Updated on 28 augustus 2023
Hybride werken is langzaamaan onze levens ingeslopen en begint nu meer norm, dan uitzondering te worden. Vooral gedurende de afgelopen jaren zie je een kentering, waarbij het helemaal niet meer vanzelfsprekend is dat je dagelijks op dezelfde locatie hoeft te werken. Dit is in bepaalde gevallen erg gunstig voor het milieu, bijvoorbeeld wanneer je als werknemer normaliter lange afstanden moet rijden naar je werklocatie. Maar dit geldt ook voor ondernemers! In veel gevallen werken zzpβers en andere zelfstandigen op projectbasis en dienen daarvoor op locatie aanwezig te zijn. Dit kan soms zelfs in een andere provincie zijn, hetgeen betekent dat je lange reisuren maakt. Natuurlijk zul je op bepaalde dagen aanwezig moeten zijn, zoals dagen met veel werkoverleg en contactmomenten. Maar voor andere dagen zijn er tegenwoordig veel betere oplossingen, zoals thuiswerken of werken op een nabijgelegen coworking locatie. Dit betekent, dat je per saldo meer uren overhoudt om te werken Γ©n je minder kilometers maakt. We leggen in dit artikel uit hoe hybride werken het milieu ontlast, waarom het voor jou als ondernemer juist kan betekenen dat je meer kansen in je schoot geworpen krijgt en hoe je hier een goede balans in kunt vinden.
Hybride werken is in feite niets anders, dan een fraaie omschrijving van het werken op meerdere locaties. Het was eeuwenlang de norm, dat je in een werkgevers- en werknemersverband op de locatie werkte, die jouw leidinggevende je aanbood. Dit gold voor vrijwel alle beroepsgroepen en markten, zonder uitzondering. Sinds de digitalisering is daar echter in rap tempo verandering in gekomen. Nu we allemaal werken met computers en mobiele telefoons, is een vaste werkplek ineens niet zo belangrijk meer. Niet vanuit een praktisch oogpunt, in ieder geval. Het is natuurlijk wel zo, dat het aannemelijk wordt geacht dat fysieke aanwezigheid op één vaste locatie bepaalde voordelen met zich meebrengt, zoals vaste aanspreekpunten, collegialiteit en saamhorigheid en voorzienbaarheid. Ook is het een uitermate handig middel, om beter controle te kunnen uitoefenen op medewerkers. De pandemie heeft echter alles omgeslagen: ineens was het tijdelijk niet meer mogelijk om allemaal op dezelfde locatie aanwezig te zijn. De bedrijfsactiviteiten moesten echter gewoon doorgang vinden en zodoende was thuiswerken binnen enkele maanden tijd volstrekt normaal.
Nadat alle restricties waren opgeheven, bleek dat het helemaal niet zo handig was om direct terug te gaan naar de oude situatie. Werknemers zagen de voordelen van thuiswerken wel in en de meeste werkgevers waren het hier mee eens. Veel mensen die fulltime werken, doen dit nu dus deels vanuit huis. Voor ondernemers geldt in principe hetzelfde, al werken veel ondernemers sowieso al vanuit huis. Zeker wanneer je bedrijf op je privΓ©adres is ingeschreven en je dientengevolge geen vaste werkplek hebt. In zekere zin is werken hierdoor enorm flexibel geworden en heeft de term een geheel nieuwe lading gekregen. Het maakt nu minder uit waar je werkt, maar je productiviteit en de kwaliteit van het werk dat je aflevert, weegt zwaarder. Een uitstekend gevolg van alles dat gebeurd is, omdat steeds meer mensen nu beter hun eigen tijd kunnen indelen. Ook niet onbelangrijk: er wordt stelselmatig veel minder gereisd, ook met de auto. En dit brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee, onder meer op het gebied van natuurbehoud. We kunnen er dus op rekenen, dat werken in de komende decennia nog veel meer op de schop gaat en onze manier van doen steeds flexibeler zal worden.
Een bijkomend voordeel van hybride werken, is het feit dat ondernemers en overheidsinstanties nu kunnen afschalen wat betreft de grootte van de kantoorpanden. Werkt bijvoorbeeld 75% van de werknemers 3 dagen in de week vanuit huis, dan zijn al die overbodige plekken niet meer nodig. In de regel komt het voor, dat slechts 20 tot 25% van de werknemers op elk willekeurig moment van de dag op kantoor aanwezig is. Dit kan een werkgever een schat aan kosten besparen, door simpelweg afstand te doen van een groot kantoorpand en te investeren in een kleinere ruimte. Hierdoor bespaar je niet alleen op huurkosten, maar ook energie- en telecomkosten. Daarnaast zullen ook de onderhoudskosten veel lager uitvallen. Dit betekent dat er veel minder energie wordt verbruikt en dit is natuurlijk fantastisch voor het milieu. Dit kan tot gevolg hebben dat grote panden in de komende jaren leeg komen te staan, maar dat is helemaal geen nadeel. In Nederland kampen we bijvoorbeeld momenteel met een enorm woningentekort, iets dat door renovatie en grootschalige verbouwingen deels zou kunnen worden opgelost. Ook kunnen grotere kantoorpanden in gebruik worden genomen als coworking locaties, voor omwonenden bijvoorbeeld. De reiskosten van zowel ondernemers als werknemers worden zo omlaag gedrukt en de tijd die je kwijt bent aan reizen, wordt van de baan geveegd. Het verminderde verkeer zal ongetwijfeld ook zeer positieve gevolgen hebben voor de natuur en luchtkwaliteit.
Naast het feit dat je diverse soorten mensen bij elkaar kunt zetten in een coworking locatie, zijn er meer voordelen verbonden aan coworking. Integrale samenwerking wordt bijvoorbeeld stukken makkelijker, omdat je met zoβn diversiteit aan anderen op één locatie werkt. Je komt daardoor veel sneller in contact met professionals uit diverse branches en beroepsgroepen, waardoor vraag en aanbod veel beter op elkaar wordt afgestemd. Je kunt natuurlijk nog steeds meermaals per maand naar de locatie van je opdrachtgever, maar in de regel kun je gewoon in je eigen buurt aan de slag. Ook kan er meer aandacht worden besteed aan energie- en milieubesparende maatregelen op een dergelijke locatie. Denk aan groene energie, betere isolatie en milieuvriendelijkere materialen. Wanneer een groot pand beheerd wordt door meerdere organisaties, dan kunnen deze bedrijven en instituten samenwerken om de meest efficiΓ«nte oplossingen te implementeren. Er is niet alleen meer geld beschikbaar, maar er kunnen ook zeer creatieve oplossingen worden bedacht door samen te werken aan duurzame oplossingen. Ook niet onbelangrijk: je bespaart zelf op stookkosten als je buiten de deur gaat werken als ondernemer. Ook dit helpt om op grote schaal zuiniger met energie om te gaan.
Naast het feit dat je kosten bespaart, heeft coworking enorm veel voordelen voor jou als ondernemer. Veruit de meeste coworking locaties zijn zeer goed bereikbaar, zowel met het openbaar vervoer als met eigen vervoer. Je kunt ervoor kiezen om op een locatie dicht bij huis te werken en de fiets te pakken, dan ben je helemaal goed bezig. De meeste opdrachtgevers vinden het prima als je niet dagelijks op locatie aanwezig bent, als je maar structureel je uren kunt verantwoorden en de manier waarop je je werk inricht. In veel gevallen is het helemaal niet nodig om op de locatie van je opdrachtgever aanwezig te zijn, enkel op dagen waarop je overleg moet voeren. Een coworking locatie zorgt ervoor dat je nog steeds sociale contacten kunt onderhouden, zonder de reiskosten en de reistijd waar je normaliter tegenaan hikt. Je helpt daarmee niet alleen het milieu, maar ook het succes van je onderneming vaart hier wel bij. Sociale contacten zijn enorm belangrijk voor de mens, omdat het onderhouden van contacten motiverend werkt en aanzet tot creativiteit. Daarbovenop beschikken coworking spaces over alle professionele faciliteiten die je nodig hebt, waardoor je deze apparatuur niet meer zelf hoeft aan te schaffen. En ook hiermee help je het milieu een handje.
Easystart Office heeft meerdere moderne panden in beheer, waar je als ondernemer dagelijks welkom bent om je beroep uit te oefenen. Wij beschikken inmiddels over locaties in Amsterdam en Rotterdam, in de toekomst komen hier waarschijnlijk nog meerdere locaties bij. Onze werkplekken kenmerken zich door een rustige en frisse sfeer, ruime en verschillende werkplekken, alle nodige apparatuur en een zeer goede bereikbaarheid. Als je in één van deze twee steden woont, kun je gerust met de fiets naar ons toe komen. Wij faciliteren graag ruimten waar ondernemers zich welkom voelen, uit alle mogelijke beroepsgroepen. Je kunt bij ons plaatsnemen in gemeenschappelijke ruimten, maar ook in kleinere kantoortjes waar je in alle rust en concentratie aan een opdracht of project kunt werken.
Ook bieden wij meerdere vergaderzalen aan, die je per dagdeel kunt reserveren. Werken er collega-ondernemers in de buurt, dan kun je die ook uitnodigen. Of klanten en zakenpartners. Onze ruimten zijn tevens 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar, ook βs avonds en in de nacht dus. Indien je huidige opdracht bestaat uit onregelmatige werktijden, dan is dat voor ons geen probleem. Je kunt op alle tijden het pand betreden en je werk uitvoeren. Je kunt bij ons kiezen uit meerdere flexibele abonnementen, die je maandelijks op kunt zeggen. Zo zit je nooit ergens lang aan vast en kun je naar behoefte eventueel wijzigen van locatie, indien een ander pand beter aan je behoeften beantwoord. Ook kun je je abonnement stopzetten, wanneer je een lange reis wilt maken of anderzijds werkruimte hebt gevonden. Informeer zeker eens vrijblijvend naar alle mogelijkheden, of kom een dag op proef werken. Indien dit bevalt, kun je meteen lid worden en structureel komen werken.