Soms wil je als ondernemer even wat anders. Misschien ben je een beetje vastgelopen in je dagelijkse bestaan, doordat je in een sleur terecht bent gekomen. Of je hebt een relatie verbroken en bent op zoek naar een gloednieuwe start. Het kan ook zomaar zijn, dat je gewoon even helemaal op Nederland bent uitgekeken en de kriebels krijgt van het vastzitten aan één plaats. In al deze gevallen is het aannemelijk, dat je zodoende plannen hebt om naar het buitenland te vertrekken. Dat is nogal een onderneming natuurlijk! Zo zul je moeten bedenken wat je met je huidige woning doet, waar je precies heen wilt gaan, hoe lang je daar naartoe gaat en hoe je vervolgens op locatie inkomsten kunt genereren. Ben je online ondernemer? Dan is de laatste vraag natuurlijk niet aan de orde, want jij kunt overal werken, als je maar een laptop tot je beschikking hebt. Een vraag die wij naar aanleiding van bovenstaande vaak krijgen voorgeschoteld, is hoe je als ondernemer je Nederlandse bedrijf kunt behouden als je (langdurig) naar het buitenland vertrekt. Is dit mogelijk? Hoe zit het met het betalen van belasting? En welk adres kun je daarvoor gebruiken? In dit artikel zullen wij al deze vragen voor je beantwoorden. Tevens geven wij enkele bruikbare tips, om je verhuizing of wereldreis zo aangenaam mogelijk te maken.
Er zijn tegenwoordig enorm veel redenen denkbaar om een land te verlaten. Vroeger was het eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend, dat je ergens anders kon gaan wonen. Pas sinds de massa-immigratie naar de Verenigde Staten zijn mensen gewend geraakt aan de mogelijkheid van een leven in een totaal ander land. Sindsdien zijn miljarden mensen je voorgegaan, iets dat sinds de Europese Unie nog veel makkelijker is geworden. Steeds meer Nederlanders besluiten zich elders te vestigen. Vaak gaat het om het klimaat, dat is hier immers erg onvoorspelbaar, koud en vooral erg nat. Mensen gaan vaak naar warmere oorden zoals het zuiden van Europa, IndonesiΓ« en AustraliΓ«. Daarnaast is het mogelijk dat je als expat wordt uitgezonden naar een ander land, je familie gaat dan automatisch ook mee. Veel zelfstandig ondernemers noemen de reden meer vrij te willen zijn en leven. Vaak verhuizen online ondernemers dan ook niet direct naar een vaste locatie in het buitenland, maar gaan ze eerst langdurig op reis om ergens een plek te vinden waar ze zich thuis voelen. Dit geldt ook voor ondernemers met een fysiek bedrijf in Nederland, die echter zelf niet aanwezig hoeven te zijn op locatie om de zaak draaiende te houden.
Mensen blijven niet meer vanzelfsprekend op één plek wonen, de wereld is dermate geΓ―nternationaliseerd dat je tegenwoordig overal kunt wonen. Wel moet je in bepaalde landen natuurlijk rekening houden met visums en vergunningen. Het begrip βthuisβ is ook voor velen niet meer logisch uit te leggen, want veel mensen voelen zich eigenlijk helemaal niet thuis op de locatie waar ze momenteel woonachtig zijn. Misschien geldt dit ook voor jou? En ben je uitgekeken op je huidige woonplaats? Dan is het helemaal geen gek idee, om in het buitenland rond te kijken naar iets dat beter bij je past. Zeker indien je onderneming en de aard van je werkzaamheden dit toelaten. De wereld zit vol met prachtige plekken, die er op wachten om door jou ontdekt te worden. Zet dus vooral die stap! Hieronder zullen we nader toelichten waar je op dient te letten en wat je mogelijkheden zijn op dit gebied.
Wanneer je besluit weg te gaan uit Nederland, maak dan zeker eerst een goede planning van je reis, inclusief de landen die je wilt bezoeken of waar je wilt gaan wonen. De lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn verreweg het meest praktisch om als eerste te bezoeken, aangezien je hier geheel vrij heen kunt reizen. Wil je graag iets verder weg gaan? Dan dien je van tevoren goed uit te zoeken, welke reisbenodigdheden je zoal nodig zult hebben. In veel landen is een visum vereist, waarmee je doorgaans slechts voor een bepaalde duur in het land mag verblijven. Daarna zul je weer je weg moeten vervolgen, of er is sprake van aanvullende eisen waaraan je zult moeten voldoen om je reis of verblijf te verlengen. Wil je je echt ergens vestigen? Dan zul je nog diepgaander onderzoek moeten doen, bijvoorbeeld of je een werkvergunningen nodig hebt, of je zomaar ergens een woning kunt huren, welke voorwaarden daaraan zijn verbonden et cetera. Vaak is er voor permanente vestiging ook een minimum inkomenseis in bepaalde landen, zorg ervoor dat je dit goed opzoekt.
Probeer ook alvast de taal een beetje te leren, want lang niet in elk land spreekt men goed Engels. Hier zijn allerlei apps voor beschikbaar, zoals Duolingo. Als je elke dag een half uurtje oefent, dan kun je in één of twee maanden al op basisniveau communiceren met de lokale bevolking. Je kunt ook van tevoren al een huis zoeken, maar we raden wel aan om eerst minimaal één keer op reis te gaan naar een land waar je je wilt vestigen. De realiteit is vaak heel anders dan de droom, dan weet je in elk geval zeker dat je je ergens thuis voelt. Daarna kun je vanuit Nederland makelaarswebsites bezoeken, om een geschikte woning te vinden. Doe dat altijd via een betrouwbare website of partner, raadpleeg hiervoor zeker online recensies. Zeg tijdig je huur in Nederland op, of zet je huis te koop. In deze markt duurt het verkopen van een woning niet lang, dus dat zit je nu mee. Voor de rest is het vooral een kwestie van lokaal verder alle zaken regelen, zodra je op locatie aanwezig bent.
Wanneer je niet direct elders wilt wonen, maar wel weg wilt uit Nederland, dan is een wereldreis absoluut aan te raden. Je kunt zoβn reis van tevoren helemaal plannen, of gewoon in een bepaald land beginnen en vanuit daar verder beslissen waar je heen wilt gaan. Ook bij een wereldreis zul je moeten uitzoeken of je een visum nodig hebt en hoe lang je ergens kunt verblijven. Vaak gaan ondernemers op reis, om vervolgens ergens langer te willen blijven omdat ze verliefd worden op de omgeving. Zoek dus goed uit of dit mogelijk is, wat je hiervoor dient te regelen en wanneer je dit moet doen. Bekijk ook zeker welke risicoβs in een bepaald land spelen, bijvoorbeeld ziekten of gevaarlijke diersoorten, dan ben je daarvan ook op de hoogte. In de praktijk komt het echter zeer weinig voor dat je geconfronteerd wordt met dergelijke risicoβs, zeker als je voorzichtig bent en geen rare dingen eet die al uren in de hete zon liggen. Probeer je voor een wereldreis ook voor te bereiden door de taal van een land vast te oefenen, daarmee maak je je reis en verblijf een stuk gemakkelijker en aangenamer. En neem natuurlijk alles mee dat je nodig hebt om door te werken, anders heb je geen inkomsten op locatie. Dat werkt natuurlijk niet!
Hierboven heb je kunnen lezen wat er zoal komt kijken bij de praktische voorbereiding van een internationale verhuizing of wereldreis. Naast de benodigde documenten en zaken die je dient voor te bereiden, zul je natuurlijk ook iets met je bedrijf moeten doen! Heb je een onderneming die reeds op een zakelijk adres is gevestigd, zoals een kantoorpand? Dan verandert er weinig aan je situatie, je bedrijf blijft gewoon staan terwijl je weg bent en de dagelijkse activiteiten gaan ook door, wanneer je over personeel beschikt. Je zult enkel op moeten letten dat je in het buitenland geen neveninkomsten geniet, want dan zul je meerdere belastingaangiften moeten doen in meerdere landen. Zoek hiertoe ook zeker even uit, of Nederland een belastingverdrag heeft met het land waar je naartoe wilt gaan.
Is je bedrijf echter niet gevestigd op een zakelijk vestigingsadres, maar op je huidige woonadres? Dan dien je je bedrijf te verhuizen naar een geschikte locatie. Want zodra jij je huis uit bent, vervalt jouw recht op het gebruiken van dit adres. De enige uitzondering op deze regel is wanneer je je woning zult onderverhuren, dan kun je je bedrijf over het algemeen op je woonadres ingeschreven laten staan. In alle andere gevallen raden wij aan een zakelijk registratieadres te zoeken bij een betrouwbare aanbieder van dergelijke diensten. Een zakelijk registratieadres houdt in, dat je je onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel op een adres dat een zogeheten verzameladres betreft van meerdere ondernemingen. Easystart Office is onder meer een aanbieder van deze dienst. In veel gevallen is de onderneming waar je je bedrijf in kunt schrijven tevens aanbieder van coworking spaces op hetzelfde adres. Bij Easystart Office kun je je bedrijf direct inschrijven op één van onze adressen in Amsterdam of Rotterdam, door middel van een flexibel abonnement dat je maandelijks op kunt zeggen. Besluit je bijvoorbeeld terug te komen naar Nederland? Dan kun je binnen een maand je bedrijf weer inschrijven op een woonadres, indien je dat wilt. Het kan echter juist handig zijn om het registratieadres te behouden, ook wanneer je weer terug bent in Nederland!
Een zakelijk vestigingsadres biedt meer voordelen, dan enkel een adres voor je bedrijf wanneer je naar het buitenland gaat. Zo genieten de steden Amsterdam en Rotterdam van internationale naamsbekendheid, waardoor je bedrijf direct een professionelere uitstraling krijgt. Ook bieden wij een digitale post scanservice, opdat je dagelijks je zakelijke post kunt inzien en hier altijd toegang toe hebt. Bovendien biedt een zakelijk vestigingsadres de nodige anonimiteit, vergeleken bij het inschrijven van je bedrijf op je woonadres. Dit kan vooral in gevoelige beroepen een welkome verandering zijn. Ben je voornemens om binnenkort te vertrekken uit Nederland? Dan kun je gerust eens contact met ons op nemen, om te informeren naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Wij voorzien je graag van gedegen advies, zodat je met een gerust hart aan je reis of emigratie kunt beginnen, wetende dat je bedrijf spreekwoordelijk in goede handen is.