Hoe creëer je een gezellige sfeer op een coworking locatie?

februari 16, 2024
A flex office in Rotterdam for entrepreneurs and self-employed creatives

Updated on 6 maart 2024

Werken is voor de meeste ondernemers helemaal geen onplezierige bezigheid, aangezien je als ondernemer doorgaans een markt of beroep uitkiest waar je je prettig bij voelt en waar je tevens goed in bent. Daarom is het des te leuker, als je de blijdschap over je werk met andere ondernemers kunt delen. Werk je vaak thuis? Dan wordt dit al gauw lastig vanwege het gebrek aan sociale contacten. Beter is het dan om zo nu en dan even de buitenwereld op te zoeken, zodat je sociaal ook actief blijft. Immers, juist door sociale contacten te onderhouden, kom je ook veel sneller aan nieuwe projecten, klanten en opdrachten. Indien je graag een keer met andere ondernemers wilt werken, dan is het uitproberen van een coworking locatie zeker de moeite waard. Waarom? Dat leggen we in dit artikel uit, inclusief hoe je het ook nog eens gezellig kunt maken met je collega-ondernemers!

Waarom gezelligheid belangrijk is

Gezelligheid is een oer-Hollands begrip, dat enigszins lastig is uit te leggen aan mensen uit andere landen. Het hangt een beetje tussen knus, warm, leuk en vriendelijk in. De Nederlandse Van Dale omschrijft het als: “een huiselijk gevoel gevend, vriendelijk aandoend; = knus: een gezellige kamer”. In principe is gezelligheid in elke situatie positief, omdat het een wederzijds gevoel van blijdschap aanwakkert. In tegenstelling tot gevoelens zoals angst en verveling, zorgt gezelligheid er altijd voor dat je weer nieuwe dingen wilt ondernemen. Daarom is werken met anderen dan ook een goed idee, als je toe bent aan een beetje prettige interactie en sociale contacten.

Niet alleen word je blij van gezelligheid, het is inmiddels ook ruimschoots bewezen dat positieve gevoelens bijdragen aan je algehele welzijn. Wanneer je bijvoorbeeld veel thuiswerkt, dan kun je na verloop van tijd gevoelens van verveling en een ‘sleur’ in je dagelijkse bestaan ervaren. Dit zorgt er weer voor, dat je je werk misschien minder leuk en uitdagend gaat vinden. En dit kan er vervolgens toe leiden, dat je je werk niet op tijd af krijgt, deadlines niet behaalt en geen nieuwe opdrachten of projecten kunt binnenslepen. Daarom is het goed om af en toe wat variatie op te zoeken en nieuwe inzichten op te doen: zo blijf je namelijk flexibel en geëngageerd met de buitenwereld. Coworking is een slimme eerste zet, om bijvoorbeeld andere ondernemers te leren kennen en je sociale wereld uit te breiden. Hoe? Dat leggen we je nu uit!

Hoe kan een coworking locatie gezelligheid en activiteiten faciliteren?

Op veruit de meeste coworking locaties werk je voornamelijk met anderen in een gezamenlijke ruimte: de zogeheten flexwerkplekken. Natuurlijk zijn er meestal ook kleinere afzonderlijke ruimten beschikbaar, bijvoorbeeld als je een dagje geconcentreerd aan de slag wilt gaan. Bij Easystart Office vind je in ieder geval een mooie combinatie van gezamenlijke ruimten en kleinere kantoortjes, zodat je elke dag gebruik kunt maken van een geschikte werkplek. Maar het zijn juist de gezamenlijke werkplekken, waar je leuke contacten op kunt doen. Soms kun je een kleine pauze nemen, om de verhalen van andere ondernemers aan te horen. En anderen zullen jou ongetwijfeld ook benaderen voor een praatje, want gezelligheid zit in de mens! Door met anderen te sparren over je ambities en ideeën, kom je vaak al een heel stuk verder dan wanneer je thuis weer naar dezelfde muur zit te staren.

Maar op sommige coworking locaties kun je dus ook diverse evenementen en bijeenkomsten bijwonen! De vrijdagmiddagborrel (‘vrijmibo’ in de volksmond) is een populair onderdeel van de werkweek: na 5 dagen hard bikkelen kun je met je collega-ondernemers lekker een borreltje drinken. Ook zijn workshops en seminars populair, omdat je tegelijkertijd aan het socializen bent en nieuwe kennis opdoet. Vooral bijeenkomsten die aansluiten bij jouw specifieke werkgebied, kunnen je helpen om je bedrijf uit te breiden en meer werk te verkrijgen. Wanneer je een coworking locatie uit gaat zoeken, vraag dan zeker naar bepaalde extra curriculaire activiteiten: want op deze manier kun je de meeste mensen ontmoeten in een relatief korte periode.

Wat je zelf kunt doen als ondernemer om je werk leuker te maken

Naast het feit dat bepaalde coworking locaties activiteiten organiseren, kun je natuurlijk zelf ook als ondernemer het één en ander organiseren. Wil je graag ondernemers ontmoeten, die binnen hetzelfde werkveld als jij werkzaam zijn? Probeer dan zelf een bijeenkomst te organiseren. Je kunt diverse ondernemers benaderen om een lezing te geven over hun werk, zodat jullie allemaal iets van elkaar kunnen leren. Ook is het echt niet lastig om met een handvol ondernemers een keer te gaan lunchen, of een hapje eten. In een iets minder formele setting zijn mensen al sneller geneigd om meer over zichzelf te vertellen, waardoor jij als bedrijfseigenaar ook wijzer wordt.

Alleen maar bezig zijn met je eigen bedrijf kan op termijn leiden tot stagnatie, iets dat je liefst voorkomt. Probeer daarom zo nu en dan zeker de ‘gezelligheid’ op te zoeken en deel vooral je verhaal met anderen. Je zult al gauw zien, dat er veel meer ondernemers zijn die tegen dezelfde zaken aanlopen. Samen kunnen jullie vervolgens initiatieven verzinnen, om je werk zowel leuker, als productiever te maken. Ook leveren veel sociale contacten dikwijls opdrachten op, dus ons advies is om minimaal één maal per week de deur uit te gaan om te werken. Je weet maar nooit wat je op zo’n dag tegenkomt en wat dit voor de toekomst van jouw bedrijf kan betekenen.

Easystart Office heeft diverse moderne locaties in Amsterdam en Rotterdam

Easystart Office beschikt momenteel over vijf mooie coworking locaties in Rotterdam en Amsterdam. Medio 2023 komen daar nog eens twee nieuwe locaties bij: zo weet je zeker, dat er een goed bereikbare locatie beschikbaar is. Op onze kantoren ben je als ondernemer van alle gemakken voorzien. Wij bieden mooie en lichte kantoorruimten, met verschillende werkplekken die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van de ondernemers die bij ons komen werken. Je kunt in stilte werken, maar ook in een gezamenlijke ruimte. Nog een extra pluspunt: je kunt bij ons ook je bedrijf registreren op een prominent registratieadres! Wil je graag een keer komen kijken, of coworking iets voor je is? Neem dan snel contact op met het team van Easystart Office, wij plannen zo snel als mogelijk een proefdagje voor je in. Met alle andere vragen ben je natuurlijk ook van harte welkom bij ons!

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu