dan nodigen wij je van harte uit om een keer op proef te komen werken op één van onze moderne coworking locaties. Wij beschikken over volledig uitgeruste kantoorpanden in Amsterdam en Rotterdam, welke allemaal gemakkelijk te bereiken zijn met zowel openbaar vervoer, als eigen vervoer. Onze panden beschikken over een brede diversiteit aan werkplekken, waardoor je zelf de keuze hebt uit een plek in een gezamenlijke ruimte, of bijvoorbeeld een dagje in een stilteruimte. Ook bestaat de mogelijkheid om een vergaderzaal te huren, dit kan handig zijn wanneer je klanten wilt ontvangen. De professionele uitstraling van onze panden is daarbij een prettige bijkomstigheid. Een ander aspect dat wij aanbieden, is een zakelijk registratieadres. Als je bij ons komt werken, kun je er ook voor kiezen om je bedrijf meteen op één van onze adressen te registreren. De voordelen van een zakelijk bedrijfsadres voor jouw onderneming kun je bijvoorbeeld in dit artikel lezen. Als je enthousiast bent, neem dan zeker eens contact op met het team van Easystart Office. Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening en kunnen meteen een afspraak inplannen.

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu