Aan je motivatie werken als ondernemer: zo doe je dat

mei 12, 2023
Ondernemen vanuit een kantoor duur?

Updated on 27 augustus 2023

Ondernemerschap is een ontzettend interessante keuze voor eenieder, die graag zelfstandig beslissingen maakt en geheel zelf verantwoordelijk is voor resultaten. Niet iedereen is nu eenmaal geschikt voor een (vaste) baan bij een werkgever, omdat niet alle mensen even goed zijn in het ondergeschikt zijn aan een ander. Helemaal niets mis mee, want zonder ondernemers zouden er immers ook geen werkgevers zijn! Iets dat wij wel vaak horen van ondernemers die bij ons komen werken, is dat het zo nu en dan lastig kan zijn om gestructureerd te werken en motivatie op te brengen om überhaupt te beginnen met werken. Je richt uiteindelijk zelf je werkdag en uren in, dit kan vooral voor startende ondernemers aan het begin lastig zijn. Je hebt geen stok achter de deur meer in de vorm van een leidinggevende, daarnaast hoef je ook niet meer fysiek ergens aanwezig te zijn. Dit kan vervolgens leiden tot problemen met werken, concentratieproblemen, werkontwijking, plus last hebben van een gebrek aan motivatie. In dit artikel gaan we daarom wat dieper in op deze materie, aangezien veel ondernemers baat kunnen hebben bij wat extra informatie en hulp op dit gebied. We zullen ingaan op de betekenis van motivatie, waarom je een tekort aan motivatie kunt ervaren en hoe je dit kunt boosten. Ook leggen we uit, hoe samenwerking met anderen je motivatie enorm kan verhogen: een uitermate interessante reden om te gaan coworken.

Wat is motivatie en waardoor kan dit schommelen?

Motivatie is een heel lastige term, waar veel mensen problemen mee ondervinden wanneer ze iets gedaan kunnen krijgen. Het heeft vooral te maken met iets dat je heel graag wilt bereiken en daardoor een soort drang hebt om ook fysiek de schouders er onder te zetten. Motivatie heeft ook andere synoniemen en betekenissen, zoals gedrevenheid, betrokkenheid, prikkel en stimulans.[1] Het is dus een gevoel waardoor je wordt aangespoord om aan bepaalde taken, activiteiten en klussen te beginnen. Laten we eens een geboekte vakantie als voorbeeld nemen: wanneer je het hele jaar door hard werkt, dan voel je een drang om er even tussenuit te gaan zodat je weer op kunt laden. Je bent derhalve gemotiveerd, om bijvoorbeeld op websites van reisbureaus te kijken, bestemmingen te onderzoeken, vliegtickets te zoeken en prijzen te vergelijken. Heb je de vakantie eenmaal geboekt, dan voel je daarna hoogstwaarschijnlijk de motivatie om nieuwe kleding te kopen, de data vast in je agenda te zetten, je out of office autoreply aan te zetten en je koffer op tijd te pakken. Uiteindelijk is e kans vrijwel 100%, dat je op tijd op het vliegveld aanwezig bent of met de auto op pad gaat. De enige reden waardoor je mogelijkerwijs niet zou gaan, is wanneer je erg ziek bent, of een probleem of heftige gebeurtenis roet in het eten gooit. Voor de rest zal niet veel jou tegenhouden, om op pad te gaan.

Waarom? Heel simpel: omdat vakantie iets leuks is om naar uit te kijken. Met andere woorden: iets dat je ongetwijfeld graag doet. Wanneer je zaken of activiteiten plant die je leuk vindt, dan ontbreekt het doorgaans niet aan motivatie, want mensen doen nu eenmaal graag dingen die ze als prettig, leuk en fijn beschouwen. Niemand zal tegen je moeten zeuren dat je het moet doen, je doet het want je wilt het doen. Afijn, je zult er dus over het algemeen geen moeite mee hebben, om motivatie op te brengen voor dingen die je wilt en leuk vindt. Zoals de vakantie in het voorbeeld, maar ook een avondje uit, een bezoek aan een restaurant, pretpark, bioscoop, of het lezen van een goed boek, het spelen van een spelletje, het uitvoeren van een hobby enzovoorts. In de regel hebben mensen met al deze activiteiten geen moeite om motivatie op te brengen.

Anders is het echter, wanneer het over bepaalde doelen of ambities gaat die je heel graag wilt bereiken, maar toch iets minder leuk vindt om te doen. Denk aan het welbekende sportabonnement: hoeveel mensen sluiten begin januari een sportabonnement af, om vervolgens enkele keren naar de sportschool te gaan en het daarna op te geven? Hetzelfde geldt voor doelen zoals het stoppen met slechte gewoonten, het consistent volgen van een studie en voor ondernemers vaak ook gestructureerd en regelmatig werken, op vaste tijden. Dit zijn vaak hele belangrijke doelen, maar het is voor menig ondernemer (en persoon) soms ontzettend lastig om voldoende motivatie op te brengen om aan de activiteit te beginnen. Dit heeft te maken met je wil: je wíl het wel doen, maar je hebt ergens ook niet echt veel zin, dus je stelt het uit. In milde gevallen stellen mensen het een paar uur of een dag uit, in meer heftige gevallen saboteren mensen zichzelf dusdanig, dat het hele doel of de ambitie spaak loopt. In zekere gevallen kan er ook sprake zijn van psychologische onderliggende problemen, zoals een stoornis die vaak leidt tot uitstelgedrag, of problemen met het zelfbeeld waardoor de persoon zichzelf tegenwerkt. Het verdient aanbeveling om dit voor jezelf uit te zoeken, wanneer je vaak problemen met motivatie ervaart. In meer simpele gevallen, zijn er gelukkig veel methodieken en tips en trucs, om hiermee aan de slag te gaan, zodat je motivatie weer op een gezond peil wordt gebracht.

Hindernissen waar je als ondernemer tegenaan kunt lopen

Hierboven hebben we de meest voorkomende problemen in verband met motivatie aangestipt, nu gaan we iets specifieker kijken naar de zaken waar vooral ondernemers tegenaan lopen. Zoals we aan het begin van het artikel al hebben toegelicht, zijn ondernemers geheel op zichzelf aangewezen. Omdat ze zelf de baas zijn over hun bedrijf, is er niemand die hen extern motiveert om aan de slag te gaan, zoals collega’s, een manager of een werkgever. Je zult als ondernemer geheel zelf over het enthousiasme moeten beschikken, om aan taken en activiteiten te beginnen en ze natuurlijk ook af te maken. Dit gaat velen relatief goed af, maar niet iedereen beschikt over een wil die sterk genoeg is, om zaken geheel zelf vol te houden. Je ziet vaak dat iemand vol motivatie een agenda vol plant, maar na een paar dagen al het ritme kwijt is. Ook kan het zijn dat je niet zo goed prioriteiten kunt stellen en vooral in het begin van ondernemerschap, kan dit een lastig punt blijken. Alles dat je moet doen lijkt immers belangrijk en is het vaak ook, ware het niet dat het stellen van prioriteiten zaken overzichtelijker maakt. Het is dus vooral de vrijheid in combinatie met de grote verantwoordelijkheid en hoeveelheid prioriteiten, die het lastig maken voor ondernemers om continu gemotiveerd te blijven en zaken af te maken.

Zelfstandigheid en structuur kun je aanleren

Het goede nieuws is echter, dat gewoonten aan te leren zijn! Vind je het nochtans lastig om gemotiveerd en gestructureerd aan taken en activiteiten te beginnen, maar wil je het wel heel graag? Dan is de basis voor gezonde motivatie er al: namelijk je (vrije) wil. Motivatie is namelijk heel lastig op te brengen, wanneer het om taken gaat die je in het geheel niet wil doen, maar wel moet doen. Daarom besteden vrijwel alle ondernemers bijvoorbeeld hun boekhoudkundige taken uit: dit is niet alleen een gecompliceerde klus, maar ook een hele vervelende, waar menig ondernemers steevast te laat mee zou zijn, als het niet werd uitbesteed. Een goed idee om mee te beginnen, is daarom al je dagelijkse, wekelijkse en periodieke taken in een lijst te verwerken. Daarna kun je per taak of activiteit aangeven, hoeveel prioriteit deze heeft ten opzichte van de rest van de taken. Is een taak erg hoog qua prioriteit, zet deze dan bovenaan. De minst belangrijke taken zet je vanzelfsprekend onderaan. Bekijk vervolgens, hoeveel tijd elke taak kost. Je hebt dan in ieder geval een overzicht van alle belangrijke taken en werkzaamheden, inclusief het belang ervan en de tijd die het jou kost om het te volbrengen. Probeer dan te achterhalen, welke van deze taken je het meest vervelend vindt en werk vanuit daar naar de leukste taken.

Het slimste dat je kunt doen, is elke dag beginnen met een taak die je als zeer vervelend ervaart. Het liefst een taak of activiteit die niet té lang duurt, anders riskeer je dat je allicht teveel motivatie weer kwijtraakt door te beginnen met iets dat je als vervelend beschouwd en dat ook nog eens lang duurt. Een taak die bijvoorbeeld een kwartier tot een half uur in beslag neemt, is ideaal. Wanneer je dit dagelijks doet, zul je elke dag een klein beetje groei in je motivatie zien, omdat je direct iets aanpakt waar je normaal voor terugdeinst. Hierdoor wordt het ook meteen veel makkelijker, om daarna een andere taak op te pakken die leuker is. Als je iets doet waar je geen zin in hebt, dan voel je daarna de voldoening en de rust van het afgerond hebben van iets waar je tegenop keek: dit werk enorm motiverend, omdat hierbij ook dopamine vrijkomt. Dit is een zogeheten neurotransmitter: een soort boodschappertje in je hersenen, waardoor zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Dopamine is met name van belang voor diverse specifieke functies van je zenuwstelsel, zoals plezier en genot, beweging, je stemming, aandacht en (je raadt het al): je motivatie.[2] Dopamine maak je onder meer aan, wanneer je voldoening voelt. Het afstrepen van taken op een to-dolijstis daar een fantastisch voorbeeld van, zeker wanneer het dus een taak betreft, waar je tegen opkijkt. Wanneer je dopamine aanmaakt, dan gaat automatisch je motivatie omhoog, waardoor het veel gemakkelijker wordt om aan taken te beginnen en deze ook af te ronden.

Wanneer je vervolgens op structurele basis aan je lijst werkt en steevast zaken begint en afrondt, dan wordt dit na verloop van tijd een gewoonte die je op de automatische piloot doet. Zolang je nog zaken uitstelt, negeert of afstelt, zal het je ook niet lukken om je motivatie te laten groeien. Dat werkt namelijk alleen, wanneer je ook actief werk steekt in hetgeen je wilt bereiken. Daarom is het ook zo lastig voor velen om iets vol te houden. Op het moment dat je ermee bezig bent, is de motivatie er, zoals in de sportschool. Ga je echter daarna twee weken niet meer naar die sportschool, dan neemt je engagement en motivatie met de dag meer af, totdat je helemaal geen zin meer hebt en je abonnement opzegt. Zou je echter om de dag gaan, dan houdt je een gewoonte in stand, waardoor je steeds automatischer begint aan dezelfde taak of gewoonte. De kunst is dus beginnen en dit structureel volhouden gedurende een bepaalde periode, zodat je de motivatie na een poos zelfs niet meer nodig hebt, want het uitvoeren van de taak word je tweede natuur. In de regel zegt men wel eens, dat er 21 dagen nodig zijn om een gewoonte te vormen. Wil je dus bijvoorbeeld elke dag om een bepaald tijdstip beginnen met werken, probeer dit dan gedurende drie weken vol te houden en kijk dan, hoe gemotiveerd je bent. Je kunt dit ook bijhouden door je ervaringen op te schrijven, zodat je kunt meten hoe het met je motivatie is. Dit zal je in ieder geval op het juiste spoort brengen, waardoor het makkelijker wordt aan taken te beginnen en deze ook af te ronden.

Motivatie krijgen door andere ondernemers: hoe werkt dat precies

De tips die hierboven zijn beschreven, zullen je absoluut verder helpen met het opbrengen van motivatie enerzijds en structureel werken anderzijds. Maar wat doe je nu, als je je werk ineens saai begint te vinden? Iedereen die werkt, of je nu ondernemer bent of werknemer, komt na verloop van tijd op een punt waarop je voor je gevoel een plateau bereikt. Dit kan lastig zijn, want taken en activiteiten die je voorheen als leuk en nuttig ervaarde, kunnen nu ineens saai en eentonig aanvoelen. Indien het echter zaken zijn die je altijd moet doen, dan kom je hier natuurlijk niet onderuit. Je kunt bekijken of je deze taken kunt uitbesteden, dan heb je zelf meer tijd voor andere en allicht nieuwere werkzaamheden. Wat je ook kunt doen, is het gezelschap van andere ondernemers en mensen opzoeken. Mensen zijn van nature sociale wezens, zoals zoogdieren dat ook zijn. Indien je veel alleen werkt, kan dit ook een algeheel gevoel van lusteloosheid opwekken en dientengevolge ook een gebrek aan motivatie. Sociale contacten zijn van groot belang voor de mens, omdat je via anderen vaak tot geheel nieuwe inzichten en inspiratie komt. Misschien ontmoet je wel iemand, die jou kan vertellen hoe je een ontzettend saaie taak leuker en sneller kunt afronden. Of iemand, die met een heel andere blik tegen dat ene probleem aankijkt, waardoor je nu ineens wél tot een oplossing kunt komen. Anderen zien de wereld door heel andere ogen dan jij en dit leidt zeer vaak tot inventieve en unieke oplossingen.

Coworken kan bijdragen aan een verhoging van je motivatie om te werken

Voor ondernemers is er nu gelukkig goed nieuws: het is namelijk mogelijk, om met anderen samen te werken op één locatie. Dit was vroeger nagenoeg onmogelijk, aangezien niemand hier ook echt behoefte aan leek te hebben. Sinds de digitalisering en de komst van internet is dit echter allemaal veranderd. Ondernemers werken steeds vaker geheel zelfstandig, zonder personeel in dienst. Dit kan na verloop van tijd eentonig en zelfs eenzaam worden, waardoor je vast kunt zitten en een algeheel gebrek aan motivatie kunt ervaren. Vergelijk het met een vaste baan: dan ben je vrijwel dagelijks met anderen in contact die je intrinsiek motiveren. Een project dat je samen uitvoert, is een stuk sneller afgerond, dan een project waar je geheel zelfstandig aan werkt. Hoewel je op een coworking locatie natuurlijk niet aan dezelfde projecten zult werken, kan de aanwezigheid van anderen je daarentegen de nodige motivatie geven. Als je dit vervolgens ook nog eens langer volhoudt, dan leer je sommigen steeds beter kennen en kun je zelfs vriendschapsbanden opbouwen. Heb je een keer een zogenaamde ‘offday’? Dan kan een berichtje van een collega-ondernemer al voldoende zijn, om je toch over de streep te trekken om te komen werken. Hierdoor krijg je meer gedaan, dan je in je eentje aan zou kunnen en dit voelt ongelofelijk motiverend. Hoe langer je een gewoonte volhoudt, hoe meer voldoening het zal brengen. Absoluut het overwegen waard dus, coworking, als je meer uit je bedrijf wilt halen.

Kom de locaties van Easystart Office eens bekijken!

Easystart Office heeft inmiddels meerdere professionele coworking spaces in beheer in Rotterdam en Amsterdam, daarbovenop komen er geregeld nieuwe locaties bij. Onze kantoren kenmerken zich door een aangename en moderne sfeer, veel verschillende werkplekken en alle benodigde professionele apparatuur. Ook zijn onze locaties allemaal goed bereikbaar, zowel met het openbaar vervoer als eigen vervoer. Je kunt er tevens voor kiezen om klanten en partners bij ons te ontvangen, want alle locaties beschikken over vergaderruimten die je voor dagdelen kunt reserveren. Omdat wij graag zeker willen weten dat jij tevreden bent over onze diensten, bieden we elke nieuwe ondernemer een dag werken op proef aan. Zo kun je direct van de sfeer komen proeven en kijken, of coworking iets voor jou is. Ben je enthousiast? Dan kun je bij ons een flexibel abonnement afsluiten, dat je maandelijks op kunt zeggen. Als je bijvoorbeeld gedurende een periode op reis bent, dan kun je je abonnement tijdelijk stopzetten. Zo zit je niet onnodig ergens aan vast. Neem gerust eens contact met ons op, om de mogelijkheden voor jou en je bedrijf te bespreken. We kijken dan samen welke locatie het beste bij jou past en van welke diensten je precies gebruik wilt maken.


[1] https://onzetaal.nl/taalloket/motivering-motivatie

[2] https://herseninstituut.nl/over-het-brein/dopamine/

Similar Posts:

SHARE THIS POST

Start binnen 1 dag

ZAKELIJK REGISTRATIEADRES KVK
REGISTEREN, GEMAKKELIJK EN SNEL.
NEEM CONTACT OP
crossmenu